Gerekli Evraklar

Alo 199 Hattı Nedir? Nasıl Randevu Alınır? 2023 (Muafiyet Belgesi Alma)

Türkiye’deki tüm vatandaşlar için kimlik değişimleri başladığı tarihten itibaren devam etmektedir. Yeni kimlik dışında pasaport, ehliyet gibi diğer kimlik cüzdanları da değişime tabi tutulmuştur. Bu işlemler de herkesin bildiği gibi randevu olmadan gerçekleştirilemiyor. Pandemi döneminde kurulan bu çağrı merkezi daha az kişiyle temas ve uzaktan kolaylıkla randevu için hizmet vermeye devam ediyor. Kimlik randevusu dışında, seyahat izin belgelerini de buradan talep edebilirsiniz. Bu randevular için Alo 199 hattı da kullanılmaktadır. Peki Alo 199 neyin numarası, kaça kadar hizmet verir, randevu nasıl alınır, muafiyet izin belgesi, seyahat izin belgesi, çalışma saatleri, ücretli mi? sorularının tüm yanıtlarını içeriğimizde bulabilirsiniz.

Alo 199 Hattı Nedir?

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan birden çok hizmet vardır. Bu hizmetlerden Kimlik kartları, ehliyet, sürücü belgesi, pasaport ve adreslerin kayıtları gibi işlemler vatandaşlar tarafından sıklıkla yapılmaktadır. Tüm işlemlerin sağlıkla yapılması için randevu ile başvuru yapılması gerekmektedir. Alo 199 hattı Vatandaş Etkileşim Merkezi adı ile hizmet verir.

Bu hattı arayarak, İçişleri Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteren Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü hizmetleri ile aynı zamanda seyahat izin belgesi almak için de başvurular gerçekleştirilir. Bu telefon numarası ile randevu almak, iptal etmek, sorgulamak gibi işinize yarayacak çoğu işlem yapılır.

Alo 199 Çalışma Muafiyet Belgesi

Alınan yeni kısıtlama kararı ile birlikte İçişleri Bakanlığı e-Başvuru sayfası kullanıma açılmıştır. Bu ekrandan Çalışma Muafiyeti İzin Belgesi online olarak alınabilmektedir. İçişler Bakanlığı Twitter hesabından, “e-Başvuru” ve “Alo 199” aracılığı ile  Seyahat İzin Belgesi ve Çalışma Muafiyeti İzin Belgesi hakkında bilgi verildi.

Açıklamalara göre işveren tarafından verilen kaşeli imzalı belgeler 2 Mayıs 2021 Pazar gününe kadar geçerli olacaktır. e-başvuru sisteminde yaşanan yoğunluk sebebiyle belge alamayan çok sayıda vatandaşın olduğu ancak acele etmemeleri gerektiği de bildirilmiştir. ALO 199 arayarak veya İçişleri Bakanlığı e-Başvuru ekranı üzerinden kolaylıkla sorgulama yapabilirsiniz.

Alo 199 Hattı Randevu Alma (Kolay Yöntem)

Özellikle vatandaşlar tarafından randevu hizmetinin kolay ve hızlı olması önemlidir. Kamu kurumlarına giderek çok fazla sıra beklemek ve vakit kaybetmek istemeyen herkes için bu sabit hatlar oldukça talep görüyor. Alo 199 hattı da sizlere kolay, anında, ücretsiz başvuru olanağı sağlamaktadır. Cep, iş veya ev telefonunuzdan 199 numarasını tuşlayabilir, yetkililere ulaşabilirsiniz. Müşteri temsilcisi tarafından sorulan bazı sorulara yanıt vermeniz de istenecektir. Vatandaş Etkileşim Merkezi’nin aynı zamanda güncel bir web sayfası var. Online web sitesini de buradan inceleyebilirsiniz.

Bu hat üzerinden aşağıdaki hizmetler için randevu alma ve sorgulama yapabilirsiniz.

  • Seyahat İzin Belgesi
  • Yeni Çipli kimlik kartı (TCKK) başvuruları
  • Kayıp, evlilik, boşanma durumlarında kimlik değiştirme
  • Kimlik yenileme
  • Ehliyet veya sürücü belgesi yenileme işlemleri
  • Yeni kimlik ve ehliyeti eklemek, birleştirmek için alınan başvurular
  • Diğer Nüfus işlemleri
  • TCKK, pasaport, ehliyet ödemeleri
  • T.C. Vatandaşlığına geçiş kimlik işlemleri
  • Ölüm, doğum durumlarında değiştirilecek olan kimlik bilgileri randevuları
  • Yeni adres kayıt ve adres kodu oluşturma, yenileme gibi birçok işlem için bu hattı 7/24 kullanabilirsiniz.

Eğer internet üzerinden randevu almak isteyen vatandaşlar varsa, başvuru aşamaları:

  • Web sayfasına giriş yaptıktan sonra, sağ üst kısımda yer alan ‘Başvuru Al’ seçeneği tıklanır.
  • Buraya tıkladığınızda aşağıdaki tabloda yer alan bilgiler karşınıza çıkacaktır.
  • İlgili randevu başlıklarından size uygun olan bölüm seçilir.
  • Daha sonra, o işlemle ilgili yapmanız gerekenleri gösteren uyarılar karşınıza çıkacaktır. Onay vererek ‘kabul ediyorum’ seçeneğine tıklanır.
  • Genel olarak sizden istenen ad, soyadı, T.C. kimlik numarası, doğum tarihi (gün/ay/yıl), iletişim cep telefonu numarası ve doğrulama kodu tuşlanır.
  • İl ve İlçe seçimleri karşınıza çıkacaktır. Buradan uygun randevu saatleri ve günü seçilerek başvurularınızı tamamlayabilirsiniz. Randevu doluluk oranlarına göre sistem uyarı verecektir.
Alo 199 Randevu Alma ve İptal Etme Sayfası

Alo 199 Randevu İptal Etme ve Sorgulama Ekranı

Tüm vatandaşlarımız çağrı merkezine arayarak randevu sorgulama ve iptal etme hizmetinden faydalanabilir. Başvuru al sayfasından açılan ekranın en altında ‘Randevumu İptal Etmek İstiyorum’ seçeneği yer almaktadır. Bu kısma tıkladığınızda hem iptal hem de sorgulama yapabileceğiniz bir işlem sayfası gözükecektir.

  • Randevuları iptalleri de TC ile yapılmaktadır.
  • Açılan sayfada kimlik numaranız, isim ve soy isminiz, doğum tarihiniz (gün, ay ve yıl olarak), güvenlik kodu girilir.
  • ‘Sorgula’ butonuna tıkladığınızda açılan sayfa geçmiş veya yeni tüm başvurularınızı listeleyecektir. Açılan bu sayfada;
    • Randevu yeri,
    • Randevu Türü,
    • Tarihi,
    • Başvuru yapan kişi bilgileri,
    • Randevu durumu ve işlem bilgileri detaylarını görebilirsiniz.
  • İşlem durumu sekmesinden iptal etme ile var olan başvurunuzu tek tuşla ücretsiz silebilirsiniz.

Yeni kimlik almamanın cezası ne kadar diye merak ediyorsanız yazımızı inceleyebilirsiniz.

Alo 199 Ücreti Ne Kadar?

Bu sabit hat ücretsizdir demek yanlış olur. Normal aramalar için ne kadar ücret kesiliyorsa burayı aradığınızda da aynı tutarda kesinti olmaktadır. Türk Telekom, Vodafone, Turkcell veya diğer operatörlerden hangisini kullanıyorsanız onun üzerinden faturalı, faturasız tarifenize göre ücretlendirilirsiniz. Sabit bir hattı arayacağınız için ücretlendirme buna göre yapılacaktır. Sabit hattı ararken ne kadar ücret kesintisi oluyorsa Onun dışında diğer cep telefonu GSM numaralarında tarifeniz nasılsa faturanıza veya hattınıza yansımaktadır. İlgili telefon operatörlerinden öğrenebilirsiniz.

199 Cevap Vermiyorsa Ne Yapmalıyım?

Hatlardaki yoğunluk nedeniyle bazen kesintiler veya hat düşmüyor gibi şikayetler söz konusu olmaktadır. Bu durumda da biraz bekleyip tekrar arayabilirsiniz. Sürekli meşgul çalıyor ise hatlardaki yoğunluğa göre kimseyle görüşemezseniz, gerçekleştirmek istediğiniz diğer işlemler için diğer başvuru seçeneklerini kullanabilirsiniz.

  • Kimlik bilgileri için Bulunduğunuz yerdeki Nüfus Müdürlükleri mesai saatleri içerisinde, hafta içi hizmet vermektedir.
  • Bununla birlikte NVİ web sayfası üzerinden randevu alabilirsiniz.

Alo 199 Hangi Saatlerde Çalışıyor?

Tek bir telefon numarası ile ulaşabileceğiniz bu çağrı merkezine günün her saati ulaşabilirsiniz. Vatandaşlara daha iyi bir hizmet verebilmek adına 7 gün 24 saat kesintisiz hatlar açıktır. Saat fark etmeden aradığınız merkeze ulaşamadığınızda, cevap vermediğinde diğer saatleri deneyebilir veya başka başvuru yollarını deneyebilirsiniz. Şu anda, Korona önlemleri kapsamında seyahat izin belgeleri de buradan talep edilebilmektedir.

81 İlde Tam Kapanma Kararı Açıklandı! Tam Kapanmada Şehir Dışına Kimler Çıkabilecek?

26 Nisan tarihli tam kapanma kararları gereğince, şehirlerarası seyahat yasağı 29 Nisan 2021 Perşembe günü 19:00’dan başlayarak 17 Mayıs 2021 pazartesi günü saat 05:00’e kadar devam edecektir. Açıklanan bu karar gereğince şehirlerarası seyahat kısıtlaması artık bu 17 gün boyunca söz konusu olacaktır. Seyahat kısıtlamasından muaf olan vatandaşlar Alo199 veya e-Devlet aracılığı ile Seyahat izin belgesini alabilirler.

Peki, seyahat kısıtlamasından muaf olacak olanlar kimlerdir bir bakalım:

2-1 Şehirlerarası seyahat kısıtlamasının istisnaları;

Zorunlu bir kamusal görevin ifası kapsamında ilgili Bakanlık ya da kamu kurum veya kuruluşu tarafından görevlendirilmiş olan kamu görevlileri (müfettiş, denetmen vb.) kurum kimlik kartı ile birlikte görev belgesini ibraz etmek kaydıyla bu hükümden muaf tutulacaktır.

Kendisi veya eşinin, vefat eden birinci derece yakınının ya da kardeşinin cenazesine katılmak için veya cenaze nakil işlemine refakat etmek amacıyla herhangi bir cenaze yakınının e-devlet kapısındaki İçişleri Bakanlığına ait E-BAŞVURU veya ALO 199 sistemleri üzerinden yapacakları başvurular (yanında akraba konumundaki 9 kişiye kadar bildirimde bulunabilecektir) sistem tarafından vakit kaybetmeksizin otomatik olarak onaylanarak cenaze yakınlarına gerekli seyahat izin belgesi oluşturulacaktır.

Cenaze nakil ve defin işlemleri kapsamında başvuru yapacak vatandaşlarımızdan herhangi bir belge ibrazı istenilmeyecek olup Sağlık Bakanlığı ile sağlanan entegrasyon üzerinden gerekli sorgulama seyahat izin belgesi düzenlenmeden önce otomatik olarak yapılacaktır.

2-2 Zorunlu Hal Sayılacak Durumlar Hangileri;

Tedavi olduğu hastaneden taburcu olup asıl ikametine dönmek isteyen, doktor raporu ile sevk olan ve/veya daha önceden alınmış doktor randevusu/kontrolü olan,

Kendisi veya eşinin, hastanede tedavi gören birinci derece yakınına ya da kardeşine refakat edecek olan (en fazla 2 kişi),

Bulunduğu şehre son 5 gün içerisinde gelmiş olmakla beraber kalacak yeri olmayıp ikamet ettikleri yerleşim yerlerine dönmek isteyen (5 gün içinde geldiğini yolculuk bileti, geldiği araç plakası, seyahatini gösteren başkaca belge, bilgi ile ibraz edenler),

ÖSYM tarafından ilan edilmiş merkezi sınavlara katılacak olan,

Askerlik hizmetini tamamlayarak yerleşim yerlerine dönmek isteyen,

Özel veya kamudan günlü sözleşmeye davet yazısı olan,

Ceza infaz kurumlarından salıverilen, Kişilerin zorunlu hali bulunduğu kabul edilecektir.

2.3- Vatandaşlarımız, yukarıda belirtilen zorunlu hallerin varlığı halinde bu durumu belgelendirmek kaydıyla; e-devlet üzerinden İçişleri Bakanlığına ait E-BAŞVURU ve ALO 199 sistemleri üzerinden Valilik/Kaymakamlık bünyesinde oluşturulan Seyahat İzin Kurullarından izin almak kaydıyla seyahat edebileceklerdir. Seyahat İzin Belgesi verilen kişiler seyahat süreleri boyunca sokağa çıkma kısıtlamasından muaf olacaktır.

2.4- Tam kapanma sürecinde seyahat izin taleplerinde yaşanabilecek artış göz önünde bulundurularak Vali ve Kaymakamlarımızca yeterli sayıda personel görevlendirilmesi başta olmak üzere seyahat izin taleplerinin hızlı bir şekilde değerlendirilerek karara bağlanabilmesi için her türlü tedbir alınacaktır.

2.5- Belirtilen dönem içerisinde uçak, tren, gemi veya otobüs gibi toplu ulaşım aracıyla seyahat edecek kişilere biletleme işlemi yapılmadan önce mutlaka seyahat izin belgesinin olup olmadığı kontrol edilecek, geçerli bir seyahat izninin bulunması halinde biletleme işlemi gerçekleştirilecektir.

Uçak, tren, gemi veya otobüs gibi toplu taşıma araçlarıyla yapılacak seferlerde yolcuların araçlara kabulü öncesinde HES kodu sorgulaması muhakkak yapılacak ve tanılı/temaslı gibi sakıncalı bir durumun olmaması halinde araca alınacaktır.

2.6- Şehirlerarası faaliyet gösteren toplu taşıma araçları (uçak hariç); araç ruhsatında belirtilen yolcu taşıma kapasitesinin 50’si oranında yolcu kabul edebilecekler ve araç içindeki yolcuların oturma şekli yolcuların birbirleriyle temasını engelleyecek (1 dolu 1 boş) şekilde olacaktır.3. Tam kapanma sürecinde sağlık, güvenlik, acil çağrı gibi kritik görev alanları hariç olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarında hizmetlerin sürdürülebilmesi için gerekli olan asgari personel seviyesine düşülecek (asgari personel seviyesi toplam personel sayısının 50’sini aşmayacak ölçüde) şekilde uzaktan veya dönüşümlü çalışmaya geçilecektir.

EDİTÖR TAVSİYESİ

Başa dön tuşu