Gerekli Evraklar

Çiftçi Belgesi Nasıl Çıkarılır? 2023 (E-devlet ÇKS Belgesi Çıkartma)

ÇKS belgesi nasıl çıkarılır sorusunun cevabı binlerce çiftçi tarafından merak edilmektedir. Bunun sebebi, çiftçilere yönelik verilen destek ve kredilerden faydalanmak isteyen kişilerin çiftçi kayıt belgesine sahip olmaları gerekmesidir. Çiftçiler için ÇKS belgesi bir nevi kimlik kartıdır. Yapılacak birçok uygulama için çiftçi kayıt sisteminde yer alma şartı aranmaktadır (örneğin bazı gübreleme işlemlerinde). Peki, Çiftçi kayıt sistemi nedir? Sisteme kayıt olmak isteyenler için e-devletten ÇKS belgesi nasıl alınır, ÇKS belgesi ücreti 2023 yılında ne kadardır? Ülkemizde koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında uygulanan sokağa çıkma kısıtlamalarında çiftçi izin belgesi ile seyahat izni nasıl alınır? Tüm bu soruların yanıtlarına ve konuyla ilgili detaylı bilgilere içeriğimizde ulaşabilirsiniz.

Çiftçi Kayıt Sistemi Nedir?

Çiftçilerin yaptığı bazı uygulamalarda, sağlanan destek ve kredilere yapılan başvurularda ÇKS belgesi istenmektedir. Devlet çiftçi kayıt sistemi ile tüm işlemlerin takip edilebilmesini sağlamaktadır.

Çiftçi kayıt belgesine ihtiyaç duyulan durumlar şunlardır:

  • Çiftçilikle uğraşan vatandaşların BAĞ-KUR üzerinden emekli olmak
  • Bankalar tarafından çiftçilere özel olarak hazırlanmış kredilerden faydalanmak
  • Bazı özel ve devlet bankalarının çiftçilere özel avantajlarla sunduğu kredi kartlarını almak
  • Üretilen tarım ürünlerinin nakliye işlemi için gerekli olan “Müstahsil yol belgesi” almak
  • Ziraat Bankası’nın ve Tarım Kredi Kooperatifleri’nin sunmuş olduğu düşük faizli kredilerden faydalanarak hayvan alımı yapmak
  • Devletin sunduğu çiftçi projeleri kapsamında verilen hibelerden faydalanmak

ÇKS Belgesi Nasıl Alınır?                           

Çiftçi kayıt belgesi iki yöntem sayesinde alınır. ÇKS belgesi çıkartmanın yolları:

  • E-devlet üzerinden başvuru yaparak, (e-tarım, tarbil.gov.tr)
  • İl-İlçe Tarım Müdürlüklerine şahsen başvuru yaparak alınır.

Başvuruyu hangi kanalla yaptığınız fark etmeksizin sizden bazı belgeleri hazırlamanız istenecektir. Bu belgelerin istenmesinin sebebi tarım ya da hayvancılıkla uğraşıp uğraşmadığınızın saptanmasıdır.

E-Devletten ÇKS Belgesi Nasıl Alınır?

Çiftçi belgesi nasıl alınır e-devlet sistemine uygulama ya da web sayfası üzerinden başvuru yapabilirsiniz. tekpencere.tarbil.gov.tr adresinden belge seçimi yaparak ÇKS Belgesinin çıktısını alabilirsiniz. Bunun için ilk olarak sistem girişini gerçekleştirmeniz gerekir. Giriş sırasında sizden T.C kimlik numaranız ve şifreniz istenmektedir. Sisteme girdikten sonra hizmet arama butonuna “Çiftçi Kayıt Sistemi Başvurusu” yazmalısınız. Burada sizden bazı bilgiler istenmektedir. Bilgileri doğru ve eksiksiz bir şekilde girdikten sonra başvuruyu tamamlayabilirsiniz. E-Devlet çiftçi belgesi için tıklayınız.

tekpencere.tarbil.gov.tr adresinden belge seçimi yaparak ÇKS Belgesinin çıktısını alabilirsiniz.

İl-İlçe Tarım Müdürlüklerinden ÇKS Belgesi Nasıl Alınır?

Tarım Müdürlüklerinden ÇKS belgesi alma işlemi için gerekli belge olan Çiftçi Kayıt Sistemi Başvuru Formu EK1 ekinin doldurulması gerekmektedir. Formu doldurduktan sonra İlçe Tarım Müdürlüğü’ne teslim ederek İl-İlçe Tarım Müdürlüklerinden ÇKS belgesini alabilirsiniz.

Ziraat Odası Çiftçi Belgesi Alma

Çiftçi izin belgesi son günlerin en çok araştırılan konularından biri oldu. Peki, çiftçilik izin belgesi nasıl alınır? Tarla ve arazilerindeki ekim, bakım işlerine devam etmek zorunda olan çiftçiler Ziraat Odalarına başvurarak çiftçi belgesi alabilmektedir. Ziraat Odası çiftçi belgesi çalışma izni için yeterlidir. Ancak iş için bile şehirlerarası yolculuk yapması gereken vatandaşlar mutlaka seyahat izin belgesini e-devlet üzerinden temin etmelidirler.

ÇKS Belgesi Ücreti 2023

Çiftçi kayıt sistemi ilk başvurularında ve yıl içindeki güncelleştirmelerde ödenmesi gereken ÇKS belgesi ücreti 2023 yılı için aşağıdaki gibidir:

  • 1-10 dönüm arazi için ÇKS belgesi ücreti 6 TL
  • 11-50 dönüm arazi için 13 TL ÇKS belge ücreti
  • 51-100 dönüm arazi için ÇKS belgesi ücreti 20 TL
  • 100 dönüm ve fazla araziler için ÇKS belgesi ücreti 26 TL

ÇKS Belgesi İçin İstenen Evraklar Nelerdir?

Çiftçi izin belgesini ilk defa alırken sizden istenecek evraklar ve güncelleme yapmak için gereken evraklar farklılık göstermektedir.

ÇKS belgesi için ilk kez başvuru yapan ve herhangi bir firmayı temsil etmeyen gerçek kişilerden istenecek belgeler şunlardır:

  • Çiftçi belgesi başvuru dilekçesi
  • Nüfus kayıt örneği (E-devletten kolaylıkla alınabilir)
  • T.C kimlik kartının aslı ve fotokopisi
  • Çiftçi kütüğü
  • Tarımsal faaliyetin gerçekleştirildiği alan kira ise, kira kontratı
  • Muhtar tarafından onaylanmış ekili alan formu (C formu)
  • Tarla, bahçe ya da bağ vasıflı mülk tapu fotokopisi
  • Çiftçi belgesinin örneği
  • Döner sermaye yardım belgesi
  • BAĞ-KUR sigortasının başlatılabilmesi için işe giriş bildirgesi
  • Son 6 aylık dönem içinde çekilmiş bir adet vesikalık fotoğraf

ÇKS belgesini ilk kez alacak olan firma sahibi çitçilerden istenecek belgeler şunlardır:

  • Gerçek kişilerden istenen tüm belgeler
  • Firmanın vergi levhası
  • Firmaya ait yetki belgesi ve imza sirküleri
  • Ana sözleşme ya da ticaret sicil gazetesi

Çiftçi Kayıt Sistemine İlk Kayıt Nasıl Yapılır?

ÇKS’ ye ilk defa kayıt yapılırken 3 farklı seçenek mevcuttur. Bunlar:

  • Birinci dereceden yakınlarına ait araziyi kullanan kişilerin başvurusu: Birinci dereceden yakınlarının arazisini kullanan çiftçiler, yapacakları başvurularda muvafakatname-2 belgesini temin etmiş olmalıdırlar. Aslına uygundur kaşesi bastırılmış tapu fotokopisi ve C formu ile muhtarlıklara ya da Tarım İl Müdürlüklerine belgeleri testlim ederek başvurularını tamamlayabilirler.
  • Arazinin sahibinin başvurusu: Kendi arazisinde çiftçilik işlerini yürüten vatandaşlar, tapu fotokopisi ile birlikte Tapu ve Kadastro İl Müdürlüğüne müracaat ederek “Aslına uygundur” kaşesi bastırmalıdır. Sonrasında C formu doldurulur ve ilgili kurumlara teslim edilir.
  • Araziyi kiralamış olan kişinin başvurusu: Kiraladıkları arazi ya da tarla üzerinde çiftçilik yapan vatandaşlar başvurularında kira sözleşmesini hazır bulundurmalıdır. Söz konusu tarlanın büyüklüğü 100 dönümden fazla ise noter onaylı kira sözleşmesi gereklidir. 100 dönümden az olan araziler için muhtarlıklardan kira sözleşmesi yapılması yeterli olacaktır. Onaylı kira sözleşmesi ve tapu fotokopisi hazırlanarak kaşe basılmalıdır. C belgesi de doldurulduktan sonra hepsi muhtarlığa ya da Tarım İl Müdürlüklerine teslim edilmelidir.

ÇKS Belgesi Güncelleme İçin Gerekli Belgeler Neler?

Çiftçi kayıt sistemine daha önceden kayıt yaptıran kişiler ÇKS güncelleme başvurusu yapmak istediklerinde istenecek belgeler şunlardır:

  • Çiftçi kayıt formu
  • ÇKS başvuru dilekçesi
  • Çiftçi belge örneği
  • Daha önce beyan edilmiş olan hisselerde herhangi bir değişiklik olduysa bunu gösteren belge ve onaylı tapu fotokopileri

Her yıl başvuru güncellemesi yapan çiftçiler Tarım İl veya İlçe Müdürlüğü’ne gidip bu belgelerle bizzat başvuruda bulunabilirler.

Sigortalı Çalışan Çiftçi Belgesi Alabilir Mi?

Sigortalı çalışan çiftçi belgesi alabilmektedir. Bunun için yapılması gereken tek şey tarımsal amaçla kullanılan arazileri Ziraat Odasına bildirmektir. Kullandığınız arazinin size ait ya da kira olması herhangi bir fark oluşturmaz. Sadece bildirim yapmanız yeterlidir.

Söz konusu kişi sigortalı olduğu için tarım sigortası yapılmaz.

Çiftçi Belgesi İle Seyahat İzni Nasıl Alınır?

Sokağa çıkma yasaklarının uygulandığı günlerde çiftçiler muafiyet hakkına sahip olduğu halde şehirlerarası seyahat konusu birçok kişinin kafasını karıştırmaktadır.

Çiftçiler ÇKS kaydı yaptırmış olsalar bile sadece çiftçi belgesi ile şehirlerarası seyahat edemezler. Peki, çiftçi seyahat izin belgesi nasıl alınır? Bunun için e-devletten seyahat izin belgesi almaları şarttır. Sistem üzerinden başvuru gerçekleştirdikten sonra seyahat iznine sahip olmaktadırlar.

Çiftçi İzin Belgesi Nasıl Alınır?

Çalışmalarına devam etmek zorunda olan çiftçiler sokağa çıkma yasağından muaf tutuldular. Ancak bunu ispat edebilmek için belgeye ihtiyaçları vardır. Peki, çiftçi izin belgesi nasıl alınır? e-tarım.gov.tr ve tekpencere.tarbil.gov.tr linklerinden E-Devlet üzerinden ÇKS belgesini alarak ya da Ziraat Odalarına şahsen başvuru yapıp çiftçi belgesi alarak ispat edebilirler.

Uzun Süredir ÇKS Başvurusu Yapmayanlar Nasıl Başvurmalı?

Bir yıl içinde çiftçi kayıt sistemine kayıt olmamış çiftçiler, kayıt yenilerken ilk kez başvuru yapma adımlarını izlemelidirler. Başvuru evrakları, ilk başvuru evrakları ile aynı olacaktır.

EDİTÖR TAVSİYESİ

Başa dön tuşu