KOSGEB İş Planı Örneği 2023 (Hazırlama, Doldurma BURADA)
KOSGEB İş Planı Örneği 2023 yeni nesil iş modeli formu Hazırlama, Doldurma tüm detaylarını yazımızda bulabilirsiniz.
KOSGEB iş planı örnekleri 2023 yılında Yeni Nesil İş Modeli Formuna dönüştürüldü. 2023 yılı iş modeli formuna neler yazmanız gerekiyor, Yeni nesil boş iş modeli formunu, bölümler halinde ele alıp bölüm başlıklarını nasıl bir şekilde doldurmanız gerektiği konuları ayrıntılı bir şekilde ele aldık.
En GÜNCEL haliyle online Kosgeb iş planının nasıl hazırlanacağı, iş planında bulunması gereken konular, Kosgeb iş planında mutlaka doldurulması gerekenler, Kosgeb iş planı örnekleri doldurma aşamaları araştırılan tüm konular yazımızda girişimcilere anlatılmıştır.
Girişimcilik desteklerinden yararlanmak isteyenler iş planı örneklerini internet üzerinde araştırdığında farklı formatlarda ki iş planlarını bulmaktadır. KOSGEB iş planı örnekleri 2023 yılında Yeni Nesil İş Modeli Formuna dönüştürüldüğü için internetten bulunan iş planlarının çoğu KOPYA ve ESKİ formattadır. Bu iş planlarını Kosgeb tarafından hükmü bulunmamaktadır. Bundan dolayı 2023 yılında hangi iş planı Kosgeb tarafından geçerli sayılıyor, En Yeni, En Güncel Halini yükledik. Yazımızda KOSGEB iş planı örneği 2023, en güncel halini bulabilirsiniz. Eski formatta ki örnek iş planları ile başvuru yapmanız, başvurunuzun reddedilmesine yol açar. Bundan dolayı uyarımızı yaptıktan sonra Yeni Nesil İş Modeli Formunu nasıl dolduracaksınız, hangi kısımlarda ne gibi bilgilere yer vermeniz gerekiyor yazımızda iş planı doldurma hazırlama aşamaları EN GÜNCEL halini bulabilirsiniz.
Kosgeb İş Planı Nedir?
2023 yılında artık KOSGEB iş planı örneği veya proje örneklerine artık İş Modeli örneği adı veriliyor. Yani İş planı dendiğinde hazırlamanız gereken form İş Modeli Formu olacaktır. KOSGEB iş planı dediğimiz dosya, 2023 yılında ”İş modeline ilişkin bilgiler” bölümüdür. Diğer bölümler nazaran doldurulması biraz daha zor olmaktadır.
KOSGEB iş planı en genel tabiriyle KOSGEB girişimcilik desteği alabilmeniz için doldurmanız gereken bir başvuru formudur. Bu başvuru formunu doldurmadan başvuru yapamazsınız.
Bu başvuru formu üç bölümden oluşur: KOSGEB başvuru formundaki bölümler ise;
- Girişimci ve ortak bilgileri
- İş modeline ilişkin bilgiler (iş planı kısmıdır)
- KOSGEB’den talep edilen destekler bölümleridir.
KOSGEB yönetimi bu başvuru formunu inceledikten sonra destek için onay verir. Bundan dolayı başvuru formunun eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurulması gerekmektedir.
Girişimci ve ortak bilgileri ile KOSGEB’den talep edilen destekler bölümleri, e-Devlet üzerinden giriş yapılarak KOBİ Bilgi Sistemi’nde doldurulmaktadır. İş modeline ilişkin bilgiler ise Word dosyasında doldurularak KOBİ Bilgi Sistemi’ne yüklenmelidir.
Bu kapsamda online eğitimlere katılmadan önce iş planı hazırlayabilmek için herhangi bir danışmanlık firmasına para vermeniz yersizdir. Girişimciler çokça duymuş oldukları KOSGEB onaylı iş planı hazırlanması nasıl yapılacağı nelere dikkat edilmesi gerektiğini sizlere anlatmakla beraber büyük bir işçilikten sizleri kurtarıp hazırdan olan 27 adet hibe almış KOSGEB iş planı örneklerimizden kolayca indirebileceksiniz. Bu içeriğimizde KOSGEB iş planı hazırlamak isteyen girişimciler için KOSGEB Yeni Nesil İş Modeli Formu boş halini ve daha önceden doldurulmuş kesin onay alan çeşitli sektörlerde cafe, inşaat, e-ticaret vb. gibi İş planı Örnekleri pdf, Excel, doldurulmuş iş planı ve tüm detayları yazımızda bulabilirsiniz.
Şimdi isterseniz KOSGEB iş planı nasıl doldurur ve hazırlanır, ilgili kısımlara neler yazılır bu soruların cevabına geçelim.
KOSGEB İş MODELİ (Planı) Doldurma Hazırlama Aşamaları (indir doldur)
İş planı hazırlarken dikkatli olmalısınız. Çünkü örneğin Kosgeb’ e başvurduğunuzda bu iş planına göre destek alacaksınız. Bu sebeple iş planını güncel olan iş modeli formunu üzerinden işe başlayın. İş modeline ilişkin bilgileri öğrendikten sonra iş planınız size özgü bir şekilde doldurun. Yeni iş modeli formunda doldurulmadı gereken alanlar kendi cümleleriniz ile hazırlanmış ve sizin işletmenizin bilgilerini içermesi gerekmektedir. İşletmenizi kurmadan önce ilk aşamada kendinize bazı sorular sormanız ve bunlara cevap aramanız gerekiyor. İlk olarak faaliyet alanınızı belirlemek durumundasınız. Bu alana karakter olarak uygun olduğunuzu ve çalışma koşullarına uyum sağlayabileceğinizi düşünüyorsanız, faaliyete başlayın. İzin almanız gereken resmi kurumlar hakkında bilgi edinin. Size lazım olan araç ve gereçlerin listesini çıkarın. Personel ve kira giderlerini hesaplayın. Yer tespitinde bulunun. Fiyat politikası belirleyip, gelir gider analizi yapın. Kısacası ilk aşamada kendinize kabataslak bir maliyet hesaplaması yapın. Elinizdeki sermaye ile bu işi yapıp yapamayacağınızı tahlil edin. Şayet yeterli değilse, finansal kaynak elde edebileceğiniz alanlara yönelin. Banka kredileri ya da Kosgeb kredilerinden faydalanabilirsiniz.
Kurum tarafından verilen hibe ve desteklerin, gerek mevzuata gerekse piyasa koşullarına göre uğrayabileceği değişim nedeniyle, iş planının en doğru şekilde hazırlanması için Kosgeb Hizmet Merkezlerine başvurmanız en doğrusu olacaktır. Daha önce Kosgeb için hazırlanmış olan iş planı ve projeleri indirebilir veya danışmanlık hizmeti veren firmalara internet üzerinden başvurabilirsiniz.
KOSGEB İş Planı Nasıl Hazırlanır?
Geleneksel girişimcilik desteklerine başvuru yaparken doldurulması gereken Başvuru Formunda 2. bölümünde yer alan KOSGEB iş planını doldurulması aslında bir bütün olarak ele alınmalıdır ve başvuru formunda bulunan 3 bölümü de ayrı ayrı nasıl doldurmanız gerektiği konusunu detaylı bir şekilde girişimcilere anlatacağız..
Bölüm 1: Girişimci ve Ortak Bilgileri
Birinci bölüm, KOBİ Bilgi Sistemi’nde ONLİNE olarak doldurulur. Bunun için herhangi bir dosyada hazırlanmaz. KOBİ Bilgi Sistemi’nde girişimcilerden talep edilen tüm kişisel ve işletme ile ilgili bilgileri hatasız, eksiksiz ve doğru bir şekilde yazmanız formun onaylanması için yeterlidir.
Bu bölümde girişimcilerden istenen bilgiler genel itibariyle kişisel bilgilerdir. Ortağınız varsa onunda bilgileri girilmelidir. İşletmenizi açarken resmi bir ortağınız yoksa sadece kendinize ait bilgileri girmeniz gerekecektir.
Bu bölüm, kendi içerisinde A, B ve C şekilde 3 kısma ayrılmaktadır.
A Kısmı
Katıldıysanız eğitimleri adını, kurumun adını, kurs, seminer vb. programlar varsa mutlaka bu bilgileri sisteme yükleyin. Daha önceki iş tecrübelerinizi ve eski işyeri adını ve görevinizi eksiksiz bir şekilde sisteme ekleyin. KOSGEB yetkilileri, iş deneyimi kısmından sizin işyeriniz ile ilgili yetkinliğinizi kontrol edecektir. Katıldığınız herhangi bir program ve iş deneyiminiz yoksa bu kısımları boş bırakın.
A kısmında yukarıdaki görsel deki gibi kişisel bilgilerin olduğu alanları kolaylıkla doldurabilirsiniz. Eğitim kurumunun adı kısmında en son mezun olduğunuz eğitim kurumunun adını yazın.
B Kısmı
B kısmında Girişimci ve Ortaklı yapısına ilişkin bilgileri yazın. İşletmede resmi bir ortak bulunmuyorsa girişimcinin kendisiyle ilgili bilgileri, sisteme girmesi yeterli olacaktır. Ortak bulunuyorsa ortaklık payı, cinsiyeti ve diğer bilgileri girin. Bu bölümde sizden istenen Girişimcilik eğitimi tipini doğru bir şekilde seçmelisiniz. Diğer alanlarında doldurulmasında zorluk yaşanmayacaktır.
C Kısmı
C kısmında girişimci ve ortakların iş geçmişi işletme bilgileri, vergi dairesi, numarası, işletme adı, esnaf odası, faaliyet konusu ve ortaklık yüzdesi gibi bilgiler yazılmalıdır.
Mevcut kurulu işletmeniz için KOSGEB desteği alacağınız işletmenin bilgilerini de bu kısma eklemelisiniz. Ortağınız varsa onun da iş geçmişini de bu kısma eklemeniz gerekiyor..
Bölüm 2: İş Modeline İlişkin Bilgiler (İŞ PLANI)
KOSGEB iş planı denilen kısım tam olarak bu bölümdür. Başvuru formunda 2. bölümde yer alan bu bölüm, girişimci adaylarının en fazla zaman harcadığı kısımdır. Bu bölüm, bir dosya halinde hazırlanır ve KOBİ Bilgi Sistemine yüklenir. Elinizde bundan dolayı iş modeli formu olmalıdır. Peki iş modeli formu nasıl temin edeceksiniz. Hazırlamanız gereken iş modeli formunu aşağıda ki linke tıkayarak bilgisayarınıza indirebilirsiniz.
<<İŞTE YENİ NESİL İŞ MODELİ FORMU>>
Hangi iş için iş planı dolduracaksanız o sektöre en uygun bir şekilde bu kısımdaki alanların nasıl doldurulması gerekiyor başlıklar halinde bu konuda tüm girişimcileri aydınlatacağız.
Yukarıdaki linke tıklayarak word dosyasını bilgisayarınıza indirerek ilgili kısımları Office Word ortamında doldurun. Tüm bölümleri hatasız ve eksiksiz doğru bir şekilde doldurduktan sonra bu dosyaya isim vererek sisteme yüklemeniz ve 2. bölümü tamamlamanız gerekiyor.
Bu bölüm, kendi içerisinde 10 başlığa ayrılıyor. Şimdi dilerseniz, bu başlıkları tek tek ele alalım.
İş Planı Örnekleri Başlıkları
İş planınızda bulunması gereken başlıklar vardır. Bu başlıklar;
- Girişimci ve işletme bilgileri: Kişiye veya işletmeye ait bilgileri doldurun.
- Müşteri Grupları: “Müşteri Grubum Tüm Türkiye’dir” yazmadan yaş, bölge gibi demagojik bilgileri doldurun.
- Değer önerisi: Rakiplerinizden farkınız nedir? Hiçbir rakibim yoktur, tek rakibim THY gibi ifadeleri kullanmayın.
- Ulaşım ve Dağıtım Kanalları: Ürünü nasıl dağıtacağınızı yazınız.
- Müşteri ilişkinleri bölümü: Yeni ürün ve hizmetlerin dağıtımı, garanti, satış sonrası bölümlerini yazınız.
- Kilit ve Temel Faaliyetler: Olmazsa olmaz faaliyetlerini bildiriniz. Personel hakkında bilgilendirme KOSGEB iş planı örneğinin bu bölümüne yazınız.
- 7.Kilit (Temel) Kaynaklar
- Kilit Temel Ortaklar/İşbirlikleri: Firmanızın tüm işbirliklerini, tedarikçilerinizi belirtiniz. İsim vermeyi unutmayın.
- Maliyet yapısı: Hazır iş planında işletmeniz ile ilgili bölümü doldurun.
- Gelir akışı: Firmanın nereden para kazanacağını anlatınız. İşletme gelirleri, İşletme giderleri tablosunu doldurun.
İnternet üzerinden bulabileceğiniz örnek iş planlarını da inceleyin. Bu iş planlarından kesin onay alan örnekleri sizler için sitemize yükledik. Daha önceden doldurulmuş iş planını kendi boş iş planınıza uyarlarken kendi iş fikrinizi hayata geçirmek için yukarıda ki başlıklara uygun bir şekilde doldurun Unutmayın; Her işletme aynı standartta olacak diye bir kaide yoktur. Bun iş planları sadece size yol gösterici olabilir. Sizi doğru yola iletmesi mümkün olmayabilir.
Boş İş Planı Örnekleri (WORD,PDF FORMU İNDİR)
Kosgeb Geleneksel Girişimcilik Destek Programlarına başvuru yapabilmek için doldurulması gereken başvuru formunda İş modeline ilişkin bilgilerin nasıl ve ne şekilde doldurulması gerektiği konuları girişimciler için örneklendirilerek anlatılmıştır.
Aşağıda bulunan Kosgeb iş modeli formunu bilgisayarınıza indirerek, hazırlamış olduğunuz iş planı ile karşılaştırabilirsiniz.
1.Girişimci/İşletme Bilgileri
Bu bölümde bizden beklenilen bilgiler şu şekildedir:
- Kendiniz, işe ilişkin tecrübeleriniz,
- İşletmeniz ve işletmenizin yürüttüğü faaliyetler,
- İşin mevcut durumu, sermaye yapısı ve sürdürülebilirliği,
- İş yerinin fiziki özellikleri, konumu ve seçim nedeniniz
- hakkında bilgi veriniz.
2.Müşteri Grupları
Bu kısımda, KOSGEB’in girişimci adaylardan beklediği bilgiler şu şekildedir:
Müşterileriniz kimlerdir? Her bir müşteri grubunu ayrı ayrı tanımlayınız (yaş, bölge, cinsiyet, gelir durumu gibi ayırt unsurlar dikkate alınarak her bir müşteri grubu ayrı ayrı tanımlanmalıdır).
3.Değer Önerisi
KOSGEB’in girişimci adaylarında beklediği bilgiler şu şekildedir:
- Değer önerisi, müşterilerinize sunduğunuz ürün ve hizmetlerdir.
- Müşteri grupları bölümünde belirttiğiniz her bir müşteri grubu için sunduğunuz ürün ve hizmetler belirtilmelidir.
- Müşterilerin sunduğunuz ürün ve hizmetlere neden ihtiyaç duyduğunu ve müşterilerinizin hangi sorunlarını giderdiğinizi açıklayınız.
- Rakipleriniz kimlerdir? Değer önerinizi, rakipleriniz ile işletmenizi mukayese ederek değerlendiriniz.
4.Ulaşım ve Dağıtım Kanalları
KOSGEB’in girişimcilerde beklediği bilgiler şu şekildedir:
Sunduğunuz ürün ve hizmetleri müşterilere nasıl ulaştırıyorsunuz (doğrudan, dolaylı, toptan perakende, mağazadan, internet vb.).
5.Müşteri İlişkileri
KOSGEB’in bu kısımda bizden beklediği bilgiler şu şekildedir:
- Müşteri grupları bölümünde belirttiğiniz her bir müşteri grubu ile nasıl iletişim kuruyorsunuz?
- Yeni müşteri kazanma ve tutundurma yöntemlerinizi anlatınız.
- Ürün/hizmet tanıtımı, sunumu ve satış sonrasında hangi araçları kullanıyorsunuz(broşür, internet sayfası, sosyal medya, telefon vb.)
6.Kilit (Temel) Faaliyetler
KOSGEB’in girişimcilerden beklediği hususlar şu şekildedir:
Ürün/hizmeti oluşturmak, dağıtmak ve kazanç sağlamak için yaptığınız kilit (temel) faaliyetler nelerdir? (Üretim/hizmetin başlangıcından, müşteriye ulaştırılması ve satış sonrası sağlanan hizmetler dâhil tüm süreç aşamalarını ve varsa gerekli ruhsat, izin vb. belirtiniz)
7.Kilit (Temel) Kaynaklar
Bu kısımda KOSGEB’in girişimcilerden beklediği bilgiler şu şekildedir:
- Kilit (temel) faaliyetleri gerçekleştirmek için ihtiyaç duyulan kaynaklar (personel, makine, sermaye, teknoloji, arsa, bina.) nelerdir?
- İşletmenizde çalışan/çalışacak personel ve görevleri hakkında bilgi veriniz.
8.Kilit (Temel) Ortaklar / İşbirlikleri
Bu bölümde KOSGEB’in bizden beklediği bilgiler şu şekildedir:
Ürün/hizmet sunum sürecinde işbirliği yaptığınız kilit (temel) kişi/kurum/firmalar kimlerdir?
Tedarikçileriniz kimlerdir?
9.Maliyet Yapısı
KOSGEB’in bu bölümde girişimcilerden beklediği format aşağıdaki gibidir:
Örnek olması açısından gerekli bölümler doldurulmuştur.
1- İşinizi kurmak için hangi maliyetlere katlanıyorsunuz ?
BAŞLANGIÇ YATIRIM GİDERLERİ TUTAR (TL)
- İşletme kuruluş giderleri: 3.000 TL
- Arazi/proje/bina-inşaat/tadilat giderleri: 100.000 TL
- Makine ve teçhizat giderleri: 70.000 TL
- Tefrişat giderleri: 5.000 TL
- Taşıma, sigorta, montaj giderleri: 3.000 TL
- İthalat ve gümrükleme giderleri: 0
- Lisans giderleri: 0
- Diğer giderler: 10.000 TL
- TOPLAM (TL): 181.000 TL
2- Başlangıç yatırım giderlerinin kaynağını belirtiniz.
Başlangıç yatırım giderlerinin tamamı, öz kaynaklarımızdan karşılanmıştır.
- BAŞLANGIÇ YATIRIM GİDERLERİNİN KAYNAĞI TUTAR (TL)
- Özkaynak Kullanımı : 200.000 TL
- Şahıslardan Alınan Borçlar: 0 TL
- Banka Kredisi : 0 TL
- Diğer (Belirtiniz:…)
- TOPLAM (TL)
3- Ürün/hizmeti oluşturmak, dağıtmak ve kazanç sağlamak için yaptığınız en önemli maliyet unsurları nelerdir?
En önemli maliyet kalemlerimiz, kira ve personel giderleridir.
İşletmenizin gelir-gider dengesi kurulana kadar finansman ihtiyacınızı (işletme sermayesi, makine-teçhizat alımı ve benzeri durumlar için) nasıl karşılayacağınızı, KOSGEB desteği başvuru, değerlendirme ve ödeme sürelerini de dikkate alarak; açıklayınız.
KOSGEB, açık açık bana yukarıda sıraladığımız hususlar hakkında bilgi ver, diyor. Biz de bu talep edilen hususları çok doğru bir şekilde KOSGEB’e açıklamalıyız.
10. Gelir Akışı
Bu bölümde KOSGEB’in cevabını beklediği sorular şu şekildedir:
- Gelir modeliniz nedir? (Nereden para kazanacaksınız? Ürün/Hizmet satışı, komisyon, üyelik, reklam alma, gelir ortaklığı vb.)
- Ürün/hizmetlerinizin fiyatlandırmasını nasıl yaptığınızı açıklayınız.
- Müşterileriniz ödemelerini hangi yolla yapıyor? (nakit, taksitli, kredi kartı vb)
Yukarıda yer alan tablo da girişimcilerin beklenti ve tahminlerinin neler olduğu bu tahminlere göre doldurulması gereken alanların eksiksiz bir şekilde yazılması gerekmektedir. Gelir gider farkı yazılırken makul düzeyde olmalıdır. Yüksek kar ya da aşırı bir zarar durumu ortaya çıkmamalıdır. Unutmayın, KOSGEB, zarar edecek olan bir işletmeye destek vermez.
Bölüm 3: KOSGEB’den Talep Edilen Destekler
Üçüncü ve son bölümde, KOSGEB’den Talep Edilen Destekler kısmı sistemden otomatik yüklenir bundan dolayı KOBİ Bilgi Sistemi’nde doldurmalısınız. KOSGEB’den talep edeceğiniz giderleri ve destekleri belirtmeniz gerekiyor.
Geleneksel girişimci iseniz sadece kuruluş ve performans desteği alabilirsiniz. İlgili kutucukları işaretlemeniz yeterlidir.
İleri girişimci iseniz ayrıca makine-teçhizat ve yazılım desteği ile mentörlük, danışmanlık ve işletme koçluğu desteği alabilirsiniz. İleri girişimciler ayrıca erken ödeme de alabilmektedir.
Makine, teçhizat ve yazılım desteği talebiniz olması durumunda proforma faturası yani teklif mektubu bilgilerinin de doldurulması gerekmektedir.
KOSGEB KESİN ONAY ALAN İŞ PLANI ÖRNEKLERİ 2023
Kosgeb’ten farklı sektörlerde kesin onay alan iş planı ve projelerinin sitemize yükledik. iş planı örnekleri indir linklerine tıklayarak daha önceden doldurulmuş ve kesin onay almış bu iş planlarını bilgisayarınıza indirerek bu örnekler üzerinden fikir alarak, kendi iş projenize uyarlayarak kendi iş planınızı oluşturabilirsiniz.
GİRİŞİMCİLİK Dersi proje örneklerine uygun olarak daha önceden kesin onay almış olan giyimi gıda, imalat, inşaat, yapı denetim bina cafe, yazılım, bilgisayar, mağaza elektrik sektörü, ticari işletme, satış e-ticaret iş planı örneği ve benzer hizmetler sektörlerinde örnek alabileceğiniz KOSGEB iş Planı örnekleri 2023 listesi
- Oto yıkama iş planı
- Cafe iş planı
- Tekel bayi iş planı
- Oto yedek parça iş planı
- Pastahane iş planı
- Bayan ya da erkek kuaförü iş planı
Ayrıca;
- Bakkal, büfe, şarküteri, market belirli bir mal için hazırlanan mağazalarda perakende ticaret için
- Ev yemekleri Lokantası,
- Triko satış mağazası iş planı, (trikocular)
- Bayan giyim mağazası iş planı
- Toptan Kültür Mantarı Satışı
- Kahve ve Çayın İşlenmesi
- Halı yıkama iş planı
- İnternet kafe
- Lokanta iş planı (Yöresel yemekler olabilir) iş planları da bulunmaktadır.
Kosgeb’ e sunmak istediğiniz iş planı örneğinizi, sitemizden indirmiş olduğunuz örneklere göre hazırlayabilir, gerektiğinde Kosgeb Hizmet Merkezlerinden yardım talebinde bulunabilirsiniz. Ancak iş planı hazırlamaya ayırabilecek zamanınız yok ise veya iş planı hazırlamayı bilmiyor iseniz, bu konuda hizmet veren Kosgeb hibe kredi danışmanlık firmalarına başvuruda bulunabilirsiniz. Destek veren firmalar, sizlere belirli tutarlar karşılığında iş planı hazırlayacaktır. KOSGEB resmi sitesinden bir çok iş planı örneğine ulaşabilirsiniz.
Ancak hangi sektörde faaliyet gösterecek olursanız olun, kesinlikle yola bir iş planı hazırlayarak başlayın. Kosgeb’ in destek verdiği sektörleri inceleyin ve destek verilen sektörler ile ilgili hazırlayacağınız iş planını kuruma sunun. Kurumun hazırladığınız iş planına onay vermesi halinde 2023 yılında Geleneksel ve İleri Girişimciler için verilen 60 bin lira ve 360 bin lira tamamı geri ödemesiz hibe desteklerinden sizde yararlanın.
Market açmayı düşünüyorum proje için yardımcı olurmusunuz.
merhaba ben iş planı hazırlamak istiyorum ödevim var yardımcı olabilir misiniz
merhaba filiz hanım iş planı hazırlamanıza yardımcı olabiliriz