Gerekli Evraklar

Yeni Kimlik Almama Cezası Var mı? 2023

Geçtiğimiz yıllarda eski kimlikler yeni kimliğe dönüştürülmez ise ceza geleceğine dair pek çok haber gündeme gelmişti. Vatandaşlar akın akın nüfus dairelerine giderek kimlik yenilemesi yaptı. Yeni kimliğe geçiş için geçerlilik süresi olduğu ve son tarih gibi pek çok söylemde bulunuldu. Biz de vatandaşı aydınlatmak adına kimlik yenilememenin ve değiştirmemenin cezası var mı? diye sizler için bir araştırma yaptık. Yeni kimlik almayanlar için çıkarmazlarsa ne olacağı hakkında bilgi almak için içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

Yeni Kimlik Nasıl Çıkartılır?

Eski kimliğinizi yeni çipli kimli kart ile değiştirmek için Türkiye’de bulunan herhangi bir Nüfus Müdürlüğüne başvurunuzu yapabilirsiniz. Yani bu kapsamda başvuru yapmanız için illaki ikamet ettiğiniz yerde bulunan Nüfus Müdürlüğüne gitmeniz gibi bir zorunluluk bulunmamaktadır. Ancak bilmeniz gerekiyor ki yeni kimlik almak için randevu alınması zorunludur. Randevusuz işlem gerçekleştirilmemektedir. Yeni kimliğinizi bastırmak için izleyeceğiniz yollar şu şekilde olacaktır;

  • İlk olarak Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden veya ALO 199‘dan randevu almanız gerekmektedir.
  • Randevu tarihini ve saatini belirledikten sonra ödemeniz gereken tutarı (22,50 TL) yatırmanız gereklidir. Ziraat Bankası ATM‘lerinden ödeme yapabilirsiniz. (Ödemelerinizi saat 6’dan sonra yapmanız halinde ertesi gün biraz geç vakitte sisteme düşebilir.) ATM’den verilecek olan makbuzu asla kaybetmeyin. Nüfus Müdürlüğünde sisteme düşmeyen ödemelerde kanıtınız olması gereklidir. Aksi taktirde yetkililer ödemediğinize dair ithamlar ile karşılaşabilirsiniz.
  • Randevu saatinizi asla kaçırmayınız. Gidemeyecek durumda iseniz yarım saat önceden iptal ediniz. Randevu alıp iki kere gitmemeniz halinde başka bir belge için dahi olsa bir ay boyunca tekrar randevu alamıyorsunuz. Mağdur olmamak için takipte kalmanız gerekmektedir.
  • Randevuya gittiğinizde yanınızda bir ya da birden fazla biyometrik fotoğraf olmalıdır. Biyometrik fotoğraf olmadan başvuru kabul edilmemektedir.
  • Nüfus Müdürlüğünde parmak izi işlemleriniz yapılacaktır. Parmak izi, ödeme ve fotoğraf işi de tamamlandıktan sonra yetkililer tarafından sistemden yapılması gereken işlemler yapılıyor.
  • Kimlik hemen teslim edilmiyor. Kimlik görevini taşıyacak bir belge tahsis ediliyor ve asıl kimlik sistemde kayıtlı olan adresinize gönderiliyor.

Yeni Kimlik Cezası Var mı?

Kişilerin kendilerine ait eski nüfus cüzdanlarının yenilenmesine ve çipli kimlik kartına dönüştürülmesine karar kılınmıştı. Ancak bazı vatandaşlar halen eski kimlik ile hayatlarına devam ediyorlar. Bir zamanlar gündeme gelen bir konuda yeni kimliğe geçiş için belirli bir süre olduğu belirtilmişti. Çipli karta geçiş için ilk tarih 2017 yılı idi. Sistem ilk bu yılda işlemeye başlamıştı. Çipli kimlik kartları için 3 yıllık bir süreç belirlenerek  devam edeceği biliniyordu. Ancak ilgili makamlar bu konuya açıklık getirerek haberin tamamen yalan olduğunu belirtti.

Yeni Kimlik Cezası Var mı?
Yeni Kimlik Cezası Var mı?

Sosyal medya hesaplarında ve diğer basın yayın organları tarafından belirtilen haberler vatandaşın kafasını karıştırdı. Kimlik kartlarının 2019 yılına kadar bastırılmazsa ceza ve kart bedellerinin artacağına ilişkin verilen haberlerden sonra vatandaş ceza yerim korkusu ile soluğu nüfus müdürlüklerinde aldı. Ankara Valiliği konuya açıklık getirmek adına çeşitli açıklamalarda bulunarak sürenin daha bitmediğini ve aksine uzatıldığını belirterek şu cümlelere yer verildi;

Son günlerde sosyal medya hesapları ve basın yayın organları tarafından yeni çipli kimlik kartlarının dağıtımının 2018 yılı sonunda biteceği, kimlik kartları için yapılacak olan ödemelerin yüksek tutarlar artacağı hakkında asılsız haberler sebebi ile Nüfus Müdürlüklerinde yoğunluk yaşandı ve bu büyük bir izdihama sebebiyet verdi. Kimlik kartlarına ödenmesi gereken bedeller 2018 senesinden itibaren “Değerli Kağıtlar” değerlendirme oranları ile yeniden güncellenecektir. Ancak yalan haberlerde belirtildiği üzre yüksek olmayacaktır. Ülkemizin her tarafında nüfus cüzdanlarının değiştirme sürecinin 2023 yılına kadar devam edeceği düşünülüyor. Nüfus cüzdanlarının geçerliliğini yitirdiği hususunda bir son tarih ve kanuni olarak düzenleme bulunmamaktadır. Eski nüfus cüzdanları halen geçerlidir. Vatandaşların yalan haberlere itimat etmemeleri gerekiyor.” şeklinde açıklamalar yapılmıştır.

Yeni Kimliğin Son Tarihi Nedir?

Yeni kimliklere ilişkin değişim şartları 2017 yılında yürürlüğe girmiştir. O tarihten itibaren vatandaşlara 3 yıllık bir süreç tanımlanmıştır. 3 yıl içinde yani eski kimliklerini yeni kimliğe döndürebilecekleri belirtilmiştir. Ancak gündeme gelen yalan haberler ile vatandaşların çoğu 2019 yılının sonuna kadar değişmesi zorunlu olduğunu sandığı için yeni kimliğe geçiş yapmışlardır. Kimlik değiştirilmesine ilişkin çıkan yalan haberler bir önceki başlığımızda da belirttiğimiz gibi Ankara Valiliği tarafından yalanlanmıştır.

Yeni Kimliğin Son Tarihi Nedir 
Yeni Kimliğin Son Tarihi Nedir?

Kimliklerin değişimine ilişkin belirtilen sürecinin 2023 yılına uzatılmasının hedeflendiği belirtilmiş olup son tarih bulunmadığı açıklanmıştır. Yani bu kapsamda kimliğini 2018 yılına kadar değiştirmemiş olanlara herhangi bir cezai işlem uygulaması yapılmayacaktır. Yani bu kapsamda değiştirilmesi gerekiyor söylemleri ile ilgilide yeni bir düzenleme getirilerek son tarih 2023 olarak belirlendi. Ama bence o tarihe yakın da yeni bir düzenleme getirilerek sürede yine uzatma olabilir. 🙂

Kimlik Yenilememenin Cezası Var mı?

Arkadaşlar yeni kimliğe geçmemiş olduğunuz için korkmayın. Bende sizin gibi cezası olduğuna inanmıştım ve bugün Nüfus Müdürlüğüne giderek eski kimliğimi yeni kimliğe dönüştürmek için başvuru yaptım. Tabii ki sistem yine hatalı olduğu için işlemimi halledemedim. Cezai işlem uygulamasına inandığımız için tedirgin oldum. Ancak bir yakınımdan edindiğim bilgi ile yeni kimliğe ceza gelmediğini öğrendim ve sizleri de bilgilendirmek istedim.

Halen eski pembe ve mavi kimliklerinizi kullanıyorsanız gönül rahatlığı ile devam edebilirsiniz. Kimlik değiştirmemenin ve yenilememenin cezası yoktur. Eski kimlikler de halen her yerde geçmekte olup, bütün devlet kurumları ve diğer yerler kimliğinizi kabul etmek zorundadır. Kimliğinizin eski olması ile ilgili engel durumları ile karşı karşıya kalırsanız hakkınızı şu anlık 2023 yılına kadar savunabilirsiniz. 🙂 Halen bekarsanız evlenince ikisini bir arada çıkarabilirsiniz.

Yeni Çipli Kimlik Zorunluluğu ve Geçerlilik Süresi Ne Zaman?

Sürekli olarak değişen sisteme ayak uydurmak gerçekten çok zor. Her yerden bir masraf çıkıyor. Ekonominin kötüye gittiği dönemlerde devlet dairelerinden halledilmesi gereken işler hem sürekli bir masraf hem de uğraştırıcı oluyor. Örneğin bir kimliğin ve ehliyetin peşinde haftalarca koşuyoruz. Yok sistem hatalı, yok fotoğrafınız olmamış, yok belgeniz eksik vs. vs. sürekli bir uğraş, bir mücadele.

Kimlik değiştirmek ve zorunlu hale getirilmesi de vatandaşı yine zora itildiği eylemlerden bir tanesi diyebilirim. Ancak şu an için 2023 yılına kadar böyle bir zorunluluk söz konusu değil önümüzdeki yıllarda da kendinizi kasmanıza ve yalan haberlere itibar etmenize gerek yok. Eski kimlikleriniz ile yolunuza devam edebilirsiniz. Bunun herhangi bir sakıncası yok. Ancak ehliyetinizi bastıracaksanız eski kimliğiniz kabul edilmeyecektir. Bunun için yeni bir kimlik çıkartmanız gerekli olacaktır. Ehliyet için sağlık raporu talep edilmektedir. Ücretsiz sağlık raporu almak için belirili yerler vardır. Bu yerlere müracaat ederek sağlık raporunu kısa zamanda basit bir şekilde ücretsiz olarak alabilirsiniz. Gitmişken ikisini bir arada çıkarırsanız bu da sizin kârınıza olacaktır.

Kimlik Değiştirme Ücretleri Ne Kadar?

Kimliklerinizi şu an kullanımda olan eski kimlikleri çipli kimliğe dönüştürmek için, evlilik veya boşanma süreçlerine soyadı değişikliği için, yeni doğmuş bebeklere kimlik çıkartmak için veya yıpranma, kayıp ve çalıntı işlemlerine yeni kimlik almak için değiştirebilirsiniz. Kimlikler için ödenmesi gereken tutarlar aşağıdaki gibi olmaktadır;

  • Eski kimliği çipli kimlik ile değiştirmek için; 22,50 TL, 
  • Kaybedilmiş kimlik için; 45.00 TL, 
  • Evlilikte değişen kimlik için; 22.50 TL, 
  • Yıpranmış ve eskimiş kimlik değiştirmek için; 22.50 TL, 
  • Yeni dünyaya gelmiş bebek için yeni kimlik; ÜCRETSİZ, 
  • Yeni dünyaya gelen bebek için vaktinde bildirim yapılmaz ise; 22,50 TL 

Kimliklerinizi halen değiştirmediyseniz endişelenmeyin. Sağ duyulu olun ve yalan söylemlere inanmayın.

EDİTÖR TAVSİYESİ

Bir Yorum

  1. Teşekkürler aydınlattığınız için.Ben de halen eski kimliğimi kullanıyorum devam da edeceğim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

thirteen − nine =

Başa dön tuşu