KOSGEB

Destekleme Almak İçin Nereye Başvurulur? 2023

Devlet birçok alanda ihtiyacı olanlara desteklemeler sağlıyor. Bu desteklemelerden; yeni iş kuracaklar, tarımsal alanda faaliyet gösterenler, işletmesini geliştirmek isteyenler faydalanabiliyor. Tarımsal alanda verilen desteklemelerden yararlanmak isteyenler Çiftçi Kayıt Sistemine kayıt olmalı ve ÇKS belgesini almaları gereklidir. Bu yazımızda devlet tarafından verilen bütün desteklemeleri ve bu desteklemelerin nereden nasıl alınacağı hakkında sizleri bilgilendireceğiz. Aynı zamanda ÇKS belgesi sisteminin ne olduğunu, kayıt formunun nasıl doldurulacağı, ücretinin ne kadara tekamül ettiğini anlatacağız. Desteklemeler hakkında tüm detaylar haberimizde..

Kosgeb Tarafından Verilen Destekler

Yeni iş kuracak olan girişimcilere Kosgeb tarafından hibe ve faizsiz kredi desteği sağlanmaktadır. Kosgeb tarafından verilen desteklerden bazı koşulları sağlayan vatandaşlar yararlanabilmektedir. Verilen desteklerde öncelik bayanlara, engellilere, şehidin birinci derece yakınlarına, gazilere ve gençlere verilmektedir. Kosgeb hibe desteklerinden faydalanmak için bölgenizde bulunan Kosgeb Birimlerine müracaat etmeniz ve şahsen başvuru yapmanız gereklidir. Daha sonra Kurum tarafından verilen 32 saatlik kurslara katılım yapmanız ve belge almanız gerekecektir. Bu kurs ücretsiz olarak girişimcilere verilmektedir. Kişilerin Kosgeb Birimlerine başvuruda bulunmaları için aşağıdaki evrakları yanlarında bulundurmaları gereklidir;

  • Kosgeb kurslarına katılım yapıldıktan sonra alınan Girişimcilik Belgesi,
  • Katılınan kurslarda verilen eğitimler neticesinde hazırlanacak olan yapılacak iş ile ilgili iş planı,
  • Herhangi bir yerde sigortalı olarak iş görmediğinizi belirten bir belge,
  • Başvuru yapacak kişinin kendi adına işyerinin olmadığını beyan eden bir belge,
  • Kişinin üzerine kayıtlı malları var ise bunları belirten bir belge gereklidir.
Kosgeb Tarafından Verilen Destekler
Kosgeb Tarafından Verilen Destekler

Bu belgeleri teslim etmeniz halinde başvurunuz değerlendirilecek ve hakkınızda tahkikat süreci başlatılacaktır. Bu süreçten olumlu ayrılmanız halinde Kosgeb tarafından bilgilendirileceksiniz ve verilen desteklerden faydalanmanız için diğer işlemlere geçmeniz gerekecek. Yapılması gereken diğer işlemler ise aşağıdaki gibi olmaktadır;

Başvuruda bulunmak için ilk olarak Kosgeb Veri Tabanına kayıt olmak gereklidir. Bu aşamada;

  • Doldurulmuş Kobi Beyannamesi, 
  • Kobi bilgilerinin bulunduğu belge, 
  • Oda faaliyet belgesi, 
  • Ticaret Sicil Gazetesi ya da Esnaf Sicil Gazetesi, 
  • Kurulacak olan işletmeye ait İmza Sirküleri ve İmza Beyannamesi gereklidir. Bu evrakların fotokopileri ve asıllarının hazır halde bulunması gereklidir.

Kosgeb Kurumlarından destek almak için kuracağınız işletmenin Kurum tarafından belirlenen nace kodları arasında yer alması gereklidir. Bunun dışında iş planınızın da onay görmesi gereklidir. Eğer iş planınız Kosgeb tarafından onaylanmaz ise verilem hibe ve faizsiz kredi desteklerinden yararlanamazsınız.

Girişimcilik Destek Programı hakkında bilgi almak için linke tıklayınız. Bu programın son başvuru tarihi 31 Aralık 2018’de sona ermiştir. Kosgeb Girişimciliği Geliştirme Destek Programı ile destek vermeye devam edecektir. Hibeler hakkında bilgi alabilirsiniz.

Hayvancılık Alanında Verilen Destekler

Hayvancılık ile uğraşan veya uğraşmak isteyen vatandaşlar için de devlet tarafından destekler verilmektedir. Verilen hibe desteklerinden ve faizsiz kredilerden siz de yararlanabilir, sıfırdan işletme kurabilir veya var olan işletmenizi iyileştirme çalışmaları yapabilirsiniz. Bu kapsamda dukkanacmak.com  hayvancılık işi ile uğraşanlar için bu yıl devlet Genç Çiftçi Projesi başlatmıştı. Projenin bu yıl için olan başvuruları sona erdi. Ancak, devam edip etmeyeceği hakkında bir bilgi verilmedi. Verilen destek kapsamında köye kesin dönüş yapacak ve hayvancılık işi ile uğraşacak olanlara 30 bin TL hibe hakkı tanındı. Hayvancılık süt parası şartlarını inceleyebilirsiniz.

Genç Çiftçi Projesinden yararlanmak isteyen vatandaşlar bağlı bulundukları İl ya da İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine başvuru yaptı. Verilen bu hibe desteğinin dışında hayvancılık alanında faaliyet göstermek isteyenlere faizsiz kredi desteği veriliyor. Bunun için de Ziraat Bankası ile anlaşma sağlanılıyor. Faizsiz kredi desteğinden yararlanmak için Ziraat Bankasına başvuru gerçekleştiriliyor. Hayvancılık desteklemeleri kapsamında aşağıdaki alanlara destek verilmektedir;

  • Buzağı desteklemeleri 
  • Malak ve anaç manda desteklemesi 
  • Anaç koyun ve keçi desteklemesi 
  • Çoban istihdam desteği 
  • Bu desteklerin yanı sıra; çiğ süt desteklemesi, arılı kovan desteklemesi, düve alım desteği, besilik erkek sığır desteklemesi, tiftik üretim desteği sağlanmaktadır.
Hayvancılık Alanında Verilen Destekler 
Hayvancılık Alanında Verilen Destekler

Tarım Kredi Kooperatifi ve Ziraat Bankası tarafından hayvancılık desteklemeleri için verilen düşük faizli ve faizsiz krediler bulunmaktadır. Banka 7 yıl vadeli kredi kullanımına izin vermekte olup ilk 2 yıl geri ödeme almıyor. Geriye kalan 5 yıl içinde ödeme planı hazırlıyor. Verilen desteklemelerden ve kredilerden yararlanmak için;

  • İlk olarak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmanız gerekmektedir.
  • İkinci olarak ise Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı olmanız gerekmektedir. Başvuruda istenilecek belgelerden bir tanesi ÇKS belgeniz olacaktır.
  • Bu hususta kredi notunuz da önemli bir rol oynayacaktır. Kredi notunuz düşük ise Ziraat Bankası tarafından verilen krediden yararlanamazsınız.
  • Büyükbaş, küçükbaş, arıcılık gibi unsurların hangisi üzerine bir işletme kurulumu yapacaksanız bu işin planını ve projesini hazırlamalı ve bankaya sunmalısınız.
  • Satın almak istenilen hayvanların toplam fiyatının yüzde 25’ini karşılayacak bir sermayesinin olması gereklidir.

Hayvancılık kredi desteklemelerinden yararlanmak için Ziraat Bankası‘na şahsen müracaat ederek başvuru yapmanız gerekmektedir. Tarla parası kimlere verilir? İçeriği inceleyerek öğrenebilirsiniz.

EDİTÖR TAVSİYESİ

Mazot ve Gübre Desteği Başvuruları

Devlet tarafından verilen mazot ve gübre desteklemesinden yararlanmak için ilk olarak Çiftçi Kayıt Sistemine kayıt olmanız gerekmektedir. Daha sonra bağlı bulunduğunuz İl ya da İlçe Tarım Müdürlüklerine bir dilekçe vermeniz gerekecektir. Dilekçeye ulaşmak için linke tıklayabilir ve word dosyası olarak bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Gübre desteklemesinden yararlanmak için en az 1 dekar tarım arazisinin olması gereklidir.

Tarım ve hayvancılık alanındaki başvurular Tarım ve Orman İl ve İlçe Müdürlüklerine yapılmaktadır. Başvurular şahsen veya bir temsilci eşliğinde yapılmalıdır. ÇKS kaydını yenilemeye giden yetiştiriciler başvuruda da bulunmuş sayılmaktadır.

Çiftçi Kayıt Sistemi

Tarım ve hayvancılık alanında destekleme almak için Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıt yaptırmaları ve gerekli belgeyi almaları gereklidir. Aksi taktirde hiçbir alanda verilen hibe ve kredi desteklerinden yararlanılamaz. Çiftçi Kayıt Sistemine ilk kayıt 3 şekilde yapılmaktadır. Arazi sahibinin başvurusu, araziyi kiralayanların başvuruları bir de arazi sahibinin birinci dereceden yakınlarına ait başvurulardır.

Eğer Çiftçi Kayıt Sistemi’ne ilk defa kayıt yaptırıyorsanız başlangıçta kimlik bilgilerinizi belirteceğiniz bir evrak doldurmanız gerekmektedir. Hali hazırda bulunan tapuların fotokopilerini çektirdikten sonra Tapu Sicil Müdürlüğüne giderek aslına uygundur kaşesi bastırmanız gerekmektedir. Daha sonra boş bir C Formu almalısınız ve ekilen arazilerin tapu bilgilerini ve bulunduğunuz sene içerisinde üretim yaptığınız ürün gruplarını yazmalısınız. Bir sonraki işlemde ise doldurulan formu arazilerin bulunduğu mahalle ya da köy muhtarlığına götürmeli ve gerekli imzaları attırmalısınız. Eğer bulunduğunuz yerden farklı ilçelerde ve ikamet ettiğiniz yerde araziniz var ise oranın Tarım İlçe Müdürlüğüne, eğer yok ise arazinin bulunduğu Tarım İlçe Müdürlüğüne, Eğer arazi merkez bir ilçede ise Tarım Müdürlüğüne başvuru yapmanız gerekecektir. ÇKS kaydınızı e-devlet sistemi üzerinden kendi T.C Kimlik numaranız ve şifreniz ile sorgulayabilirsiniz. 

Ayrıca Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) yapılan başvurular,  devam etmekle birlikte, çiftçilerimiz il/ilçe müdürlüklerimize gelmeden ÇKS başvurularını (Çiftçi Kayıt Sistemi) e-devlet üzerinden de yapabileceklerdir.

Devlet tarafından verilen hibe ve destek kredileri için bu kurumlara başvuru yapabilirsiniz.

EDİTÖR TAVSİYESİ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

13 − 12 =

Başa dön tuşu