Gerekli Evraklar

ÇKS Belgesi Nereden Alınır? E-Devlet Çiftçi İzni Alma 2023 (PANDEMİ)

Çiftçilik ile uğraşan kimseler ÇKS Belgesi Nereden Alınır? merak ediyor. Devlet tarafından verilen destekten faydalanmaları için ilk önce çiftçi belgesi alınmalıdır. Çiftçilik belgesini e-Devlet üzerinden gerekli başvuru formunu doldurup veya internete çiftçi kayıt formu yazıp başvuru formunu doldurup Tarım İl Müdürlüğüne giderek formunuzu teslim edebilirsiniz.

Hayvan bakıcılığı yapmak isteyen veya tarım işçiliği ile uğraşmak isteyen çiftçilerin bazı koşulları sağlaması gerekmektedir. Bu şartların arasında öncelikli olarak T.C vatandaşı olmak gerekirken ikinci şart olarak Ziraat Odasından Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıt olunması gereklidir. ÇKS kayıtları yönetmeliği ve illere göre başvuru tarihlerini sizler için araştırdık. Çiftçi Kayıt Belgesi başvuruları, yönetmelik hakkında bilgi ve ÇKS sorgulama ekranına ulaşmak için içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

ÇKS Başvuruları Nasıl Yapılır?

ÇKS belgesi almak isteyen çiftçiler Çiftçi kayıt sistemine başvurularını şahsen İl Tarım Müdürlüklerine yapabilecekleri gibi e-devlet üzerinden de ÇKS başvurusu yapabilirler.

E-devlet ÇKS Başvurusu

Çiftçiler ÇKS Başvuruları www.turkiye.gov.tr adresine giriş yaparak arama butonuna ÇKS yazıp arama yaparak görsel deki gibi ÇKS Başvurusu menüsüne tıklayarak anında gerçekleştirebilecekti. Bunun için e-devlet şifresi alınmalı ve TC kimlik numarası ile e-devlet kapısına giriş yapılmalıdır. ÇKS kaydını yapan çiftçiler yine e-devlet kapısı üzerinden bu sefer tekpencere.tarbil.gov.tr linkine giriş yaparak güncel ÇKS belgelerini Belge Al menüsünü tıklayarak çıktı olarak alabileceklerdir.

ÇKS belgesi dijital ortamdan tekpencere.tarbil.gov.tr linkin üzerinden Belge Al menüsünden gerekli ödemeler yapılma suretiyle çıktı olarak alınabilmektedir.

e-tarim.gov.tr üzerinden de ÇKS ile ilgili ÇKS belge alma, ÇKS başvuru durumu sorgulama vb. işlemler gerçekleştirilebilmektedir.

e-tarim.gov.tr ÇKS işlemleri yapılabilmektedir.

Çiftçi Kayıt Belgesi Nasıl Alınır?

ÇKS belgesinin çıktısı tekpencere.tarbil.gov.tr e-devlet üzerinden BELGE AL menüsünden çıktı olarak alınır. Yine ÇKS Belgesi il veya ilçe tarım müdürlüklerine başvuru yapılarak alınır. E-devlet ÇKS belge alma menüsünden çiftçilere https://kurumsalodeme.tarbil.gov.tr/documentPayment Linkine yönlendirilecektir ve aşağıda ki görsel de görüldüğü gibi

  1. Belge seçimi
  2. Kişi kurum bilgileri
  3. Belge bilgileri ve
  4. Ödeme bilgileri olmak üzere 4 aşamadan oluşan tüm sayfaları doldurarak Belgelerini Çıktı olarak alabileceklerdir.
https://kurumsalodeme.tarbil.gov.tr/documentPayment linkinden ÇKS Belge Alabilirsiniz.

Tarım ve hayvancılık işleri ile uğraşmak isteye çiftçiler Ziraat Odasından Çiftçi Kayıt Belgesi’ne kayıt olarak gerekli belgeyi almaları gereklidir. Bu belgeyi almayanlar; küçükbaş ve büyükbaş hayvan desteklerinden, mazot, gübre ve yem bitkilerinden, fark ödemeleri gibi verilen desteklerden faydalanamazlar. Bu belgeyi alabilmek için bazı koşullar ve hazırlanması gereken evraklar bulunmaktadır.

Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliğine linke tıklayarak ulaşabilirsiniz. 

ÇKS Belgesi Almak İçin Nereye Başvurulur?

Çiftçi Kayıt Sistemi uygulamaları kapsamında 30 Aralık 2014 tarih ve 29221 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile Çiftçi Kayıt Sistemi başvurularının 30 Haziranda sona ereceği hükme bağlanmıştır. Bu kapsamda başvurular E-Devlet üzerinden ya da çiftçilere hizmet veren https//eciftci.tarbil.gov.tr adresinden yapılabilecektir.​

ÇKS belgesi almak için dediğimiz gibi hem e-devlet üzerinden başvurular alınmaktadır, Hem de İl Tarım Müdürlüklerine şahsen gerekli evraklar ile başvuru yapılabilmektedir.

ÇKS Başvuruları http://hbs.tarbil.gov.tr/ adresinden yapılacaktır.

ÇKS Başvuru Linkleri;

Başvuru yapacak ya da daha önce ki kayıtlarını güncelleyecek olan çiftçilerin bu tarihe kadar talep edilen belgeler ile bağlı bulunulan İl veya İlçe Müdürlüklerine şahsen müracaat etmeleri gerekmektedir. Çiftçi Kayıt Sistemine başvuru yapılabilmesi için çiftçilerin Ziraat Odalarına giderek “Çiftçi Belgesi” alması gereklidir. ÇKS başvurusunda bulunmak için bağlı bulunulan İl ve İlçe Müdürlüklerine verecekleri belgelerde “ÇKS başvurusunda bulunmak için geçerlidir” yazısının bulunması hususunda dikkatli olmalıdır. 

Bu belgeyi almak isteyen çiftçiler gerekli evrakları İl ve İlçe Müdürlüklerinden temin edebilirler. Başvuru tarihinin bitimine kadar başvuru dilekçesi ve belgelerin teslim edilmesi gereklidir.

ÇKS Başvurusu İçin Gerekli Evraklar 2023

  • İlk olarak istenilen belgeler arasında Çiftçi Kayıt Formu bulunmaktadır.
  • Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasının da bulunduğu nüfus cüzdan fotokopisi gereklidir. (Şayet nüfus cüzdanında kimlik numarası bulunmuyor ise Nüfus Müdürlüğünden onaylı Nüfus Kayıt Örneği alınmalıdır.)
  • Çiftçi belgesinin bir örneği,
  • Tüzel kişilerin başvuru yapması için yetki belgesi, Ticaret Sicil Gazetesi ve İmza Sirküleri gereklidir.
  • Alınacak olan tarım arazisi birden fazla şahsa ait olması durumunda ve bu araziyi bir kişinin kullanması halinde Keşif Raporu veya Tapu Sureti ile beraber arazinin diğer hisse sahipleri ile yapılmış olan muhtardan onaylı muvafakatname gereklidir. Şayet muvafakatnemeye sahip olunamadı ise Noter onaylı tek taraflı taraflı taahhütname de geçerli olacaktır.
  • Üretimin gerçekleşeceği arazinin mülk sahibi eş ya da birinci derece akraba sayılan baba, anne ya da çocuklar olması halinde mülk sahiplerinin onaylarının bulunduğu muvakafatname,
  • Üreticilerin vesayet altında olması halinde var olan mahkeme kararının onaylı sureti de gerekli belgelerin arasındadır.
  • Belirli tarım arazisinin başvuru yapacak kişiye ait olduğunu gösteren belge gereklidir. Bu belge için; arazi çiftçiye ait ise Tapu Sicil Müdürlüğünce onaylanan bir tapu sureti, arazinin sahibi ölmüş fakat mirasçıların adına geçiş işlemi yapılmamış ise geçiş işlemlerinin yapıldığını gösteren tapu belgesi, var olan arazi hazine olarak tespit edilmiş ve belirlenmiş ise araziye ait Defterdarlıktan ya da Mal Müdürlüğünden alınacak olan kira sözleşmesi, arazi vakıflara bağlı ise ilgili Vakıflar ile yapılan Onaylı Tapu Sureti ya da Kira Sözleşmesi, arazinin Köy Tüzel Kişiliğine bağlı olması halinde ise minimum iki Aza aracılığı ile onaylanmış olan Köy Senedi ile beraber köye ait olduğunu gösteren onaylı bir tapu sureti belgeleri yeterli olacaktır.
  • Çiftçi Kayıt Sistemi için hazırlanan başvuru dilekçesi de aranan belgeler arasındadır.

ÇKS Güncellemek İçin Gerekli Evraklar

Eğer halihazırda bir kaydınız bulunuyor ve yalnızca güncellemek istiyorsanız aşağıdaki evrakların tamamlanması gereklidir;

  • Çiftçi Kayıt Sistemi kayıt güncellemeyi beyan etmek adına bir başvuru dilekçesi,
  • Çiftçi Belgesinin bir örneği,
  • Çiftçi kaydı için doldurulan form,
  • Daha önceki dönemlerde bildirilmiş olan arazilerin hisseli olması durumunda kullanım tutarları, hisse değişiklikleri ve parsellerde yapılan değişiklikler olması halinde bunları belirten onaylı bir tapunun fotokopileri gereklidir.

E-Devlet ÇKS Sorgulama 2023

Çiftçi Kayıt Sisteminin sorgulamak için e-devlet üzerinden işleminizi halledebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken eğer bir e-devle şifreniz yok ise PTT şubelerine giderek bir şifre aldıktan sonra sisteme Türkiye cumhuriyeti kimlik numaranız ile giriş yapmalısınız.

Daha sonra;

  • e-hizmetler”,
  • Tarım ve Orman Bakanlığı”,
  • “Çiftçi Kayıt Sistemi ÇKS” 

butonlarına sırası ile tıklayınız. Eğer kaydınız bulunuyor ise açılan pencereden kendi bilgilerinize ulaşabilirsiniz.

ÇKS BELGESİ SORGULAMA EKRANI

E-devlet üzerinden dediğimiz gibi hem Çiftçi Kayıt Sistemi için internet üzerinden başvuru yapılabilir, hemde ÇKS Belgesi sorgulama ve Belge alma işlemleri yapılabilmektedir. Başvuru yapmak için bu belgeyi almak isteyen vatandaşların ilgili makamlara e-devlet üzerinden ve şahsen müracaat etmeleri zorunludur. Çiftçi Kayıt Belgesini almayan Çiftçiler Hiçbir Destekten Faydalanamaz.

EDİTÖR TAVSİYESİ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

thirteen − nine =

Başa dön tuşu