KOSGEB

KOSGEB Desteklenen Sektörler 2023

Kosgeb hibe ve faizsiz kredi desteklerinden yararlanmak isteyen kobi statüsündeki işletmelerin Nace kodları ile sınıflandırma yapılan sektörlerden birinde faaliyet göstermeniz gereklidir. Faaliyet gösterilecek alan uygun olmadığı zaman yani Nace Kodu bulunmuyorsa Kobi beyannameleri onaylanmayacağından bu işletmelerin Kosgeb desteklerinden yararlanmaları söz konusu değildir. KOSGEB desteklenmeyen sektörler bu kodların dışında yer alan sektörlerdir.

KOSGEB Nace Kodları 2023

İşletmelerin faaliyetlerinin sınıflandırılmasında kullanılan Nace kodları 4 veya 6 haneli kodlardır. Avrupa Birliğine uyum sağlanması amacıyla birçok konuda standartlar getirilmiş işletmelerinde ekonomik faaliyetlerinin uluslararası standart sınıflamasının yapılması amacıyla işletmelere faaliyet alanlarıyla ilişkili olarak Nace kodları verilmektedir. İşletmelerin Nace kodlarını muhasebecilerinden ve müşteri yetkililerinden öğrenmeleri mümkündür.

Kosgeb desteklerinden yararlanmak için proje oluşturan girişimcilerin destek verilen sektörlerde proje hazırlamaları gereklidir. Destek verilen sektörler ise Nace kodları verilerek ve kodları sınıflandırarak liste halinde girişimcilerin görebilecekleri şekilde düzenlenmiştir. İşletmelerin faaliyet gösterecekleri alanları sınıflandırmak için 6′ lı sınıflandırma sistemi Nace kodları kullanılmaktadır. Kosgeb resmi internet sitesi üzerinde yer alan yalnızca ilk dört hanenin yer aldığı sektörler listesine bakarak işletmenizin Kosgeb tarafından desteklenen sektörler arasında yer alıp almadığını görebilirsiniz.

Kosgeb 2009 yılından itibaren girişimcileri desteklemekte ve halen desteklerine devam etmektedir. Kosgebin vereceği hibe ve faizsiz kredi desteklerinden yararlanabileceği sektörleri oluşturmuş olduğu NACE formu ile halka duyurmaktadır. Desteklerden yararlanmak isteyenlerin kurmuş oldukları işyerlerinde faaliyet göstermek istedikleri sektörler NACE kodları arasında yer alıyorsa bu sektörlere sağlanan desteklere başvuruda bulunarak işletmeniz kuruluşunda gerekli ihtiyaçlarınızı bu desteklerden karşılayabilirsiniz.

Kosgeb Tarafından Desteklenen Sektörler Nelerdir? kuruluşa ait tüm sektörleri inceleyebilirsiniz.

Kobi Olarak Desteklenen Sektörlere Başvuru 2023

Kobi statüsünde olmanız gereklidir yani 3 farklı herhangi bir kobi statüsünde (mikro, küçük, orta ölçekli işletme) faaliyet göstermeniz gerekmektedir. Kobilerin yani işletmelerin KOSGEB veri tabanına kayıt edilmesi gereklidir. Kobilerin destek programlarından yararlanabilmesi için mutlaka bağlı oldukları meslek odasına kayıtlı olması gereklidir. Sonrasında Kosgeb veri tabanına kayıt olduktan sonra kobi beyanname formu doldurmanız gerekmektedir Kobi dukkanacmak.com  bilgi dokümanı doldurularak kobi beyannamesi formunun çıktısını almalısınız. En önemlisi kobilerin iş planı projesi hazırlanması gereklidir. KOSGEB kobilere destek programlarında girişimcilerden yenilikçi, yenilik getiren ve farklı iş planı projesinin onayına karşılık destekleri vermektedir.

Girişimcilerin Kobi destek programından yararlanabilmeleri için mutlaka iş planı oluşturmasını bilmeli ve desteklenen sektörlerdeki iş faaliyet alanlarına göre iş projesi geliştirmesi gereklidir. İş planı oluşturan girişimcilere hibe, faizsiz kredi destekleri sağlamaktadır. Uygulamalı girişimcilik eğitimlerinde yer alan bilgilere göre ve yönergelere uygun olarak  hazırlamak zorunda oldukları iş planı formu KOSGEB yetkilileri ve uzmanları tarafından kurulan kurul tarafından dukkanacmak.com  kabul görmediği taktirde başvuru yaptığınız destekler onaylanmayacaktır. Bu yüzden iş planı hazırlamada dikkat edilmesi gereken ve kurulun dikkat ettiği büyüme hedeflerini iş planında açıkça belirtmeniz aylık yıllık hedeflerin belirlenerek mali bilanço ve şirketin kar payının belirtilmesi oldukça önemlidir. Bu konulara dikkat ederek hazırlanacak olan iş planı projelerini büyük ihtimalle kuruldan onaylatarak işletme kuruluşunda yapacağınız harcamaları devlet desteği alarak karşılayabilmeniz mümkün olacaktır.

05′ ten 96.9‘ a Kadar Desteklenen Sektörler

  • Madencilik ve taş ocakları
  • İmalat
  • Elektrik, gaz dağıtım
  • Su temini ve kanalizasyon faaliyetleri
  • İnşaat ile ilgili faaliyetler
  • Toptan ve perakende ticareti
  • Ulaştırma ve depoları
  • Konaklama ve yiyecek hizmetleri
  • Bilgi ve iletişim
  • Mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetler
  • İdari ve destek hizmetleri faaliyetleri
  • Kültür, sanat, eğlence ve spor faaliyetleri gibi başlıklarda destek verilmektedir.
kosgeb-destekleri
Kosgeb Destekleri

Kosgeb destekleri ile giyim mağazasıcafe, oto yıkamaayakkabı dükkanı açabilirsiniz.

Kosgeb’ den bu anlamda destek alabilmek için ilk olarak açtığı kurslara katılmanız gerekmektedir. Kurs tarihleri Kosgeb’ in resmi internet sayfasının eğitim duyuruları bölümünde yer almaktadır. Bir kurs tarihini kaçırdıysanız site üzerinden sürekli olarak incelemede bulunarak diğer kursa kayıt olabilirsiniz. Çünkü sürekli olarak kurs açılmaktadır. Uygulamalı girişimcilik eğitimleri adı verilen bu kurslar toplamda 32 saatten oluşmaktadır. Bu kurslara katılım tamamen ücretsizdir ve katılım zorunludur. Alanında uzman eğitimciler tarafından işletme konusunda çeşitli anlatımlar yapılmaktadır. Ayrıca kursta iş planının nasıl hazırlanması gerektiğinden de söz edilmektedir.

İş planı hazırlayarak Kosgeb’ e başvuranlar 50 bin TL geri ödemesiz, 100 bin TL ise geri ödemeli yeni girişimcilik desteği almaktadır. İşletme giderleri, dükkan kirası, personel giderleri, yazılım, makine ve teçhizat alımları gibi konularda verilen destekler kullanılabilmektedir. Başvuru için şu aşamaları tek tek yerine getirmek gerekmektedir.

  • Uygulamalı girişimcilik eğitimine katılarak sertifika almak
  • İşletmenin fiziki olarak kurulumunun tamamlanması
  • Veri tabanına kayıt yapılması
  • Beyannamenin kuruma sunulması
  • Beyanname hazırlandıktan sonra iş planının hazırlanması ve onaylı olan örneğinin kuruma teslim edilmesi
  • Ön inceleme yapılması ve olumlu bulunması sonucunda detaylı inceleme yapılmak üzere kurula sevk edilmesi
  • Kurulun detaylı inceleme yapması
  • Destek taahhütnamesinin onayı ile birlikte finansal destekleme verilme sürecine start verilmesi
  • Ödeme talebi ile ilgili formun hazırlanması  ve kuruma teslim edilmesi
  • Uzmanlar tarafından bütçe durumu göz önünde bulundurularak destekleme ödemesinin yapılması aşamalarıdır.

Faaliyette bulunmak istediğiniz sektörün nace kodlarında yer alıp almadığını öğrenmek için kod listesini pdf formatında bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

Bu desteği yerine Girişimciliği Geliştirme Desteği kapsamında; Geleneksel Girişimcilere 60 bin TL’ye kadar İleri Girişimcilere ise 360 bin TL’ye kadar destek sağlamaktadır.

EDİTÖR TAVSİYESİ

Bir Yorum

  1. Evimin bodrum katında bazlama yapmak istiyorum ruhsat alabilirmiyim ruhsat almak için gerekli şartlar nedir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 + 4 =

Başa dön tuşu