Tarım ve Hayvancılık

Sıfır Faizli Damızlık Tavuk Çiftliği Kredisi (2023 Hibe Şartları)

Damızlık tavuk yetiştirmek ve bu amaçla çiftlik kurmak istiyorsanız Tarım Kredi Kooperatifleri’ nin Ziraat Bankası aracılığı ile verdiği kredilerden faydalanabilirsiniz. Üstelik bu kredilere uygulanacak faiz indirimi oranı damızlık tavuk yetiştiriciliğinde %100 olacaktır. Sıfır faizli kredi almak istiyorsanız, nasıl başvuruda bulunabileceğini, hangi evrakların gerektiğini ve sunulan diğer kredi imkanlarını içeriğimizde bulabilirsiniz.

Damızlık Tavuk Yetiştiriciliği Kredisi 2023

Resmi Gazete’ de yayınlanan tebliğname ile birlikte belirlenen konularda tarımsal üretim yapılanlara kredi imkanı sağlanacaktır. Ayrıca verilecek olan krediye de banka ve kurum tarafından belirlenen oranlarda faiz indirimi yapılacaktır. Vade oranlarını ise banka ile görüşmeye gittiğinizde detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz. Kredi kullanabileceğiniz süre itibari ile başlamış devam edecektir. Kanatlı damızlık yetiştiriciliği konusunda verilecek olan kredinin üst limiti 10.000.000 TL‘ dir. Yatırım ve işletme dönemlerinde uygulanacak olan faiz indirimi oranı ise %75’ dür.

Tavuk Çiftliği Kredisi

Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından Ziraat Bankası aracılığı ile verilecek olan krediden hiçbir faiz ya da ek ücret ödemenize gerek kalmadan yararlanabilirsiniz. Ziraat Bankası’ na kredi kullanma talebi ile başvurabilirsiniz. Kredi faizsiz olmakla birlikte vade miktarı ve oluşturulacak ödeme planı başvuran şahıslara göre değişiklik arz edebilmektedir.

TKK ve Ziraat Bankası Kredileri

Tarımsal üretim kredilerinin verilmesinin amacı üreticilerin her anlamda ihtiyaç duyduklarını finansmanın karşılanmasıdır. Bu ihtiyaçlar çeşitlilik arz edebilir. Faiz indirimi ile destekleme yapılacak tarım, hayvancılık ve muhtelif sektörler bulunmaktadır. Hayvancılık sektörleri ve uygulanacak indirim oranları aşağıdaki tabloda açıkça ifade edilmiştir.

Tavuk Çiftliği Kredisi
Damızlık Kanatlı Yetiştiriciliği Kredisi

Sığır, damızlık düve, büyükbaş, küçükbaş, arıcılık, kanatlı hayvancılık ve su ürünleri sektörlerinde kredi verilmektedir. 12 milyar 500 bin TL ile en çok destek verilecek olan sektör sütçü, etçi ve damızlık sığır yetiştiriciliğidir. Aynı anda birden çok sektör için kredi talebinde bulunabilirsiniz. Bu durumda dikkat edilecek konu, talep edilen kredi tutarları olacaktır. İhtiyaç duyulan en yüksek meblağda kredi verilecektir. Örneğin sığır yetiştiriciliği için 100 bin TL ve kanatlı yetiştiriciliği için 150 bin TL kredi desteği talep etseniz, tebliğe göre talep ettiğiniz tutar kanatlı yetiştiriciliğinde yüksek olduğu için bu alanda kredi alırsınız.

Tabi banka kredi verirken gelir durumunuzu da dikkate alacaktır. Bu sebeple ödeme planını hazırlarken dikkatli olmalısınız. Ödeyemeyeceğiniz tutarlarda borç altına girmemelisiniz.

Kanatlı Damızlık Yetiştiriciliği Kredisi Başvuru Belgeleri

Kredi başvuruları Ziraat Bankası şubelerinden şahsen yapılmaktadır. Sms, internet bankacılığı vb. alternatif yollardan kredi başvuruları kabul edilmemektedir. Ziraat Bankası hayvancılık kredileri başvuruları için bazı belgeler talep etmektedir. Edindiğimiz bilgiler neticesinde bu evrakları sizlere aktaracağız. Fakat gerekli gördüğü durumlarda banka kefil isteme ya da teminat talebinde bulunabilmektedir. Bu sebeple en doğru bilgiyi yine Ziraat Bankası aracılığı ile edinebilirsiniz.

Hayvancılık kredilerinde Ziraat Bankası’ nın talep ettiği evraklar:

  • Kimlik fotokopisi
  • Adres belgesi
  • Çiftçi Kayıt Belgesi
  • Tavuk çiftliği kuracağınız alan kendinize aitse, tapusunun bir nüshası
  • Bu alanı belirli bir süreliğine kiralayacaksanız kira kontratı
  • Bağlı bulunduğunuz vergi dairesinden esnaf olmadığınıza dair alacağınız belge
  • Sosyal güvencenizin olmadığını kanıtlayan belge
  • Banka tarafından doldurmanız talep edilen kredi başvuru formu
  • Okur yazarlık belgesi ya da eğitim durumunuzu ifade eden belge gerekmektedir. Bu evraklar ile birlikte size en yakın Ziraat Bankası şubesine giderek kredi başvurusunda bulunabilirsiniz.

Tarım Kredi Kooperatifi Kanatlı Yetiştiriciliği Kredisi Alma Şartları Nelerdir?

Tarım Kredi hayvancılık kredileri başvuruda bulunan herkese verilmeyecektir. Çiftçi Kayıt Sistemine kayıt olmayanlar ne yazık ki kredi başvurusunda bulunamazlar. Banka tarafından herhangi bir teminat gösterilmesi istendiğinde bu teminat sunulabilmelidir. Başvurular şahsen yapılacaktır. Hayvanların bakımı için temin edilen alanların uygun ve yetiştiriciliğe elverişli olması gerekmektedir. Ayrıca hayvanlara yem almak için gerekli finansmana da sahip olunmalıdır. Özetle çiftçi olduğunuzu, herhangi bir gelire ya da sosyal güvenceye sahip olmadığınızı bankaya kanıtlamanız gerekmektedir.  Ayrıca hayvanların bakımı için oluşturulmuş alanlara yani tavuk çiftliklerine sigorta yapılması da zorunlu tutulmuştur.

tkk-damızlık-tavuk-kredisi
TKK Damızlık tavuk kredisi

Ziraat Kümes Hayvanları Sigortası

Aldığınız kümes hayvanları Ziraat Bankası tarafından verilen devlet destekli sigorta fırsatı ile sigortalattırabilirsiniz. Sigorta yapılabilmesi için hayvanların bakımının yapıldığı alanlarda bir inceleme yapılacaktır. Hijyen ve güvenlik kurallarına uygunluğu tespit edilen alanlara sigorta yapılacaktır. Sigorta desteğinde verilen devlet teşviki oranı %50′ dir. Yani sigorta masraflarının yarısını siz, yarısını ise devlet karşılamış oluyor. Sigorta ile garanti altına alınacak olan konular doğal afetler, hayvanların herhangi bir sebepten dolayı zehirlenmesi, hayvan hastalıkları ve yangın gibi durumlardır. Bu durumlar ile karşılaşıldığında oluşan kayıp karşılanacaktır.

Bazı sigorta işlemlerinde ise dar kapsam söz konusudur. Hastalıklar dışında doğal afetler, kaza ve zehirlenme, yangın gibi durumlarda çiftçi sigortadan yararlanabilecektir. Bulaşıcı hastalıklardan dolayı telef olan, kaybolan ya da hırsızlık yolu ile çalınan, sahipten dolayı meydana gelen hasarlar, sigorta yapmadan önce hayvanda mevcut olan hastalıklar, hayvanda var olan her türlü kötü alışkanlık, aşıların zamanında yapılmaması, hayvanların doğal gelişimlerini tamamlayamamaları gibi durumlar sigorta kapsamında olmayacaktır. 27 haftadan 20 aya kadar olan damızlık tavuklar sigorta kapsamına alınabilmektedir. 

Damızlık Tavuk Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tavuklar için damızlık sağlıklı ve cins niteliklerini tamamlamış tavuklar için kullanılan bir terimdir. Damızlık tavuk seçimi yapılacağı durumlarda kullanım amacı önemlidir. Örneğin tavuğun sadece yumurtasından yararlanılacaksa, yumurta yapma kapasitesi yüksek olmalıdır. Etlik olarak kullanılacak bir damızlık tavuğun et miktarı da önem arz etmektedir.

Süs tavuklarında da durum yine aynı şekildedir. Gösteriş olarak ilgi çekici olmalı ve cins özelliklerini taşımalıdır. Tavukların verimli olduğu dönemler 8 – 18 ay arasında olduğu dönemlerdir. Çiftlikteki hayvanlar boy ve kilo olarak hemen hemen aynı olmalıdır. Civciv türlerinin sağlıklı olabilmesi için damızlık tavukların cins olarak birbirinden farklı olması gerekmektedir. Hayvanların tüyleri hem hijyen hem de üreme açısından kısaltılmalıdır. Hayvanlara verilen yemlerde bu konuda önemlidir. Aynı tür yem yiyen damızlık tavukların yumurtaları kalitesiz olacaktır. Veteriner kontrolünde ek gıdalar da verilebilir. Tavuklar 20 gün evvelden damızlık olarak ayrılmalıdır.

En Fazla Yumurta Yapan Tavuk Türleri

  • Lohman Brown
  • Rhode Island
  • Ligorn
  • Ataks yerli tavuklar
  • Nick Brown
  • Maran ırkı
  • Denizli Irkı
  • Wyondate
  • Çilli tavuklardır. Bu tavuklar yılda 300 adet yumurta yapma kapasitesine sahiptir.

Sıfır faizli koyun kredisi çekmek ister misiniz?

Anaç tavuk çiftliği kurmak için gerekli olan finansmanı Ziraat Bankası aracılığı ile sağlayabilirsiniz. Tarım Kredi Kooperatiflerinin verdiği 0 faizli kredilerden faydalanmak için isteyenler kredi süresi oldukça uzundur. Bu sayede damızlık hayvan yetiştiriciliği de kontrol ve kayıt altına alınmış olacaktır.

EDİTÖR TAVSİYESİ

Bir Yorum

  1. Normalde bu yıl emekliliğe hak kazanan biriyim ama seneye emekli olup bir çiftlik kurmak istiyorum Bu yılı araştırma ve değerlendirme yaparak geçireceğim. Bu hibe ve kredilerden ne kadar istifade edebilirim? Bir de çiftliği kurmayı düşündüğüm yer tarla statüsünde, 7-10 dönüm bir yer alıp tavuk çiftliği kurmak istesem yaşım ve sosyal güvencemin olması (öğretmenim şu anda) beni ne kadar olumsuz etkiler? Bu işe yeni başlayan biri olarak kaç tavukla başlamam hem resmi hem de işi bilmeyen biri olarak uygun olur? Teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 × 5 =

Başa dön tuşu