Tarım ve Hayvancılık

Devlet Mantar İşine Hibe Veriyor mu? 2023

Devlet mantar işine hibe desteği vermektedir. Verilen desteklerden yararlanabilmek için mantar yetiştiriciliği yapan kişilerin Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıt olmaları gereklidir. Bu iş için hibe desteği almak isteyenler desteklerden yararlanabilmeleri için yapmaları gereken diğer önemli detay ise hangi mantar türünü yetiştirmek istediklerine karar vermeleridir. Mantar yetiştiriciliğinde yetiştirilmek istenen mantarın özelliklerini ve hangi koşullarda yetiştiğini bilmeli ve bu yönde bir yatırım ve kurulum yapmanız gerekecektir. Daha sonra devlet desteklerine başvuru ilanlarının yayımlandığı tarihi takiben son güne kadar başvuru yapmak gerekmektedir. Devlet Mantar İşine verdiği Hibe desteğini nasıl alınır, hangi kurumlar tarafından mantar yetiştiriciliğine hibe desteği veriliyor. İşte tüm detaylar..

Mantar Yetiştiriciliği Hibe Var mı ?

Mantar yetiştiriciliğine hibe sağlayan kurumlar aşağıdaki gibidir:

TKDK: Destek vermiş olduğu illerde 302-1 Çiftçilik Faaliyetlerin Çeşitlendirilmesi ve Geliştirilmesi tedbir koduyla yapılan yatırımın %65 kadar Mantar Yetiştiriciliği Hibe desteği sağlamaktadır.

KOSGEB: 46.31.06 NACE koduyla ‘Kültür Mantarı Toptan Ticareti’ yapmak isteyen girişimci ile yapan KOBİ’lere destek vermektedir. Yeni girişimcilere bu alanda atılımda bulunmaları durumunda iki senelik program için Mantar Yetiştiriciliğine 60.000 TL hibe sağlamaktadır.

Ziraat Bankası: Geleneksel Yaygın Bitkisel Üretim konusuyla çiftçilerimize 2.500.000 TL kadar faizsiz kredi imkanı sunmaktadır. Mantar Yetiştiriciliğine Geri ödemeleri 7 yıl vadeye kadar uzanabilmektedir.

Mantar yetiştiriciliğine TKDK ve Kosgeb tarafından hibe destekleri sağlanmakta olup, bu hibelerden yararlanmak için bazı detayları bilmelisiniz. Devlet tarafından birçok sektörde olduğu gibi mantar işine de hibe ve düşük faizli kredi desteği verildiği gibi hibe ve kredi destekleri veriliyor. Özellikle hibe denilince akla ilk gelen kurum KOSGEB olmakta ve bu kurumdan hibe desteğinin nasıl alındığı konusu araştırılmaktadır. Mantar yetiştiriciliğine hibe desteği sunan KOSGEB’ten kuruluş desteği almak istiyorsanız ve bu konuda daha önceden herhangi bir deneyiminiz yok ise Kosgeb tarafından verilen mantar yetiştiriciliği kursuna katılım yapabilirsiniz. Kosgeb tarafından sağlanan hibe desteğini alabilmek için mutalaka uygulamalı girişimcilik eğitimine katılmalısınız ve girişimcilik sertifikasına sahip olmalısınız. Bu konuda yapmanız gereken diğer detayları ise kosgeb kredisi nasıl alınır adlı içreğimizden ayrıntılı bir şekilde konu hakkında bilgi edindikten sonra da Kosgeb’in verdiği mantar üretimi destek programından yararlanabilirsiniz. yİNE Kosgeb hibe desteği yanı sıra TKDK diğer bilinen adıyla Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun verdiği mantar yetiştiriciliği desteklerinden de yararlanabilirsiniz.

Mantar yetiştiriciliğine devlet desteği olarak Tarım Kredi tarafından verilen destek, teşvik ve krediler belirli programlar dahilinde sağlanabilmektedir.

Bu imkanlardan yararlanarak Mantar yetiştiriciliği yapmak için orta seviyede bir tesis kurmak istiyorsanız 45- 50 bin TL sermaye ile bu işi yapmaya başlayabilirsiniz. Mantar tesisi için ortalama 100 metre kare alana sahip olmanız yeterli seviyede olabilecektir. Mantarlar için önemli olan husus nem dengesidir. Bu dengenin en uygun seviyede ayarlanmış olması gereklidir. Nem oranının ayarlanması için birtakım aletler bulunmaktadır. İşletmenize nem sistemi makineleri alabilirsiniz. İşletmeniz için harcayacağınız giderlerin bir kısmını da bu aletler ve makineler oluşturacaktır.

Mantar yetiştiriciliği günümüzde çok yaygın olan bir meslek haline geldiğinden beri özellikle beyaz şapkalı mantar yani kültür mantarları da gerek pazarlarda gerekse marketlere fazlası ile rağbet gören bir besin olması sebebi ile bu mantarın yetiştiriciliğini yaparak büyük kazançlar elde edilmeye başlandı. Bu işten para kazanmak istiyorsanız mantar dukkanacmak.com yetiştiriciliğinin fazlası ile meşakkatli ve uğraştırıcı bir iş olduğunu bilmenizi isteriz.

Kültür Mantarı Yetiştiriciliği Kredi Veren Bankalar

Mantar yetiştiriciliği yapmak isteyenlere devletin verdiği hibe desteklerinin yanı sıra bir de özel ve kamu bankalarının verdiği uygun faizli krediler de bulunmaktadır. Mantar yetiştiriciliği için gerek kamu bankaları gerekse özel bankalar tarafından kredi alabilirsiniz. Bu alanda iş yapmak isteyen girişimciler için Mantar yetiştiriciliği kredisi veren bankalar bulunmaktadır. Mantar yetiştiriciliğine kredi desteği sağlayan bankalar şunlardır:

  • Albaraka Türk,
  • Türkiye Ekonomi Bankası, 
  • İş Bankası,
  • Ziraat Bankası, 
  • Garanti Bankası, 
  • Şekerbank 
  • Akbank 

Kültür Mantarı Yetiştiriciliği Proje Örnekleri

Mantar yetiştiriciliğinde yatırım yapacağınız alanı belirlemek için hangi mantarı yetiştireceğinize karar vermelisiniz demiştiK. Yatırımcılara yüksek kar marjı bırakan ve yatırımcısının yüzünü güldüren kültür mantarcılığına yatırım yapmaya karar verdiyseniz ve Bu işten para kazanmak istiyorsanız öncelikle Kültür mantarı yetiştiriciliği proje örneklerine ihtiyacınız olacaktır. Mantar yetiştiriciliğini keyfi ve zevk olarak değil de para kazanmak için yapmak istiyorsanız işinize sıkı sıkı sarılmanız gerekecektir. Öncelikli olarak bu işi sevmeli ve sürekli bir araştırma içinde olmalı, mantarlar ve yetiştiricilikleri ile ilgili tüm detaylardan tamamen haberdar olmanız gerekmektedir. Bu işlem için hazır kurulum ve anahtar teslim mantar yetiştiriciliği tesisi ile anlaşmanız sizi bu işe bir sıfır önde başlatacaktır. Bu işi yapan tanıdıklarınız var ise öncelikle onlara akıl danışmanızı öneririz. Mantar tesisi kurarken aşağıdaki adımları inceleyerek başarılı olabilirsiniz. Kültür mantarı yetiştiriciliği yapmak için İlk olarak kurulacak olan üretim tesisinin mekanını belirlemeli ve açılış için yetkili kurumlardan ruhsat ve gerekli çalışma izinlerini almanız gerekecektir. Mantarhane kurulumu için bağlı bulunulan belediyeye giderek ruhsat konusunda bilgi alabilirsiniz.

İkinci olarak ise kurulum yapacağınız tesisin bulunduğu yerde su ve elektrik olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Aksi taktirde bir elektrik trafosu yaptırmak ya da su çektirmek zorunda kalabilirsiniz. Bu da size hayal ettiğinizden daha pahalıya mâl olabilir.

İşletmeye olabildiğince yakın olmaya çalışın. Çünkü üretimini yapacağınız mantarları sürekli olarak kontrol altında tutmanız gerekebilir. Kültür mantarları güneş ışığına çok ihtiyaç duymamaktadır. Bu sebeple bodrumda bile üretimleri yapılabilmektedir. Ancak bu işten para kazanmak istiyorsanız bir işletme kurmanız şart olacaktır.

Bir işletme kurulumu için iki çeşit yol deneyebilirsiniz. Ya hali hazırda faaliyet gösteren bir işletmeyi satın alarak oradan devam edebilirsiniz, ya da sahibinden.com gibi sitelerden hazır kurulum, anahtar teslim tesislerden satın alabilirsiniz.

Kültür Mantarı Yetiştiriciliği Proje Örnekleri
Kültür Mantarı Yetiştiriciliği Proje Örnekleri

Belediyeye giderek gerekli izinler ve ruhsat işlemlerini hallettikten sonra Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne müracaat ederek mantar üretim tesisi kuracağınızı sözlü olarak beyan edin ve almanız gereken belgeler hakkında fikir edinin. Daha sonra ise vergi dairesine giderek işletmenin açılışını yaptırın. İşletmenizin adına kayıtlı Vergi Levhası alın ve işyeri açılış bildiriminde bulunun. İşletmeniz için gerekli tüm izinleri aldıktan sonra işletme kuruluşunda yaptığınız harcama faturalarını hibe desteği alacağınız kurum tarafından talep edileceği için saklayınız. Kuruluş desteği olarak Kosgeb’ten 60 bin liraya kadar hibe desteği alabilirsiniz. Girişimcilerin genç, kadın ve engelli olması durumunda ise 10 bin lira kuruluş desteği almaları mümkün olacaktır. Başvuruları istediğiniz tarihlerde yapın ve kuruluş desteği olmak üzere çeşitli hibe desteklerinden sizde yararlanın.

Ayrıca Mantar yetiştiriciliği işi ile uğraşmak isteyen kişiler de Kosgeb tarafından destek verilip verilmediği hususunu merak etmektedir.

Kosgeb Mantar Yetiştiriciliği Hibe Desteği 2023

KOSGEB 46.31.06 NACE koduyla ‘Kültür Mantarı Toptan Ticareti’ yapmak isteyen girişimci ile yapan KOBİ’lere ve yeni girişimcilere bu alanda yatırım yapmaları durumunda iki yıllık program dahlinde 60.000 TL hibe sağlamaktadır. Kosgeb sermayesi olmayan ama iş kurmak isteyen birçok girişimciye sağladığı bu hibe desteklerini almak için kurulacak olan işletmenin Kosgeb nace kodları arasında yer alması gereklidir. Verilen nace kodları arasında mantar ile ilgili bir kod vardır. Ancak bunun yetiştiricilik ile alakası bulunmamaktadır. Kosgeb nace kodları arasında aşağıdaki kod bulunmaktadır.

Kosgeb Mantar Yetiştiriciliğine Destek nace kodları listesi

Kosgeb tarımsal amaçlı mantar yetiştiriciliği ve üretimi için destek sağlamamaktadır. Yalnızca mantar sektöründe aşağıdaki nace kodlarına yer vermektedir. Bu kodlar;

  • 46.31.06 nace kodu ile Kültür mantarı toptan ticareti ve
  • 47.21.01 nace kodu ile Belirli bir mala tahsis edilen mağazalarda taze sebze ve meyve perakende ticareti (manav ürünleri ile kültür mantarı dahildir.) 
NACE REV 2 KODUSEKTÖR ADINACE TİPİ
46.31.06Kültür mantarı toptan ticaretiG
47.21.01Belirli bir mala tahsis edilmiş mağazalarda taze sebze ve meyve perakende ticareti (manav ürünleri ile kültür mantarı dahil)G
Kosgeb Mantar hibe desteği nace kodu

Bu kapsamda mantar yetiştiriciliği ve Kosgeb mantar üretimi Kosgeb’de desteklenen sektörler arasındadır.

Bu işi yapmak için yeterli sermayenizin olması gerekiyor. Mantar yetiştiriciliği için ne kadar sermaye gerekli? İnceleyebilirsiniz. Eğer yeterli sermayem yok ve ne yapmalıyım diyorsanız Ziraat bankası tarafından sağlanan düşük faizli tarımsal kredilerden yararlanmayı deneyin.

Ziraat Bankası Mantar Kredisi

Ziraat Bankası; büyükbaş hayvancılık, küçükbaş hayvancılık da çiftçiye destek verdiği gibi tarımsal alanda bitkisel üretim için de birçok destek vermektedir. Verilen kredi kapsamında bitkisel üretimde yaygın bitkisel üretim sektörü kapsamında mantar yetiştiriciliği yapmak isteyen çiftçilere düşük faizli mantar kredisi veriyor.

Ziraat bankası tarafından tarımsal kredi konuları olan:

  • Geleneksel Yaygın bitkisel üretim, (MANTAR KREDİSİ)
  • Çok yıllık yem bitkisi üretimi, 
  • Sera modernizasyonu, 
  • Süs bitkisi üretimi, 
  • Kontrollü örtü altı tarımı, 
  • Yurtiçi sertifikası bulunan tohum, fidan ve fide üretimi ve kullanımında, 
  • Stratejik bitkisel üretim 
  • Yurtiçi sertifikası bulunan fidan kullanımı için işletme ve yatırım dönemi kredileri vermektedir.

Geleneksel Yaygın Bitkisel Üretim sektörü mantar kredisini kapsamaktadır. Bu kredi kapsamında işletmelere verilen kredinin en üst limiti 2.500.000 milyon olarak belirlenmiştir. Üst limiti 2.5 milyon olan bu krediye başvuru işlemi gerçekleştirenlere 100.000 TL’ye kadar kredi kullandırılacak ve bu kredi yatırım döneminde yüzde 50 faiz indirimi ile, işletme döneminde ise yüzde 50 faiz indirimi uygulaması yapılacaktır.

Ziraat Bankası tarafından verilen GELENEKSEL YAYGIN BİTKİSEL ÜRETİM tarım kredisine başvuru yapmak için:

  • Başvuru yapacak kişinin nüfus cüzdanı, 
  • Çiftçi Kayıt Belgesi ve Çiftçi Belgesi,
  • Çekilecek olan krediye güvence olarak gösterilebilecek olan taşınır veya taşınmazların ipotek ya da kefile ait belgeler, 
  • Bilanço esasına göre çalışan işletmelerden talep edilecek olan gelir belgesi ve son üç seneye ait güncel bilanço tablosu, 

2.500.000 TL kadarda ÇKS belgeniz olması durumunda ise doğrudan %50 faiz desteği uygulanır. Böylece Ziraat bankasının cari kredi faiz oranı senelik %17,04 ise %8.52 oranına düşer. Aylıkta ise faiz oranı böylece 8.52/12=0.71 olmaktadır.

Geleneksel Yaygın Bitkisel Üretimi için uygulan diğer faiz indirim oranları ise yine aşağıda yer alan resimde olduğu gibidir.

Ziraat Bankası Bitkisel Üretim Kredileri (Mantar)

Bu kredilerden yararlanabilmek için; İşletmenin kurulacağı yeri teşvik edici belgeler (tesisin kurulacağı yer satılık ise tapu senedi, kiralık ise kira sözleşmesi) belgelerinin tamamlanması gereklidir. Uygun görülmesi halinde şubeden farklı belgeler de talep edilebilir. Bu krediden yararlanmak için şahsen şubelere müracaat etmeniz gerekecektir. 

TKDK Mantar Yetiştiriciliği Hibe Destekleri

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu 2017 yılı öncesine kadar mantar üretimi için destek vermiyordu. Bu yıl başlatılan bir destekleme kapsamında IPARD 2 programına istiridye veya mantar üretimi yapmak adına destekleme vermeye karar vermiştir.

TKDK tarafından yalnızca desteklenen illere mantar üretim tesisi için %65 hibe desteği verilmektedir. Bu desteklerden hali hazırda işletmesi bulunan ve geliştirmek isteyenler de yararlanabilmektedir. Yapılması gereken tek şey Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından verilen çağrı ilanlarını takip etmek ve ilan tarihlerini takiben başvuru yapmak olacaktır. TKDK tarafından sağlanan mantar yetiştiriciliğine %65 hibe imkanından yararlanmak için kurum tarafından desteklenen iller aşağıdaki tablodaki gibidir:

TKDK mantar üretimine destek verilen iller
TKDK mantar üretimine destek verilen iller

TKDK mantar yetiştiriciliği konusunda IPARD  programları kapsamında  mantar yetiştirmek isteyenlere destek olmaya devam edecektir.

TKDK mantarcılık alına sağlamış olduğu hibe desteklerine başvuru yapabilmeniz için:

  • 65 yaşını aşmamış olmanız,
  • Daha önce devlete ait kurumlardan hibe almamış olmanız,
  • Vergi borcunuzun bulunmuyor olması aranan diğer şartlardandır.

Destek çağrı ilanları kapsamında mantar üretime TKDK sağlamış olduğu desteğin başvuru yol haritası ve gerekli formlar hakkında 302-1 Bitkisel ürünlerin üretilmesi ve çeşitlendirilmesi adı altında verilen desteğin yol haritası buradan bilgi alabilirsiniz .

EDİTÖR TAVSİYESİ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3 × 1 =

Başa dön tuşu