KOSGEB

Market Açmak İçin KOSGEB Kredi Veriyor mu? 2023

Süpermarket, mega market, bakkal ve şarküteri açmak yüzlerce girişimci Market Açmak İçin KOSGEB Kredi Veriyor mu? sorularına yanıt arıyor. Girişimciler; Kosgeb KOBİ’lere destek veriyor ancak büfe veya bakkaliye açmak isteyenlere destek yok mu? demektedir.

Günümüzün en popüler işlerinden biri olan bu işten, mahalle arasına bir market açarak para kazanabileceğiniz, bayilik veren marketlerden bayilik alarak da açabilirsiniz. Tabi dükkan açmadan önce yapılması gereken bir çok iş var. Öncelikle iyi bir iş planı ve finansman desteği konularına değinmek istiyoruz. Ekomini şartlarına bakabilirsiniz.

Kosgeb Market Bakkal Desteği 2023

Bakkal market gibi perakende ticaretine yönelik faaliyetler KOSGEB’in Geleneksel Girişimcilik Destek Programı kapsamında destek verdiği sektörler arasındadır. KOSGEB’in geleneksel girişimcilik programı kapsamında 60.000 TL’ye kadar hibe desteği yararlanabilirsiniz.

Bakkal market açmak için Kosgeb hibe kredi fırsatlarından yararlanmak istiyorsanız, öncelikle elinizde mutlaka bir miktar sermayeniz olması gerekmektedir. Kurum tarafından verilen kredi İşyeri açılışı için değil, iş yerinin büyütülmesi, yeni ürünler ve makineler satın alınması, modernizasyonu için verilmektedir. Elinde hiç sermayesi olmadan KOSGEB’ e iş yeri kredi için başvuran kimse hibe alamaz. Ancak dükkan açmak isteyen kişiler, işyerini açmadan önce, dükkan sahibi, toptancı, mobilyacı ve diğer gider sahipleri ile görüşüp anlaşarak ödemeyi kosgeb’ in ödeme yapmasından sonra tahsil edilmesi yönünde anlaşabilmektedir. KOSGEB’den market desteği almanın tek yöntemi budur.

İster küçük bir büfe açın, ister bir bakkal, ne iş yaparsanız yapın mutlaka öncesinde iyi bir iş planı hazırlamalısınız. Bu iş planında, dükkan açmak için dükkanın belirlenmesinden, müşteri potansiyelinin tespiti, rakip analizi, gelir gider hesabına kadar birçok noktayı incelemeniz gerekmektedir.

Birçok banka işyeri kredisi vermektedir. Bankaların bir çoğunun vermiş olduğu işyeri kredisi ile market açmak mümkündür. Ancak birçok kişi, kosgeb hibe kredisi, devlet destekli krediler, 0 faizli iş yeri kredisi, geri ödemesiz teşvik kredisi ile dükkan açmayı hedeflemektedir.

Kosgeb her ne kadar iş kuranlara destek verse de, hiç paranız yoksa, ihtiyaç kredilerine yönelebilirsiniz. Çünkü kuruluş, harcamalarınızı faturalandırdıktan sonra para vermektedir.

kosgeb-destekli-market-açmak
Kosgeb Destekli Market Açmak

Bakkal Dükkanı Açmak Ne Kadara Mal Olur?

Dükkanın açılacağı yere göre ortalama 50.000 TL. ile 300.000 TL. arasında değişmektedir. Ara sokaklarda küçük ölçekli bir dükkan ile çarşı merkezinde ki, bir dükkan arasında çok fark bulunmaktadır. Kosgeb Market iş planı örneği sizin için başlangıç aşamasında faydalı olacaktır.

Ustalık Belgesi Gerekir mi?

Bakkaliye açabilmek için sermaye ile birlikte Mesleki Eğitim Merkezlerinden verilebilen İşyeri Açma Belgesi alınması gerekmektedir. Ayrıca işyerinde çalışan kişilere hijyen belgesi alınması mecburidir. Bu belge Halk Eğitim Merkezlerince açılan kurslarda verilmektedir.

Vergi Dairesine Verilecek Olan Evraklar

İlk olarak işyeri açtığınızı bildiren bir form doldurmanız gerekmektedir. T.C. kimlik belgenizin fotokopisini, adres belgesini, dükkan için yaptığınız kira kontratını ve işe başlama formunu da dosyaya eklemelisiniz. Bu evrakları vergi dairesine verdiğinizde yapılan incelemeler sonrası, evraklarda herhangi bir eksik ya da hata görülmezse size vergi levhası verilecektir. Çünkü artık vergi mükellefisiniz.

Belediyeden Ruhsat Alın

Belediyeden ruhsat almak için de teslim etmeniz gereken evraklar vardır. Ancak bu evraklar bağlı bulunulan belediyeye göre farklılık göstermektedir. Bu belediyelerin internet sayfalarından ruhsat almak için gerekli olan evrakların listesine ulaşabilirsiniz.

İlgili Esnaf ve Sanatkarlar Odasına Kayıt Olun

Bu aşamalardan sonra ise sıra Esnaf ve Sanatkarlar Odasına kayıt olmaktır. Bulunduğunuz sektör ile ilgili odaya kayıt olmanız gerekiyor. Buraya da teslim etmeniz gereken evraklar bulunmaktadır. Bu evraklar;

  • Ustalık belgesi (Gereken sektörler için)
  • 3 adet vesikalık fotoğraf
  • T.C. kimlik belgesinin fotokopisi gerekmektedir.

KOSGEB Market Desteği 2023 Ne Kadar?

Kosgeb market desteği 2023 yılında 60 bin liradır. Kosgeb tarafından geleneksel girişimcilik destek programı kapsamında sağlanan 60 bin lira hibe desteğini market dükkan açmak için almak mümkündür. Market açmak isteyenler bu hibe desteklerinden ve kredilerden yararlanmak için öncelikle, Kosgeb iş kurma kredisi alabilmek için uygulamalı girişimcilik eğitimi ne katılmak zorundadır. Bu eğitim sonunda katılımcılara sertifika verilmektedir. Bu sertifika ile işyerini açmak isteyen girişimci, faizsiz ve geri ödemesiz kredi başvurusu yapabilir.

Kurslar online olarak herhangi bir ücret talep edilmeden Kosgeb resmi web sitesi üzerinden düzenlenen videolu modüller üzerinden verilmekte ve kursun tamamlanmış olması gerekmektedir. Kurs sonrasında katılımcılar sertifika almaktadır. Kursta, iş planının nasıl hazırlanacağı ile ilgili bilgiler verilmektedir. Bu çerçevede kurs sonrasında kendi işletmesini kurmak isteyen kişiler öncelikle iş planlarını oluşturmalıdır. Bu iş planını kendiniz oluşturabileceğiniz gibi, danışmanlık hizmeti veren firmalardan da destek alabilirsiniz.

Kosgeb, girişimcilere yeni girişimci desteği adı altında 60 bin TL hibe vermektedir. Kredilerin kullanılacağı alanlar Kosgeb tarafından sınırlı tutulmuştur. Hibe olarak verilen 60 bin TL;

  • İş yerinin ilk kuruluş desteği olarak sorgusuz sualsiz size 5.000 TL hibe verilir. 30 yaşından genç iseniz yada engelli, kadın, gazi ve şehit yakını iseniz açılış için + 5.000 TL daha ilaveten hibe alırsınız. İşetme sermaye şirketi ise bu kez doğrudan 10.000 TL alabilirsiniz. Açılış olarak böylece toplamda en fazla 10.000 TL hibe alabilirsiniz.
  • 1 ile 12 ay sonuna kadar çalıştırmış olduğunuz işçilerin SGK prim ödemelerine göre en fazla 20.000 TL kadar hibe verilmektedir.

Buna göre;

  • 180 ile 539 gün pirim ödemesi için 5.000 TL
  • 540 ile 1079 gün pirim demelerine 10.000 TL
  • 1080 gün üzerine 20.000 TL hibe sağlanmaktadır.
  • Yılda 365 gün ama iş günü olarak ortalama olarak 249 gün olduğuna göre 1 yılda 1 kişi çalıştırmanız durumunda yıl sonunda 5.000 TL daha hibe alırsınız.
  • 3 kişi dönemler halinde çalıştırmanız durumunda 10.000 TL alırsınız.
  • 4 kişi dönemler halinde çalıştırır iseniz de 20.000 lira hibe yıl sonunda alırsınız.

İş fikriniz tehlikeli işler sınıfında ise 5.000 TL daha hibe alırsınız.

Toplamda işletmenin ilk senesinde en fazla 35.000 TL hibe alabilirsiniz.

Destekler hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız.

Yani Kosgeb girişimcileri toplamda 150 bin TL ile desteklemektedir. Hemen iş planınızı hazırlayarak Kosgeb’ e başvurun.

Kosgeb Bakkal Market Nace Kodu

Bakkal ve marketlerde yapılan perakende ticaret (belirli bir mala tahsis edilmemiş mağazalarda gıda, içecek veya tütün ağırlıklı perakende ticaret) 47.11.01 nace kodu listesinde yer almaktadır. İş planı hazırlamak isteyenler bu kod ile başvurmalıdır.

NACE REV 2 KODUSEKTÖR ADINACE TİPİ
47.11.01Bakkal ve marketlerde yapılan perakende ticaret (belirli bir mala tahsis edilmemiş mağazalarda gıda, içecek veya tütün ağırlıklı perakende ticaret)G
47.11.02Süpermarket ve hipermarketlerde yapılan perakende ticaret (belirli bir mala tahsis edilmemiş mağazalarda gıda, içecek veya tütün ağırlıklı perakende ticaret)G
Kosgeb Bakkal Market Nace Kodu

Kosgeb tarafından market açmak için verilen 60 bin TL hibe desteğii ilerleyen yıllarda da verilmeye devam edecektir. . Market açmak isteyenlere sağlanan Destek kapsamında Geleneksel Girişimcilere 60 bin TL’ye kadar, İleri Girişimcilere ise 360 bin TL’ye kadar destek sağlanmaktadır.

Destek hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

EDİTÖR TAVSİYESİ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

twenty − four =

Başa dön tuşu