Sigorta

SGK İşe Başlama Tarihi Sorgulama Nasıl Yapılır? 2023 (e-Devlet)

Çalışanlar veya çalışma hayatına yeni başlayanlar, staj yapanlar dahil işe başlama ve giriş tarihinizi hemen öğrenin. Emeklilik, SGK sigortalılık başlangıç tarihinden itibaren kazandığınız haklar için SGK işe giriş tarihi nasıl öğrenilir ve sorgulama nereden yapılır detaylı anlattık. SGK işe başlama tarihi sorgulama, işe giriş ve çıkış hizmet dökümü alma, işverenin sigorta girişlerini yapıp yapmadığı, sigorta başlama tarihi güncelleme, değiştirme, hatalı kayıtları güncelleme ve tüm bildirim şartları hakkında bilgilere içeriğimizden ulaşabilirsiniz.

İşe Başlama Tarihi Nedir?

Her vatandaş için sigortalı bir işe başlarken Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirimde bulunulur. Bu bildirim tarihi fiili olarak işe başladığınız gün oluyor. SGK girişi, SGK e-Bildirge platformunda listelenir. İşverenler de e-Bildirge sayfasından işçilerin sigorta prim bildirgelerini internet üzerinden vererek, tahakkuk eden ücretlerinde internet bankacılığı ile kolaylıkla ödeyebilirler.

Bu sayede, çalışanlar da e-Devlet üzerinden emeklilik prim günü hesaplama, ne zaman emekliliğe hak kazanacağını giriş zamanına göre belirleyebilir, hizmet dökümü ile hesaplamalarını buna göre yapabilir.

Staj İlk İşe Giriş Tarihi Sorgulama

Öğrenciler veya mezun olduktan sonra staj yapanların işe başladığı tarihler, ilk işe giriş tarihi olarak sayılmıyor. Emeklilik için gereken uzun vadeli sigorta kolları, yaşlılık, malullük, ölüm sigorta primleri yatırılmıyor. Bu nedenle emeklilik işlemlerinde staj tarihiniz sigorta başlangıcı olarak alınmayacak. Sigorta başlangıç tarihi e-devlet üzerinden, işe giriş görüntüleme ekranından kolaylıkla öğrenilebilir.

Staj yapan kadınlar, staja başlama tarihleri ve sigortalı olarak çalışmaya başladıkları tarihler arasında çocuk sahibi olursa doğum borçlanması hakkını kullanabiliyor. Doğum borçlanması sayesinde eksik prim günleri tamamlanıyor ve emekli yaşı indirilerek erkenden maaş bağlanabiliyor. e-Devletten doğum borçlanması, ölüm aylığı sorgulama gibi SGK kapsamında olan tüm bilgileri sorgulatabilirsiniz.

SGK İşe Giriş Tarihini Öğrenme

Yeni işe başlayan bireyler bu tarihi işverenden öğrenebilir. Aynı zamanda garanti olması açısından SGK’ya bizzat giderek , yetkililerden bilgi ve evrak talep edebilmektedir. Daha kolay bir yolunu bulmak isteyenler için de e-Devlet portalı açıktır. Mevcut e-Devlet şifreniz ile sisteme giriş yaparak SSK, Bağkur ve tüm çalışanlar hizmet dökümüne ve giriş tarihine kolaylıkla ulaşabilir. Kurumdan aldığınız evrakta başladığınız dönem ay ve gün olarak gözükmektedir. Ayrıca online olarak sorgulama yapıyorsanız burada da toplam aktif iş günü sayısına kadar tüm detayları görebilirsiniz.

İlk önce E-devlet kapısı sistemine giriş yapmanız gerekiyor. Daha sonra “SGK Hizmet Dökümü” ekranını açmalısınız. Açılan ekranda, işe giriş tarihiniz doküman üzerinde gözükmektedir.

e-Devlet İşe Giriş Başlama Tarihi Sorgulama

SGK işe giriş bildirgesi için, e-devlet şifresine sahipseniz, e-Devlet’e giriş yapın ve SGK Hizmet Dökümü ekranını açın. İşe başlama dökümünüz gözükecektir, indirebilirsiniz. Bunun yanında bazı iş başvurularında geriye dönük hizmet dökümü istenebilmektedir. Sizler de her gün kontrol edebilirsiniz. Son +6 aya ait hizmet dökümü ait tüm yılların detaylı görünümüne anında ulaşma imkanınız bulunmaktadır. Nasıl sorgulama yapılır inceleyelim:

  • e-Devlet‘e web sitesinden giriş yapılır. Giriş yapılırken T.C. Kimlik Numarası ile şifre girilerek doğrulama yapılmış olur. isterseniz mobil imza, internet bankacılığı gibi giriş yollarını da kullanabilirsiniz.
  • Daha sonra Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) bölümüne geçilerek, sunduğu hizmetlerin listesi karşımıza çıkmış olur.
  • e-Devlet SGK işe başlama tarihi sorgulamak için 4A Hizmet dökümü sayfasına buradan girilir.
  • Bağkur veya emekli sandığına bağlı çalışmıyorsanız, buradan çalıştığınız tüm dönemlere ulaşabilirsiniz.
  • Bu sayfada;
    • Kişinin kimlik bilgileri,
    • İlk işe giriş tarihi (gün/ay/yıl)
    • Toplam uzun vade gün sayısı,
    • Son 6 aya ait özet olarak gösterilen hizmet dökümü,
    • İsterseniz ilk giriş tarihinden itibaren sayfada yer alan detaylı hizmet dökümü güncel olarak verilir. Burada SMS bilgi sistemine cep telefonunuzu tanımlayarak, işe giriş ve işten çıkış bildirgelerinin yapıldığında anında mesaj olarak gelmesini sağlayabilirsiniz.
  • İşverenin kaç günden ve ne kadar prim günü ödemesi yaptığını ve prime esas kazancı da görebilirsiniz.

SGK İşe Giriş ve İşten Çıkış Görüntüleme

Sigorta başlangıcınızı öğreneceğiniz ‘SGK’ e-Devlet sayfasından giriş ve çıkış belgelerini de görüntülersiniz. Ayrıca işe giriş ve çıkış bildirgeleri buradan kolaylıkla listelenerek bilgisayarınıza indirilebilir. SGK’nın sayfasında görüntüleyebileceğiniz işlemler bununla sınırlı değildir. Bununla birlikte rapor parası sorgulama, 4B, 4C hizmet dökümü öğrenme, emekli maaşı alanlar için detay ekranı, sağlık katkı payı sorgulama gibi sigorta ile ilgili işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.

İşe Başlama Tarihi Hesaplama

Yukarıda belirtildiği gibi işe başlama tarihi, fiili olarak işe başladığınız ve işveren tarafından SGK’ya bildirilen giriş zamanıdır. e-Devlet üzerinden bu sayfaya ulaşarak anında Sosyal Güvenlik Kurumu ilgili ekrandan sorgulama yapabilirsiniz. Eskiden sigorta kartı adı altında elinizde bulunan bu belgeler yerine internetten veya SGK’ya şahsen başvurarak aldığınız dökümler bulunmaktadır.

İşe Başlama Tarihi Kaç Günde Bildirilir?

Eğer gerçek kişi mükellef olarak ticari, zirai serbest meslek faaliyetlerinin bildirimleri için belirlenen süre 10 gündür. 10 gün içerisinde yapılmaktadır. Bu bildirim, yetkili meslek grupları aracılığı ile yani mali müşavir avukat gibi yetkili kişiler tarafından yapılabilmektedir.

e-Devlet İşe Başlama Bildirimi

Gerçek kişiler faaliyetlere başlanacağı için işe başlama zamanını bildirmekle mükelleftir. Vatandaşlar, online ortamda da bu işlemi gerçekleştirebilir. Bunun için e-Devlet şifreniz yeterli olmaktadır.

  • e-Devlet şifreniz ile kimlik bilgileri doğrulanır.
  • Daha sonra Gelir İdaresi Başkanlığı sayfasına geçiş yapılır.
  • ‘İşe Başlama Bildirim Talebi’ Gerçek Kişiler İçin Vergi Dairelerince Mükellefiyet Tesis Edilmesi başlığına tıklanarak ilgili sayfa açılır. Bu ekran Gelir İdaresi Başkanlığı’na sizi yönlendirmektedir.
  • Burada, yürüteceğiniz meslek faaliyeti konusundan, adresine ve faaliyet kollarına kadar tüm detaylar girilir.

Sigortalı İşe Başlama ve Hizmet Dökümü

Sigortalı çalışan vatandaşlar, detayları ile çalışma sürelerini indirebilmek için e-Devlet sistemi üzerinden giriş yapmak gerekmektedir. Bu hizmet dökümleri, işiniz ile ilgili tüm detaylara anında ulaşabileceğiniz evraklardır. Bu belge ile sigorta girişinizin yapılıp yapılmadığını anlayabilirsiniz.

  • SGK Sicil Numarası
  • İşe giriş meslek kodunuz
  • Sigortalı olduğunuz işyeri kodu
  • Sigortanın yatırıldığı dönem (Ay ve yıl olarak yazılmaktadır. Örneğin 2023/01 mart ayına ait primin ödenmiş olduğunu gösterir.
  • Çalışılan gün sayısı
  • Prime esas kazanç
  • İşe giriş ve çıkış tarihleri de dahil olmak üzere döküm alınabilmektedir. Oldukça ayrıntılı bir tablo olduğundan, bütün bilgilerinize ulaşabilirsiniz.
  • SSK prim bildirgeleri işveren tarafından düzenlenir ve verilir. Bu yüzden buradaki eksik günler, ödemeler işverenin sorumluluğundadır. Düzenlenen puantaj bilgileri ile gün sayınız hesaplanarak ilgili ay ödemeleri yapılmaktadır.

Hizmet dökümleri ilk işe girdiğiniz tarihten başlayarak son yıla ve aya kadar olan tüm çalışma tarihlerinizi sıralamaktadır. Bu sayede detaylı kontrol etme fırsatınız bulunmaktadır. Bu bildirimler genellikle prim ödenen aydan sonraki ay içinde sisteme düşer. Yani Mart ayı hizmet dökümünüzü, Nisan ayında görebilirsiniz.

SGK İşe Giriş Bildirgesi

Çalışmaya başladığınız bu tarihler ilk defa bildirildiğinde bulunduğunuz firma tarafından işe giriş bildirgesi düzenlenir. Bu sayede prim ödemeleri bugünden itibaren çalıştığınız süre boyunca ödenmeye devam eder. Bununla birlikte, sağlık sigortasından da yararlanarak hizmet alabiliyorsunuz. Eğer bir tereddüt mevcut ise, prim ödeme veya günlerinin yanlış olduğunu düşünüyorsanız veya değiştirmek isterseniz SGK işe başlama tarihi için başvuru yapabilirsiniz. Bununla birlikte SGK emeklilik hesaplama sayfasında da işe hizmet dökümü bilgileri de girildiğinde, güncel emeklilik yaşı ve gün sayısı gibi detayları görebilirsiniz. İşçileri sigortasız çalıştırmak kural olarak yasaktır. Kendi kontrolünüzü kendiniz yapmanız saha sağlıklı olacaktır. Bu sayede hatalı bir durum varsa anında düzeltmek için talepte bulunabilirsiniz. ,

SGK İşe Giriş Tarihi Düzeltme Dilekçesi

İşverenler tarafından işe giriş bildirgeleri tarafından yanlışlık yapıldığında düzeltmek için, bir dilekçe ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurulması gerekmektedir. Öncelikle, online işe giriş bildirgesi iptali için belirlenen süre 2023 yılı için işe giriş bildirgesinin verildiği tarihten sonraki gün 23.59’dur. Ertesi gün saat 24.00 olmadan iptal işlemi yapılmalıdır. Süresi içinde yapılmadığı takdirde Kuruma dilekçe ile başvurulur.

İşe Giriş Tarihi Düzeltme Dilekçesi:

… SOSYAL GÜVENLİK KURUMU MÜDÜRLÜĞÜ’NE

Müdürlüğünüzce ……………… sicil numaralı işyerinde tescilli bulunmaktayız. …….. T.C. numaralı sigortalımız ……. kişisinin …./…../…. tarihli işe giriş bildirgesinde işe giriş tarihinin …./…../….. olarak güncellenmesi hususunda gereğini arz ederim.

…./…../2023

İŞVEREN KAŞE & İMZA

İşveren imzası ile dilekçeyi teslim ederek, düzeltme talebini gerçekleştirir.

SGK İşten Çıkış e-Devlet’e Ne Zaman Düşer?

Bireyler, çalıştıkları yerden belli başlı sebeplerle ayrılmak zorunda kaldığında işten çıkış bildirgesi düzenleme gerekmektedir. Ayrıldığı tarihten sonraki 10 gün içinde bu bildirge verilir. Yine aynı zamanda e-devlet üzerinden kontrol edilebilmektedir. Çıkış yapılmadığı takdirde para cezası vardır.

SGK İşe Giriş Tarihine Göre Emeklilik Hesaplama

SGK vatandaşlara doğru bilgi verebilmek için, nasıl emekli olurum? uygulaması ile hizmet veriyor. Bu uygulama sayesinde, ilk işe giriş tarihinden itibaren çalışılan gün sayısı, kişisel bilgiler, doğum tarihi, prim ödenen gün sayısı diğer ek bilgiler doldurularak emeklilik detaylarını görebilirsiniz. Hemen hesaplamak için tıklayınız.

EDİTÖR TAVSİYESİ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

three × 4 =

Başa dön tuşu