Tarım ve Hayvancılık

Hayvan Kredisi Faizleri 2023 Şartları (ZİRAAT KÜÇÜKBAŞ BÜYÜKBAŞ)

Tarım ve Orman Bakanlığı bağlı kurum ve kuruluşları sayesinde Türkiye’de tarım ve hayvancılık sektöründe faaliyet gösteren tüm çiftçi ve üreticilere teşvik, hibe ve desteklerini vermeye devam ediyor. Çeşitli projeler geliştirilerek Türk ekonomisi için faydalı olunmaya sağlanıyor. Amaç dışarıya olan bağımlılığı azaltarak Yerli üretim sayesinde çiftçimizin daha fazla kazanmasını sağlamaktır. Kamu kurum ve kuruluşlarına ilaveten özel bankalar ve devlet bankaları da çeşitli imkanlar ve olanaklar sağlıyor.

Devlet Bankalarının ve TKK’nin çiftçilere, emeklilere, tarımla uğraşmak isteyen herkese verdiği teşvikler Tarım ve Orman Bakanlığınca düzenlenerek Resmi Gazete’de yayımlanıyor. Bunun haricinde bankaların faizsiz kredi, faiz indirimi veya benzeri bir kampanya olanaklarının bulunmadığı söyleniyor.

Faizsiz Faizli Hayvan Kredisi 2023

Resmî Gazete‘de Ziraat Bankasının ve Tarım Kredi Kooperatifinin tarımsal dukkanacmak.com üretime vereceği yatırım ve işletme dönemine ait indirimli oranları açıklandı. Başvuru sahibine indirim oranları uygun gelirse, bu tarihlerde Ziraat veya Tarım Kredi Kooperatifine başvuru yapabilecek. Eğer çiftçimiz 2 alanda birden talepte bulunursa bu kez hangi alanın limiti yüksek ise o limitten yararlanabilecek. Çiftçinin çekebileceği en yüksek hayvan kredisi limiti geçtiğimiz yıllarda yayınlanan tebliğler ve erteleme Bakanlar kurulu kararlarının riskleri dikkate alınıyor.

Yatırım Dönemi, İşletme Dönemi Nedir?

Bankaya başvurduğunuzda eğer başlangıç dönemi için kredi istiyorsanız yatırım, eğer faaliyette bulunduğunuz çiftliğiniz için desteğe ihtiyacınız var ise işletme dönemi oluyor. Çiftçinin durumuna göre dönemin tespitinde tek yetkili Ziraat Şubeleridir.

Sütçü ve Kombine Sığır Yetiştiriciliği Kredisi

Eğer çiftçimiz sütçü ve kombine cins sığır yetiştirecek ise en fazla 25.000.000 TL.’ ye kadar kredi çıkarılıyor. Bunun ise bazı limitleri dahilinde faiz uygulanmıyor. İşletme ve yatırım dönemlerine göre oranlar %50 olacak şekilde düzenlenmiştir. Geçtiğimiz yıllarda açıklanan yatırım ve işletme dönemi indirimler birbirinden farklılık gösterirken bu yıl her iki dönem ise yüzde 50’dir. Uygulanabilecek en yüksek indirim %100’dür. Yüzde 100 indirimden yararlanabilmek için bazı aranan özellikler bulunmaktadır. Bu özelikler şunlardır;

  • Öncelikli bölge yatırımı
  • Atıl işletme alımı
  • Yurt içinde doğan hayvan alımı ya da kullanımı
  • Kendi yemini üretme
  • Atık enerji kullanımı
  • Organik tarım/iyi tarım uygulamaları
  • Genç girişimci
  • Kadın girişimci

Bu özelliklere %10 indirim verilmiştir.  Hayvancılık sektörüne yeni giriş yapan ya da mevcut işletmesini büyütecek olan girişimciye, verilen özelliklere uygun olduğunda yüzde 10 oranında indirim sağlanacaktır. Böylelikle yüzde 100 olmaktadır.

Sütçü ve Kombine Sığır Yetiştiriciliği için ırklar;

  • Sütçü ırklar: Avrupa kırmızıları, Jarser ve Holstein
  • Kombine Irklar: Simental, Montbeliard ve brown swiss
krediye-uygun-sığırlar
Krediye Uygun Sığırlar

Yaygın Hayvansal Üretim Kredileri

Hayvansal üretim konularından biri olan yaygın hayvansal üretim işletme ve yatırım dönemlerinde 100.000 TL ve altı kredilerde yüzde 100 faiz indirimi uygulanacaktır. Fakat 100.000 TL üzerinde olan kredilerde ise işletme dönemi ve yatırım dönemi olarak ayrı ayrı %50 indirim verilecektir. Geleneksel (yaygın) hayvansal üretim için belirlenmiş olan kredi üst limiti 1.500.000 TL’dir. Belirlenmiş özellikler bu üretim konusu içinde geçerlidir.

Damızlık Düve Yetiştiriciliği Sektörü

Büyükbaş yetiştiriciliği sektöründe 1 yıldan doğuma dukkanacmak.com  kadar dişi sığırlara damızlık düve adı verilir. Lugat olarak bir yaşını tamamlamış olan dişi dana olarak da anlatımı mevcuttur. Eğer çiftçimiz Buzağı edinmek amacıyla gebe damızlık düve satın almak isterse bu kategori altında başvurması gerekiyor. Ziraat ve TKK’ın damızlık düve yetiştiriciliği için belirlenmiş indirim oranları yatırım döneminde % 75 , işletme döneminde de % 75’tir. Kredinin üst limiti ise 10.000.000 TL’dir. Uygulanacak en yüksek indirim oran olan yüzde 100’den yararlanabilmek için belirtilen kriterlere uygun olması gerekmektedir.

Büyükbaş Hayvan Besiciliği Sektörü (10 Milyon TL Limit)

Çiftçi TV daha önce bilinçli çiftlik kuranların maliyetlerinin düşük olacağı yönünde bir video paylaşmıştı. İsterseniz, Bilinçli Büyükbaş Besi Çiftliği Kurulumu Videosu linkinden bu videoyu izleyerek başlayabilirsiniz. Birde büyükbaşta en büyük sorunlardan biri ahırın zeminin temizlenmesidir. Bunun içinde Youtube sitesinde “ızgara zeminli ahırlar” isminde bir video mevcut.  İlginizi çekeceğini düşünüyorum.

EDİTÖR TAVSİYESİ

Besicilik için seçilecek hayvanlar Irk, Yaş, Kondisyon, alanlarına göre seçilir ve kısa, uzun ve tam besleme yöntemleri ile et tutmaları sağlanarak zamanı geldiğinde kasaplara satışa sunulur. Açık, Yarı Açık, Kapalı, Merada çeşitleri mevcuttur. Silaj, Keşif yemi, Doğal Mera usulü,  olarak besleme yöntemleri tercih edilir. Gel gelelim faiz indirimli kredilere;

Ziraat ve Tarım Kredi Büyükbaş Hayvan Besiciliğine hem İşletme Hem de Yatırım Döneminde YARI YARINA İNDİRİMLİ FAİZLİ FİNANSMAN sağlanıyor. İşletme ve yatırım dönemlerinde %50 oranında indirim sağlanırken kriterlere uygunluk sonrasında uygulanabilecek en yüksek indirim oranı % 100 ‘den yararlanılabilecektir. Kredinin üst limiti ise 10.000.000 TL’dir.

krediye-uygun-büyükbaş
Krediye Uygun Büyükbaş

Küçükbaş Hayvancılık

Eğer amacınız köye yerleşip koyun bakmak ise, hem işletme hem de yatırım döneminde Devlet size de destek sağlamaktadır. Destek sağlıyor deyince 100 koyun verelim keyfine bak demiyor. Oranlar ve başvuru şartları var. Eğer şartlarınız uygunsa finans sağlanıyor.

  • 100 Koyun için küçük bir ÖRNEK hesaplama yapalım;
  • Yeni Başlayanlara Yatırım Dönemi İçin %75 indirim uygulanıyor.
  • Yani 100 koyun için bankadan 100 bin lira çekilirse, 100 bin liranın %75’i indirimli oluyor.
  • Eğer koyunlarınız veya keçileriniz var ise ve sürüyü büyütmek istiyorsanız banka bu kez işletme döneminin indirimini uyguluyor. Bu dönemin indirim oranıda %75’dir. Küçük baş hayvancılık kredisinin üst limiti ise 15.000.000 TL’dir.

Arıcılık İçin 2023 Yılında Hayvan Kredisi Verilecek

Bakanlık arıcıları da unutmadı. Hem işletme hem de yatırım dönemi için YARI YARIYA yani %50 indirimli kredi olanağı sağlamaktadır. Kredi üst limiti ise 2.500.000 TL’dir. Belirlenmiş özellikler uygulandığı takdirde %50 indirime ek  indirim sağlanacaktır. Kriterler ise şöyledir;

Organik tarım / iyi tarım uygulamaları bu kriter işletme dönemleri için %10 indirim sağlamakta, yatırım dönemlerinde indirim sağlamamaktadır. Yaş 40 ve 40’tan küçük olan girişimciler genç girişimciler olan sınıflandırılmakta, işletme ve yatırım dönemleri için ayrı ayrı %10 indirim sağlamaktadır. Kadın girişimciye de işletme ve yatırım dönemleri için %10 indirim sağlanmaktadır. Bu kriterler doğrultusunda arıcılık sektöründe yatırım dönemi için uygulanabilecek en yüksek indirim %70, işletme dönemi için uygulanabilecek en yüksek indirim oranı ise %80’dir. 

Kanatlı Yetiştiriciliğine %25 – %50 İndirimli Kredi Veriliyor!

Kanatlı yetiştiriciliği için sunulan kredinin üst limiti 5.000.000 TL dir. Kanatlı sektöründen kredi çekmek isteyen çiftçiye işletme döneminde %50, yatırım döneminde ise %25 indirim yapılacaktır. Kriterler sağlandığında ek indirimler yansıtılacaktır. Yatırım döneminde kriterler karşılandığında uygulanabilecek en yüksek indirim %55, işletme döneminde uygulanabilecek en yüksek indirim ise %80’dir.

Yatırım Döneminde Yarı Yarına (%25), İşletme Döneminde ise %50 Faiz İndirimi Mevcut.

Damızlık Kanatlı Yetiştiriciliği

Eğer kümes hayvanı yetiştiriciliğini damızlık için yapıyorsanız bu kez oranlar yükseliyor ve faizsiz tavuk çiftliği kredisine kadar uzanabiliyor. Damızlık kanatlı yetiştiriciliği için kredi üst limiti 10.000.000 TL’dir. Yatırım ve işletme dönemi için indirim oranı ise ayrı ayrı olmak üzere %75′ tir. Kriter verilmemiş olup uygulanabilecek en yüksek indirim bulunmuyor.

damızlık-kanatlı-yetiştiriciliği
Damızlık Kanatlı Yetiştiriciliği

Su Ürünleri Yetiştiriciliği

Su ürünleri sektörüne başlamak ya da mevcut işi büyütmek için çekilecek olan kredilerin indirim oranları şu şekildir; yatırım dönemi % 50, işletme dönemi de % 50’dir. Su ürünleri sektöründe toplamda 3 adet kriter bulunmakta ve bu kriterler sağlandığında uygulanabilecek en yüksek indirim oranı % 80’dir. Kriterler; su ürünleri yetiştirme % 10 ,genç girişimci %10 ve kadın girişimci %10 olarak belirlenmiştir.

Küçükbaş Hayvan Çiftliği Proje Örnekleri (100 Koyun Teşvikli) konumuzu inceleyebilirsiniz.

Koyun Yetiştiriciliği Yapmalı mıyım?

Bir ailenin hayvancılık ile uğraşması için en az 100 koyuna bakması ve yüz koyun alabilecek miktarda kredi çekmesi tavsiye edilmektedir. Hayvancılık kredisi kullanarak 100 koyun alan bir üretici koyunların yılda 2 defa kuzulaması nedeniyle bir yıl içersin de 130 x 2 = 260 civarında kuzu sahibi olacaktır. (bazı koyunlar çift kuzulayacaktır) Buda hayvan sayısının bir yıl içerisinde 360′ a çıkarılması demektir.

Koyun kredisi çekenlerin para kazanmak için yegane amaçları budur. Keçi kredisinde ise tek amaç süt gelirdir. Çünkü keçiler yılda bir kez yavrularlar, ancak sütleri koyun sütünden daha değerli olup, daha pahalıya satılabilmektedir.

100 koyunun hayvan üreticilerine ortalama maliyeti 27 bin lira olarak hesaplanmaktadır. Bu masraf yaşadığınız yerin kış mevsimine ve hayvanların cinsine göre değişiklik gösterecektir. Özellikle kredi çekmeden önce bu masrafların gider kalemi olarak işlenmesi hayvan üreticilerin zarar etmesini birebir engelleyecektir. 50 bin lira ile kredi çekerek bu işe giren üreticilerin miktarı 100 bin yapmaları mantıklıdır.

Hayvan otlaklarının durumu da çekeceğiniz koyun kredisine birebir etki edecektir. Çünkü bir dönüm arazide 6 koyun otlayabilmektedir. 100 koyun için 60 dönüm bir araziye ihtiyaç duyarsınız ki, mera ve arazideki otlarında 6 günde bir büyüdüğünü hesaplarsanız, arazinizi 6 parçaya bölüm hayvan otlatmalısınız. Köylerde büyük arazisi olanlar için bu bir problem teşkil etmemektedir. Ancak kendi arazisinde tel örgü çekerek koyun keçi otlatmak isteyenler kredi çekmeden önce yem giderlerine çok dikkat etmelidirler.Keçiler koyun gibi yavrulama (kuzulama) geliri ile para kazandırmadıklarından, süt gelirlerinin yüksek olması nedeniyle, çok süt veren cinsten keçilerin beslenmesi tavsiye edilmektedir. (saanen keçisi)

Ziraat Bankası Sıfır Faizli Koyun Kredisi  Şartları hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Büyükbaş ve Küçükbaş Hesabı

Kuzulu koyun fiyatı  650 TL civarında 100 koyun almak için 65 bin lira civarında paraya ihtiyacınız var. Yine ineğin tanesinin 4.000-6.000 TL arasında olduğunu düşünürseniz 10 inek için yine aynı miktarlarda paraya ihtiyacınız var. 100 koyun veya 10 inek aynı paradır.

Şimdide inek kredisi çekmek isteyenler için büyükbaş işine bir bakalım. Ülkemizde büyükbaş için bankadan para çekerek süt ineği besleyerek para kazanan sayısı oldukça azdır. Bu sebeple Türkiye’de daha çok inek dana düve besicilik işi yapılmaktadır. Süt işi çok para bırakmadığı gibi, Meziyetli bir olarak görülmektedir. İnek kredisi çekecek arkadaşlar için kısaca bir hesaplama işlemi yapalım. Büyükbaş hayvanlar ülkemizde ortalama 15 ile 18 yıl arasında yaşarlar. Büyükbaş hayvanlar yılda bir defa buzağı verirler.

Türkiye’de daha çok holstein diye yazılıp hoştan diye okunan (Bknz. hoştan ineği) cinsten hayvan beslenmektedir.

Bu hayvan günde ortalama 23 kg. süt verebilmektedir.  Buda günlük 26 lira süt getirisi ve kârı demektir. Holstein ineğinin günde 16 lira tutarında yem yediğini hesaplanırsa günlük net kâr oranı 5 TL civarındadır. 10 inek besleyen bir işletme yem giderleri düşüldüğünde günlük 50 lira para kazanacak bu da aylık 1.500 TL civarında bir paraya denk gelecektir. Hiç parası olmadan büyükbaş hayvan kredisi çekerek bu işe girenlerin,

  • Ahır, dam, barınak çiftlik binası yapım ve tadilat giderleri,
  • Süt sağma makinesi, tankı alet ve edevat giderleri,
  • Çoban, temizlik personeli, veteriner ve yardımcı hizmetli giderleri,
  • En önemlisi yem giderleri (Bu hayvan günlük 6-7 çeşit konsantrasyon geri kalanı kaba yem)
  • 3.750 liradan 10 inek toplamda 37.500 TL inek parası gideri tutacaktır. Kısaca en az 50 bin lira sermaye harcayarak aylık 1.500 TL para kazanmak ister misiniz sorusunu akla getirmektedir. Ortalama 17 yıl sonra yatırılan parayı amorti eder.

Büyükbaş besi hayvancılığına gelince bu işin çok farklı yöntemleri vardır. Kısa yemleme, Tam yemleme, Merada besleme ve semirtme, Silaj ve kesif yem ile besleme gibi yöntemlerdir. Bu konuya çok fazla girmeden büyükbaş hayvan besiciliğinin süt hayvanı beslemekten çok daha karlı olduğunu belirtelim. Örnek hayvan projesi: BÜYÜKBAŞ HAYVAN PROJESİ bağlantısından sizler için hazırlanmış bir örneği indirebilirsiniz.

bütükbaş-küçükbaş-kredisi
Krediler Kişiden Kişiye Farklılık Göstermektedir.

Hayvan Kredisi Veren Bankalar

Banka AdıKredinin Adı
ŞekerbankBitkisel ve Hayvancılık Yatırım Kredisi
Ziraat BankasıHayvansal Üretim Kredileri
İş BankasıTarım ve Hayvan Kredileri
QNB FinansbankTarım ve Çiftçi Kredileri
TEBBesicilik ve Çiftçi Hayvancılık Kredisi
DenizbankTarımsal Yatırım Kredileri

Ziraat Bankası Hayvancılık Kredisi Faiz Oranları

  • Büyükbaş besiciliğe %50
  • Damızlık düve yetiştiriciliğine %25
  • Damızlık kanatlı yetiştiriciliğine %25
  • Sığır yetiştiriciliğine %50
  • Arıcılık sektörüne %50
  • Küçükbaş hayvancılığa %25
  • Su ürünleri sektörüne %50 ziraat bankası bu oranlarda faizli kredi vermektedir. Faiz oranları çiftçinin çekeceği kredi türüne ve miktarına göre değişiklik göstermektedir. En net hesaplamaları Ziraat Bankası şubelerinde öğrenebilirsiniz.

Sıfır Faizli Hayvan Kredisi Şartları Nelerdir?

Resmi Gazete’de belirtildiği gibi çiftçinin sıfır faizle hayvan kredisinden yararlanması için aşağıda yazdığımız faiz indirim oranlarındaki şartları taşıması gerekir. Sıfır faizli hayvan kredisi şartları şu şekildedir;

  • Öncelikli bölgede yatırım yaparsanız %10
  • Atıl bir işletmeyi devir alırsanız %10
  • 40 yaşından küçük genç girişimciyseniz %10
  • Kadın çiftçiyseniz %10
  • Ülkemizde doğan hayvanlardan satın alırsanız %10

Ziraat Bankası 7 Yıl Hayvancılık Kredisi Başvuru Şartları

  • Kredi notunuzun yeterli olması
  • Hazırladığınız proje ile bankaya başvurmak
  • Satın almak istediğiniz hayvanların %25’ni karşılayacak kadar sermayeniz olması gerekiyor
  • Başvuran kişinin çiftçi olması ve ÇKS belgesi bulunması

Hayvan Kredisi 2 Yıl Ödemesiz 7 Yıl Vadeli Kredi İçin Gereken Evraklar

Tüzel Kişiler İçin;

  • ÇKS Çiftçi Kayıt Belgesi
  • Firmaya ait Vergi levhasının aslı ve fotokopisi
  • Firmaya ait Ticaret Sicil Gazetesi
  • Bağlı bulunduğu odaya ait kaydını ispatlayan belge
  • Şirket yetkilisi veya yetkilileri İmza Sirküleri
  • Kredi kullanımda teminatla ilişkin belgeler
  • İşletme faaliyetlerinin bilanço esasına göre olması durumunda son 3 yılı kapsayacak şekilde bilanço ve gelir tablosu temin edilecektir
  • Tüzel Kişilerde temsile yetkili olduklarına dair belge

EDİTÖR TAVSİYESİ

5 Yorum

  1. Selam fatibey ben sıfırdan hayvacılık işine başlamak istiyoru hiç param yok ahırımda yok ne yapmalıyım

  2. Ltd sirket sahibiyim sirketim kurulalı 3 yıl oldu ankara polatlıda gıda ve hayvancılık uzerine kıredi konusunda yardımcı olacak birileri varmı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

17 − six =

Başa dön tuşu