Tarım ve Hayvancılık

Tarla Parası Kimlere Verilir? 2023 Şartları Nelerdir?

Devlet tarafından çiftçilere dönüm başına tarla parası olarak destekleme ödemesi kimlere verilir şartları neler olduğu merak edilmektedir. Tarla parası olarak çiftçilere sağlanan bu destek ödemesi çiftçilerimize belirli dönemlerde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenen tarihlerde Ziraat Bankası aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Halk arasında dönüm parası olarak da bilinen desteklerin ne zaman verileceği, kime ödeneceği, şartlarının neler olduğu konuları detaylı bir şekilde içeriğimizde öğrenebilirsiniz.

Tarla Parası

Tarla parası adı altında verilen destekler küçük işletmelerin tarımsal faaliyetleri devamlılığın sağlanması maksadıyla verilmekte olup başvuruda bulunarak destek şartlarını taşıyanlara 100 TL verilmektedir. Tarla parası başvurularından önce İl ya da ilçelerde bulunan Ziraat Odaları‘ na giderek belirlenen aidat tutarını yatırmanız gerekmektedir. Tarla parası ile ilgili yapılacak olan işlemler bu tutarın ödenmemesi sebebi ile durdurulmaktadır.

Tarla parasının yanında devlet tarafından çiftçilerimize mazot ve gübre desteği de verilmektedir.

Devlet tarafından tarlaları olan ve buralarda tarımsal faaliyet yapanlara destek verilmektedir. Ayrıca şahısların destek alabilmek için tarlalarının kendilerine ait olması gerekmektedir. Kiralanan tarlalar için devlet tarafından verilen bir tarla parası ödemesi bulunmamaktadır. Yıllık olarak ekilen tarlalar için destek alınırken aynı şahsın birden çok tarlası için destekleme ödemesi alması mümkün olmaktadır. Yem bitkisi üretimi konusunda Ziraat bankasından sıfır faizli kredi verilmektedir.

Tarla Parası Nasıl Alınır?

Devlet tarafından tarla sahibi olan kişilere verilen yine bu tarlalarda tarımsal faaliyetler gösteren kişilere verilen tarla destek parası, dönüm başına hesaplanmaktadır.

Tarımsal faaliyetleri destekleme programları dahilinde Tarım ve  Orman Bakanlığı tarafından verilen pek çok destekleme ödemesi bulunmaktadır. Bu destekleme ödemeleri bakanlık tarafından belirlenen şartlara sahip olan üreticilere verilmektedir. Bunlardan bir tanesi de halk arasında dönüm parası olarak ifade edilen tarla parasıdır. Destekleme, dönüm başına verilmektedir

Geçmiş yıllarda olduğu gibi dönüm parası desteklemesinden faydalanabilmek için işletme büyüklüğünün 5 dekar olması ya da arazi üzerinde sebze, meyve, süs bitkisi vs. üretimi yapılıyor olmalıdır. Verilen destek tutarı 100 TL olmuştur. Küçük işletmelere yardım destekleri Resmi Gazete’ de yayınlanmaktadır. Tıbbi ve aromatik bitki üretiminin yanı sıra meyve ve sebze üretimi yapanlara da bu destekler verilmektedir.

Devlet Tarla Parası İçin gerekli belgeler Çiftçi Kayıt Sistemi belgesi ve İyi Tarım Uygulamaları sertifikasıdır. Eğer seracılık gibi daha başka faaliyetler için dönüm parası talep ediliyorsa, ilgili tarımsal faaliyete dair sertifikayı ibraz etmek gerekir.

Ödemeler, Ziraat Bankası aracılığı ile yapılmaktadır. Desteklemeler ilgili bakanlık eli ile yapılmaktadır. Başvuru ve ödeme takvimi yine bakanlık tarafından açıklanmaktadır. 

tarla-parası
Tarla Parası Nasıl Alınır?

Aidat tutarı yatırıldıktan sonra İl Tarım ve Orman Müdürlüğü‘ ne gidilerek buradan başvuru formunu temin etmeniz gerekiyor. Buradan alacağınız evrakları tarlanızın bulunduğu köydeki muhtarlığa onaylattırmanız gerekiyor. Onaylanan evraklar tekrar Tarım ve Ormancılık İl Müdürlükleri’ ne teslim edilecektir. Ancak başvuru yapanların Çiftçi Kayıt Sistemi ne kayıt olmaları zorunludur. Bu sisteme kayıt olmayanların başvuruları kabul edilmeyecektir.

Tarla Parası Başvuruları Nasıl Yapılır?

Tarla parası başvuruları e-devlet üzerinden yapılabilir.

Çiftçilerin tarla parası adı altında verilen desteklerden yararlanmak için başvurularda tarımsal faaliyet ile uğraştıklarını ispatlamaları yani Çiftçi Kayıt Belgesi’ nin sunmaları zorunludur. Başvuru yapacak olanların ÇKS belge alması için ödemeleri gereken aidatları yatırdıktan sonra Tarım İl müdürlüklerine gitmesi gerekiyor. Ayrıca ekilen tarlalar için destekleme ödemesi almak isteyenlerin ise ektikleri bu tarlalarını da beyan etmelidir.

50 dönümün üzerinde arazisi olanlar için ise durum farklı şekilde işlemektedir. Bu şahısların arazileri için tahlil yaptırmaları gerekiyor. Özellikle mazot ve gübre desteğinden de yararlanmak isteyenlerin bu tahlil işlemlerini yaptırmaları gerekmektedir.

Çiftçi Kayıt Sistemi’ ne müracaat edenlerin ödemeleri gereken yeni kayıt ve güncelleme tutarları dönüm miktarlarına göre değişmektedir. 

Tarla Parası miktarları aşağıdaki gibidir:

  • 100 dönüm ve üzeri tarla parası 20 TL,
  • 50 dönümden fazla ve 100 dönüme kadar tarla parası 15 TL,
  • 10 dönümden fazla ve 50 dönüme kadar tarla parası 10 TL,
  • 1 dönümden fazla ve 10 dönüme kadar tarla parası 5 TL olmaktadır.
  • Ayrıca destekleme ödemesi almak için yapılacak olan başvurular için 10 TL’ de dosya masrafı talep edilmektedir.
  • Onaylı belge ise 2,5 TL olmaktadır.  
  • Belediyeden arazi kiralama ve satın alma işlemleri de yapılabilmektedir.

Devletin sunduğu tarla desteğini almak isteyen vatandaşlar, zorunlu olarak bazı şartları yerine getirmekle mükelleftir.

Dönüm parası alma şartları genel olarak şöyledir:

  • 18 Yaşını doldurmuş olmak
  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • Aktif olarak tarımsal üretimi sürdürmek
  • Başvuru tarihinden itibaren Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olmak
  • Doğal yöntemlerle meyve, sebze üretimi ya da seracılık faaliyetleri kapsamında belli bir süredir hizmet sunuyor olmak
  • Yukarıdaki şartlar, devletin sağladığı tarla desteğini almak isteyenler tarafından kesinlikle karşılanmalıdır. İlgili bakanlık tarafından ilan edilebilecek detaylı şartlar da söz konusu olabilir.
  • Güncel şartları öğrenmek için Tarım ve Orman Bakanlığı’nın duyurularını takip etmek önemlidir.

Başvuruda bulunarak destekleme ödemesi almaya hak kazananların tutarları Ziraat Bankası’ na gönderilmektedir. Ziraat Bankası’ nın çiftçilere sunduğu banka kartı ürünü olan Başak Kart yardımı ile bu ödemeler çekilebilir.

Tarla Parası Sorgulama

Tarla parası olarak devletten sağlanan Dönüm paraları çiftçilerin Ziraat Bankası hesaplarına yatırılmaktadır .Sorgulama işlemlerini Ziraat bankası hesaplarından yapabilirsiniz. Tarla parası almak isteyenler uygun büyüklüklere sahip tarlaları varsa ve destekleme ödemesi verilecek olan alanlarda faaliyet gösteriyor ise ödemelerini alabilir. Üretimde devamlılığın sağlanması amacıyla verilen Tarla parası çatısı altında verilen mazot ve gübre destekleri de bulunmaktadır. Mazot gübre desteği miktarları ise yıllara göre değişiklik göstermektedir. Örneğin  verilecek olan fındık parası  dönüm başına 170 TL olmaktadır. Süs bitkisi üretimi için 100 TL, sera için 50 TL vb. tutarlarda destekleme ödemesi verilmektedir.

Destekleme verilen konular mazot ve gübre desteğinin yanı sıra yağlı tohum bitkileri, sebze ve meyve, süs bitkisi, yem bitkisi, mera ve orman, çayır alanı, baklagil konularında verilmektedir.

Tarla parası dahil tüm destekleme ödeme sorgulama işlemlerinizi internet üzerinden yapabileceğiniz gibi, size en yakın Ziraat Bankası şubelerinden de yapabilirsiniz.

Harman vadeli tarım kredisi de alabilirsiniz.

Çiftçilere Mazot ve Gübre Desteği de Veriliyor.

Çiftçiler üretimlerine devam edebilsin diye sağlanan dönüm parasının yanında mazot ve gübre alımlarında destek olmak amacıyla dekar başına ürün göre çeşitli tutarlarda mazot gübre desteği ödemesi yapılmaktadır. Mazot ve gübre için ürünlere göre ayrı ayrı destek sağlanacaktır. Mazot fiyatlarının artması durumunda verilecek olan destekleme tutarlarının da artacağından söz ediliyor. Bu anlamda fiyatları artırmaya Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilidir.

2023 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar” a göre, 2022 ürünü buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale için dekar başına 75 lira mazot desteği, 46 lira gübre desteği ödenecek. Bu ürünler için gübre ve mazot desteği toplamda dekar başına 121 lira olarak ödenecek.

Pamuk ve çeltik üretenlere dekara 250 lira mazot ve 21 lira gübre desteği olmak üzere toplamda 271 lira, nohut, kuru fasulye ve mercimek üretiminde dekar başına 75 lira mazot ve 21 lira gübre desteği olmak üzere 96 lira, patates ve soya üreticilerine dekara 125 lira mazot ve 21 lira gübre olmak üzere 146 lira, yağlık ayçiçeğinde dekara 88 lira mazot ve 21 lira gübre desteği olmak üzere toplam 109 lira destek ödemesi yapılacak.

Dane mısır ve fındık ve diğer ürünlerde mazot desteği dekara 62 lira, gübre desteği 21 lira olmak üzere 83 lira, kanolada dekara 88 lira mazot ve 21 lira gübre desteği olmak üzere toplam 109 lira, aspir için dekara 76 lira mazot ve 21 lira gübre olmak üzere 97 lira destek ödenecek.

Kuru soğan, yaş çay ve zeytinde dekara 63 lira mazot ve 21 lira gübre olmak üzere 84 lira, yem bitkilerinde dekara 94 lira mazot ve 21 liralık gübre desteği ile 115 lira destek ödemesi yapılacak. Nadasa bırakılan tarım arazileri için 38 lira mazot desteği verilecek.

Fındık Alanlarının Tespitine Dair Karar ile belirlenen ve ruhsat verilen alanlarda, 2022 üretim yılında Çiftçi Kayıt Sistemi ve Fındık Kayıt Sistemine kayıtlı çiftçilere dekar başına 170 lira alan bazlı destek ödemesi yapılacak.

Bu destekler yanında çiftçilere toprak analizi desteği de sağlanıyor.

  • Toprak analizi konusunda ise sunulacak olan destek tutarları arazi büyüklüklerine göre değişiklik gösteriyor. 50 dekar ve üzerinde olup da tarımsal amaçlı kullanılan arazilerin analizi için verilecek olan destek tutarı 40 TL olmaktadır.
  • Organik tarım konusunda da çeşitli desteklerin sağlanacağı biliniyor. Bu destekleme tutarları ise türlerine göre farklı olmakla birlikte 10 TL ile 100 TL arasında değişiyor.
  • Bitkisel üretim faaliyetleri yapan küçük çaplı işletmeler için verilen tutar ise 200 TL olmaktadır.
  • Örtü altı tarım, tıbbi ve aromatik bitkiler konusunda ise verilecek destek tutarları 10 TL ile 150 TL arasında olmaktadır.

Toprak analizlerini yaptıranlar verilmeye devam edecek olan mazot ve gübre desteklerinden yararlanabilir. Bakanlık tarafından tarım ve hayvancılık konularında 2023 yılında 54 milyar TL bütçe ayrılmıştır. Tüm destekleme ödemeleri bu kaynaktan belirli tarihlerde Ziraat bankası aracılığıyla çiftçilerin üretici kartlarına ve hesaplarına aktarılmak suretiyle ödenmektedir.

EDİTÖR TAVSİYESİ

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 × two =

Başa dön tuşu