KOSGEB Hayvancılık Destekleri (365.000 TL Hibe Nasıl Alınır?)
KOSGEB, tarım ve hayvancılık alanında girişimcileri 65.000 TL’den 365.000 TL’ye kadar hibe tutarları ile desteklemektedir. Çiftçilerin, atacakları ticari adımlara fayda sağlamak ve sektörün iyileşmesine katkıda bulunmak amacıyla verilen hibeler, ekipman, teçhizat ve makine alımlarını kapsamaktadır.
KOSGEB, desteklerini NACE kodları ile girişimcilere vermektedir. Her bir NACE koduna karşılık gelen faaliyet alanı bulunmaktadır. Destekten yararlanmak isteyen kişi, faaliyette bulunacağı alandaki NACE koduna göre başvuruda bulunmaktadır. KOSGEB hayvancılık destekleri, canlı hayvan alımlarını kapsamamaktadır. Verilen hibe, ticari alanda imalat veya perakende satışı içermektedir.
Çiftçilere verilen tarımsal krediler ve hibeler, üretimi ve yatırımı artırmayı hedeflemektedir. İşletmenin kuruluş giderleri, paketleme makinesi ile buzdolabı makinesi gibi genel malzemelerin alınması ve çalıştırılan işçilerin prim gün sayısına göre hibe destekleri verilmektedir.
Hayvan alımı için destek veren kurum, Ziraat Bankası’dır. Ziraat Bankası Hayvancılık Kredisi ile tarım ve hayvancılık alanında yapılacak alımlar için destek almak mümkündür.
KOSGEB Hayvancılık Kredisi Nasıl Alınır?
Tarım ve hayvancılık sektöründe ticari faaliyet göstermek isteyen girişimcileri için KOSGEB desteği bulunmaktadır. Hibe tutarları 65.000 TL’den 365.000 TL’ye kadar ulaşmaktadır. KOSGEB destekleri iki programa ayrılmıştır. Bunlar:
- Geleneksel Girişimci Destek Programı
- İleri Girişimci Destek Programı
Hibelerden yararlanabilmeniz için şartları yerine getirmeniz ve iş fikrinize ait bir NACE kodunun olması gerekmektedir. Kurmak istediğiniz ticaret veya üretim yerinin iş fikri, belirlenen NACE kodları içerisinde yer alıyorsa, desteklerden yararlanabilirsiniz. KOSGEB desteklenen sektörlere ulaşmak için buradan listeyi görüntüleyebilirsiniz.
Hibe desteğinden yararlanmanız için girişimcilik belgesi almanız şart konulmuştur. Belgeyi aldıktan sonra e-devlet üzerinden veri tabanına kayıt olarak KOBİ beyannamesini doldurmanız gerekmektedir. Daha sonra destek başvurusunda bulunmalısınız. Bu işlemlerinizi tamamlayıp çıktılarını alarak KOSGEB İl Müdürlükleri’ne müracaat etmeli ve gününüz geldiğinde iş fikrinizin planını sunmanız gerekmektedir. Eğer iş planınız kabul edilirse, KOSGEB desteğinden faydalanabilirsiniz.
KOSGEB Hayvancılık Hibe Destekleri Nedir? 2023
Hayvancılık alanında girişimcilik adımları atmak isteyen kişilere KOSGEB, hibe desteği vermektedir. Arıcılık, büyükbaş, tavuk yetiştiriciliği, küçükbaş gibi birçok hayvancılık faaliyeti için hibeler mevcuttur. Hayvancılık hibe desteklerine örnekler şunlardır:
- Kümes hayvanlarının yağlarının sofra yağına çevrilmesi
- Kümes hayvanları etlerinin işlenmesi
- Sığır, keçi vb. hayvanların sakatat veya yağlarından yenilebilir olan ürünlerin imalatı
- Kümes hayvanlarının etlerinden üretilmiş olan ürünlerin imalatı
- Çiftlik hayvanları için hazır yem imalatı
- Kümes hayvanı, arıcılık ve hayvan yemi hazırlama makinelerinin imalatı
KOSGEB Geleneksel Girişimci Destek Programı
KOSGEB destek programı ile iş fikriniz gerçekleşebilmekte ve kuracağınız işletmenin hayatta kalma oranı artabilmektedir. Geleneksel girişimci eğitimini tamamlayan kişilerin başvurabileceği bu destek programı, 65.000 TL’ye kadar hibe desteği vermektedir. Destek unsurları şu şekildedir:
- Kuruluş Desteği: Gerçek kişi işletmeler için kuruluş desteği 5.000 TL olup sermaye şirketi işletme için 10.000 TL’dir.
- Performans Desteği: Birinci performans döneminde 180-539 gün ise 5.000 TL, 540-1079 günse 10.000 TL ve 1080 ve üzeri gün için ise 20.000 TL tutar belirlenmiştir. İkinci performans dönemindeki destekler ise 360-1079 gün 5.000 TL, 1080-1439 gün için 15.000 TL ve 1440 ve üzeri gün için ise 20.000 TL verilmektedir. Her performans dönemi bir yılı kapsamakta ve prim gün sayısı toplamı ((Sosyal Güvenlik Kurumu 4(a) kapsamındaki personeller için)) esas alınarak hesaplama yapılmaktadır.
- Sertifika Desteği: Sertifika desteği, 5.000 TL tutarında verilmektedir.
Yukarıdaki destek tutarlarına ek olarak, girişimcinin engelli, gazi, kadın, genç ya da birinci derecede şehir yakını olması söz konusu olduğunda her bir performans dönemindeki tutara 5.000 TL eklenmektedir.
KOSGEB İleri Girişimci Destek Programı 2023
İleri Girişimci Destek Programı ile ülkemizdeki stratejik açıdan öncelikli olarak belirlenen sektörlerde, girişimcilerin iş fikirlerinin kalıcılığının artırılması sağlanmakta ve kurulan yeni işletmelerin sürdürülebilirliğinin korunması hedeflenmektedir. KOSGEB’in bu programına, İleri Girişimci Programı Faaliyet Konuları Tablosunda belirtilen alanlarda faaliyette bulunan işletmeler başvurabilmektedirler. Destek unsurları ise şu şekildedir:
- Kuruluş Desteği: İleri Girişimci Destek Programı kuruluş desteği, gerçek kişi işletme için 5.000 TL, sermaye şirketi işletme için 10.000 TL’dir.
- Makine, Teçhizat ve Yazılım Desteği: Düşük orta-düşük teknoloji seviyesinde faaliyet gösteren işletmelere 100.000 TL; orta-ileri teknoloji seviyesinde faaliyette olan işletmelere 200.000 TL ve ileri teknoloji seviyesinde faaliyette bulunan işletmelere ise 300.000 TL verilmektedir.
- Mentörlük, Danışmanlık ve İşletme Koçluğu Desteği: Mentörlük, danışmanlık ve işletme koçluğu desteği 10.000 TL olarak verilmektedir.
- Performans Desteği: Bu destekte, birinci performans döneminde 180-539 gün ise 5.000 TL, 540-1079 günse 10.000 TL ve de 1080 ve üzeri gün için ise 20.000 TL verilmektedir. İkinci performans döneminde bu tutarlar değişmekte; 360-1079 gün ise 5.000 TL, 1080-1439 gün ise 15.000 TL ve 1440 ve üzeri gün ise 20.000 TL verilmektedir. Her performans dönemi bir yılı kapsamakta ve prim gün sayısı toplamı ((Sosyal Güvenlik Kurumu 4(a) kapsamındaki personeller için)) esas alınarak hesaplama yapılmaktadır.
- Sertifika Desteği: 5.000 TL olarak belirlenmiştir.
Yukarıdaki destek tutarlarına ek olarak, girişimci kişinin kadın, gazi, engelli, birinci derecede şehit yakını olması durumunda her bir performans dönemi için 5.000 TL belirlenmiş tutarlara ilave edilmektedir.
KOSGEB Kredisinden Yararlanma Şartları
KOSGEB kredisinden faydalanmak isteyen birçok girişimci bulunmaktadır. Fakat sadece şartları taşıyan girişimciler hibe desteklerinden yararlanabilmektedir. KOSGEB kredisinden yararlanma şartları genel olarak şunlardır:
- 18 yaşından büyük olmak
- TC vatandaşı olmak
- Daha önceden KOSGEB hibelerinden yararlanmamış olmak
- Terör suçlarından hapis yatmamış olmak veya terör örgütü mensubu olmamak
- Sigortalı olarak çalışmıyor olmak
KOSGEB Kredisinden Yararlanmak İçin Uygulanması Gereken Adımlar
KOSGEB kredisinden yararlanmak için uygulamanız gereken adımlar şunlardır:
- KOSGEB desteklenen sektörler içerisindeki NACE kodları belirlenmiş alanlarda iş fikrine sahip olmak
- Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi’ne katılarak girişimcilik sertifikasını almak
- İş fikrini uygulayıp işletmeyi kendi sermayesi ile kurmak
- İş planı oluşturmak
- KOSGEB iş planını size verilen gün geldiğinde KOSGEB’e sunmak
KOSGEB Desteklenen Sektörler 2023
KOSGEB hibelerinden yararlanmak için belirlenen şartları taşıyor iseniz, gerçekleştirmek istediğiniz iş fikrinizin KOSGEB desteklenen sektörler içinde NACE kodu ile bulunması gerekmektedir. Eğer iş fikriniz desteklenen sektörlerde bulunmuyorsa, KOSGEB tarafından hibe alamamaktasınız. İş fikrinizin desteklenen sektörler arasında yer alıp almadığını öğrenmeniz için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:
- Kosgeb.gov adresine gidiniz.
- Açılan sayfada yer alan arama butonuna iş fikrinizi yazın.
- İş fikriniz, ekranda çıkıyorsa KOSGEB tarafından destek almanız mümkündür. Fakat yazdığınız sektör çıkmıyor ise hibeden yararlanamazsınız.
Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Başvurusu
KOSGEB kredisinden faydalanabiliyor ve iş fikriniz NACE kodları arasında yer alıyor ise, sonraki adımınız Girişimcilik Sertifikası almaktır. Bu belgeyi, Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi’ne katılarak alabilirsiniz. Dilerseniz, uzaktan eğitim ile dilerseniz de örgün eğitimle bu eğitimi tamamlayabilirsiniz. Uygulamalı girişimcilik eğitimi başvurusu şu şekilde yapılmaktadır:
- KOSGEB e-akademi sitesine buradan giriş yapmak için sayfayı ziyaret edin.
- Sağ üst köşede yer alan ‘’Giriş Yap’’ kutucuğuna tıklayın ve e-devlet ile giriş yapın.
- Sisteme giriş yaptıktan sonra eğitim sitesine yönlendirileceksiniz. Burada sayfanın altında yer alan ‘’Öne Çıkan Eğitimler’’ kısmına geliniz.
- Karşınıza 2 eğitim seçeneği gelecektir. Bu iki seçenek Geleneksel Girişimcilik Eğitimi ve İleri Girişimcilik Eğitimi’dir. Menülerde yer alan videoları izleyerek tüyo testlerini çözmelisiniz.
- Videoları izleyip testleri çözdükten sonra size, girişimcilik belgesi için indirme bağlantısı sunulacaktır. Belgenizi indirerek başvurunuz için saklayabilirsiniz.