Sigorta

Ücretsiz Sağlık Raporu Nereden Nasıl Alınır? 2023

Ücretsiz Sağlık Raporu Nereden Nasıl Alınır? Günümüzde hemen hemen her yere kayıt olmak için veya bir yere işe girmek için evrak yaptırırız. Evrakların içinde de mutlaka sağlık raporu şıkkı da bulunur. İşe girişlerde, spor faaliyetlerine katılırken, ehliyet alınırken gibi birçok faaliyette sağlık raporu talep edilir. Çünkü insanlar size baktığında sağlık sorununuzun olup olmadığını anlayamazlar. Yapacağınız spora, gireceğiniz işe veya araba kullanmaya uygun olup olmadığınızı bilmek için bu belgeye ihtiyaç duyulmaktadır. Sağlık raporunu, sağlık ocaklarından, aile hekimlerinden veya devlet hastanelerinden alabilirsiniz.

Bazı iş yerleri özel hastanelerle de anlaşmalı olmaktadır. Bu hastaneler sağlık raporunu vermek için size birkaç tahlil yaparlar. Her yapılan tahlil için ücret tahsil edilir. Bu yüzden de bu tür sağlık raporları ücretli sağlık raporlarıdır. Bunların dışında bir de ücretsiz alınabilen sağlık raporları bulunmaktadır. Peki ücretsiz sağlık raporu nereden alınır? İşte cevaplar..

İş için, ehliyet için, evlilik için, askerlik için sağlık raporu hangi bölümden alınır, Devlet hastanesi sağlık raporu ücreti ne kadar oldu, Aile hekimi sağlık raporu vermediğinde nereden rapor alınmalıdır, sağlık raporu örneği vb. merak edilenler yazımızda.

Ücretsiz Sağlık Raporu Alma 2023

Ücretsiz sağlık raporu alınacak tek yer aile hekimlikleridir. Sağlık raporlarını genel olarak iş, ehliyet, seyahat ,spor ,askerlik faaliyetlerinde isterler ve bunlar için istenen sağlık raporlarını ücretsiz şekilde aile hekimliklerinden alabilirsiniz. Sağlık raporu sizin içsel olarak herhangi bir hastalığınızın olup olmadığını veya sağlıklı olup olmadığınızı bildiren bir belgedir. Hayatımızın büyük bir kısmında yerini almış bulunmaktadır. Sağlık raporu artık hemen hemen her yerde karşımıza çıkmaktadır. İnsanlar bu belgelere bakarak sizin; işe, evliliğe, araba kullanmaya, yüksek öğrenim okullarına, askerliğe, spor faaliyetlerine uygun olup olmadığınızı tespit ederler. Bunların haricinde daha birçok yerde sağlık dukkanacmak.com raporu istenmektedir. Yurt dışı seyahatlerinde, ruhsatlı silah alınırken, memurluk için, hacca giderken, av tezkeresi alınırken veya okullara gidildiğinde yurtlara kayıt yaptırırken gibi yerlerde de sağlık raporu talep edilmektedir. İşverenler ve ehliyet veren kurumlar, iş değişikliğinde veya ehliyet yenilemede yine yeni bir sağlık raporu alınmasını isterler. Özellikle ağır işe girecek olanlardan işe uygunluğunu tespit etmek amacıyla kesinlikle sağlık raporu istenilmektedir.

Sağlık Raporu Nasıl Alınır?

Sağlık raporunun nereye lazım olacağına bağlı olarak değişebilir. 6331 sayılı kanun ile sağlık raporunu hangi sebeple alacağınıza göre kurumlar seçeneklere ayrılır.

Sağlık raporları;

  • Sağlık ocağında aile hekimlerinden,
  • Özel hastanelerden,
  • Devlet hastanelerinden alınabilir.

Sağlık Ocakları Aile Hekimliği

Ücretsiz sağlık raporunu kesin alabileceğiniz tek yer diyebiliriz. Hiçbir hak talep etmeden sağlık raporu alma sebebinize göre isteğinizi gerçekleştirirler. Önceden sağlık raporu için çoğunlukla devlet hastanelerine veya özel hastanelere gitmek zorunluydu. 2016 yılı ile birlikte yönetmeliğe giren bir karar ile ehliyet alacak vatandaşların aile hekiminden ücretsiz sağlık raporu almaları da onaylanmış bulunmaktadır. Askere gidecek vatandaşların, askerlik işlemleri için bağlı oldukları aile hekimlerinden ücretsiz sağlık raporu alabilirler. Çalışan sayısı on taneden az olan iş yerleri de genellikle sağlık raporunun aile hekimliğinden ücretsiz alınmasını kabul etmektedir. Ağır iş sayılmayacak işler için de sağlık raporu almak için de sağlık ocaklarına gidebilirsiniz. Sağlık ocakları gireceğiniz işe göre ücretsiz sağlık raporu vermektedir.

Sağlık Ocakları Aile Hekimliği
Aile Hekiminizden Ücretsiz Sağlık Raporu Alabilirsiniz.

Devlet Hastanelerinde Sağlık Raporu Ücreti Ne Kadar Oldu?

Devlet hastanelerinin bazıları bu işlemi ücretli yaparken bazıları da ücretsiz yapmaktadır. Gireceğiniz iş yerinin ilk önce iş yeri hekimine görünmeniz halinde iş yerinden sizi devlet hastanelerine göndereceklerdir. İş yerinizden gönderildiğiniz için hastanenin masraflarını çalışacağınız iş yeri üstlenecektir. Ücretsiz olarak sağlık raporunuzu alabileceksiniz. Evlenirken veya ruhsatlı silah alma durumlarınızda zorunlu olarak devlet hastanelerinden sağlık raporu almalısınız. Ücretli veya ücretsiz oluşu bulunduğunuz ile göre değişiklik gösterebilir. Devlet hastanelerinde ücret fiyatları; tek hekim ücreti 50 TL olmakla beraber sağlık kuruluna görünmeniz halinde 200 TL kadar bir para ödeyebilirsiniz.

Devlet hastahaneleri
Devlet Hastahanelerinden sağlık Raporu Alabilirsiniz.

Sağlık Ocağından Ücretsiz Sağlık Raporu Alma

Devlet hastanelerinde olduğu gibi sağlık ocaklarında da aile hekimleri bulunmaktadır. Makalemizin başında anlattığımız gibi aile hekimlerinden ücretsiz sağlık raporu alabilirsiniz. Sağlık raporu isteyecek kurumlar şu şekildedir;

  • Askerlik
  • Spor
  • Tahlil
  • Sürücü Belgesi (Ehliyet)
  • Evlilik
  • İş yerleri içinde 10 kişiden az personele sahip olan firmalarda çalışanlarını ücretsiz sağlık raporu almak için aile hekimlerine yönlendirebilir.

Sağlık Raporu Ücretleri

  • Özel Hastaneler; 50TL ile 400TL civarı değişiklik göstermektedir
  • Üniversite Hastaneleri; 75TL ile 200TL arasında ücret almaktadır
  • Devlet Hastaneleri; 50TL ile 150 TL arasında değişmektedir
  • Aile hekimlerde sağlık raporu ücretsizdir (Göz için sağlık raporunda sizleri hastaneye sevk edebilirler. Göz için alacağınız sağlık raporundan cebinizden 50 TL gibi ücret çıkabilir).

Özel Hastanelerde Sağlık Raporu Hangi Bölümlerden Alınır?

Özel hastanelerden sağlık raporu almak genellikle ücretlidir. Çünkü yapılacak her işlemin ayrı ayrı ücretleri bulunmaktadır. Gireceğiniz iş yerinin insiyatifine bağlı olarak anlaşmalı olduğu özel hastanede daha az maliyetle muayene olarak sağlık raporunuzu o şekilde alabilirsiniz. Diğer devlet hastanelerine ve Özel Araştırma Hastanelerine göre fiyatları farklılık ve artış gösterebilir.

Özel hastahaneler
Özel Hastahanelerden Belirli bir Ücret Karşılığında Sağlık Raporu Alabilirsiniz.

İş İçin Alınan Sağlık Raporu Almak İçin Nereye Başvurulur?

Hayatımızı sürdürebilmek için her birimizin çalışmak zorunda olduğumuz malum. Bunun için fiziksel olarak veya internet üzerinden bir çok iş ilanını takip ederek kendimizi uygun gördüğümüz pozisyonlara başvurularda bulunuruz. İşverenin de bizi uygun görmesi halinde görüşmelere çağrılırız. Görüşmelerden sonra fiziksel olarak işe uygunluğunuz tespit edilirse başlamanız için evrak listesi verilir. Bu evrak listelerinin en başında sağlık raporu gelmektedir. Fiziksel olarak bu işe yeterli olabilirsiniz. Fakat ruhsal ve içsel olarak bu işe uygun musunuz onu anlayamayabilirsiniz. Bunun için de işveren sizin sağlığınızdan emin olmadan sizi işe alamaz. İş yerinin büyüklüğüne veya kişi sayısına bağlı olarak sağlık raporu alacağınız yerler değişiklik gösterebilir. Başvuruda bulunduğunuz işin ağırlık ve hafiflik durumuna göre de değişiklik göstermesi mümkündür. Eğer çalışacağınız yer büyük ise zaten firmanın anlaştığı bir hastane vardır. Yoksa da firma size nereden alacağınızı bildirir. Eğer bildirmiyor ise sağlık ocaklarından ücretsiz sağlık raporu alabilirsiniz.

Sportif Faaliyetler İçin Alınan Sağlık Raporu

Spor, sağlık için herkesin yapması gereken bir faaliyettir. Fakat kimi insanların sağlık sorunları bunlara elverişli değildir. Örneğin; astım hastası veya kalp hastası bir insan kros sporu gibi koşucu sporlarını  yapmaları zordur. Çünkü nefeslerini düzenleyemeyebilir ve ciddi sağlık sorunları yaşayabilirler. Bu yüzden hemen hemen her spor dalına kayıt olunurken sağlık raporu alınması istenir. Sağlık raporu, vücudunuzun yapacağınız bu spora dirençli misiniz değil misiniz bunu görmeye yardımcı olur. Sağlık raporu aile hekimlerinden ücretsiz olarak da alınabilir. Fakat spor için detaylı bir muayenenin daha yeterli olacağını düşünmekteyiz. Bu yüzden devlet hastahanelerine giderek sağlık raporu almanızı tavsiye ederiz.

Spor için alınan sağlık belgeleri
Spor faaliyetleri İçin Sağlık Ocaklarından Sağlık Raporu Alabilirsiniz.

Evlenmek İçin Sağlık Raporu Nereden Alınır?

Evlilik İçin sağlık raporu alacaksanız bunu devlet hastanelerinden belli bir ücret karşılığı alabilirsiniz. Evlilik için herhangi bir hastalığı bulanan çiftler hastalık için tedavi olmadıkları sürece sağlık raporu alamaz ve evlenemezler.

Evlilik için alınan sağlık raporu
Evlenmek için İlk Olarak Sağlık Raporu Almalısınız.

Ehliyet için Sağlık Raporu Nereden Alınır?

Ehliyet alabilmek için bazı sağlık koşullarınızın tam olması lazımdır. Mesela gözleri ileri derece bozuk ama gözlük veya lens kullanmıyor ise bu kişiye ehliyet verilmesi doğru değildir. Bir başka örnek vermek istersek, büyük bir sorun değildir fakat el titremesi olanların da araba kullanması güç duruma gelebilir. Bunun gibi birçok rahatsızlık bulunmaktadır. Ehliyet alınırken gideceğiniz kurumda sizden bazı belgeler talep ederler. Bu belgelerin içinde sağlık raporu da bulunmaktadır. Özel hastanelerden ve  devlet hastanelerinden alabildiğiniz gibi aile hekimlerinizden ücretsiz olarak da sağlık raporu alabilirsiniz.

Askerlik Sağlık Raporu Nereden Alınmalı?

Askerlik yaşı gelmiş erkek bireylerin, öğrenim durumları, sağlık durumları, ve mesleki hayatları gibi değerlendirmeler yapılmadan kişiler askere gidemez. Askerlik için sağlık ocaklarına gidebilir, orada muayene olabilirsiniz. Aile hekimi size gerekli sağlık testlerini yaptıktan sonra aksi bir durum çıkmadığı taktirde “askerliğe elverişlidir” raporunu ücretsiz olarak verir.

Sağlık raporunuzu ücretsiz almak istiyorsanız en garanti yer sağlık ocaklarıdır. Fakat yukarıda da belirttiğimiz gibi bazı durumlar da sağlık ocağından alınan sağlık raporu kabul edilmemektedir. Bu gibi durumlarla ancak özel hastane yada devlet hastanelerinden sağlık raporu alabilirsiniz.

EDİTÖR TAVSİYESİ

8 Yorum

  1. Sağlık ocakları yani aile hekimleri kesinlikle iş için sağlık raporu vermiyorlar şu an. Ehliyet için veriyorlar ancak göz muayenesi için başka yere gönderiyorlar.

    1. Doğru bir bilgi, bugün başıma geldi aynısı. göz için hastaneye gitmek zorunda kaldım. (ehliyet yenileme)

  2. İnsanları aile hekimlerini ücretsiz rapor veriyor diye özellikle belirterek hedef göstermişsiniz. Aile hekimi uygun görmeyip göndermek isteyince bu sefer kavga çıkıyor. Yazımızın amacı aile hekimlerinin raporu ücretsiz vermesi yerine uzman hekime yönlendirildiğinde devlet hastanesinden neden muayene ücreti kesiliyor kısmını da eleştirseniz iyi olurdu. Raporu ücretsiz almak için aile hekimine baskı şiddet uygulamaya başlıyor hastalar.

  3. Aile hekimleri bazı sağlık raporlarını ücretsiz veriyorlar çoğu raporuda hastaneler veriyor. Özel hastanelerde fiyat devlete göre daha uygun. Tıp merkezlerinin ücreti daha uygun. Ankara da ben cerrahi tıp merkezinden işe giriş heyet raporu aldım. devlet hastanesi 250 tl ordan 120 tl ye aldım.

  4. An itibariyle saglik ocaginda gorevliye sordum. Biz vermiyoruz diyorlar. . Ayrica bulundugumuz ile gore neden odeyecegimiz ucret degisiyo.. vatan sınırlari icinde kanun orda baska burda baskami ?

    1. ..özel tıp merkezi sağlık raporu için 120TL ücret istiyor
      Bedava mı kazanıyoruz abi biz parayı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

five − 4 =

Başa dön tuşu