Küçükbaş Hayvan Çiftliği Proje Örnekleri 2023 (100 Koyun Teşvikli)
Küçükbaş, büyükbaş ve tavuklar için çiftlik projeleri bulunmaktadır. İnsanlar bunlardan hangisini seçmek istediklerine kendileri karar vermektedirler. Şahısların sermayeleri hangisine yeterli ise ona yatırım yapabileceklerdir. Bunun için, bu işi yapan firmalar ve örnek projeler bulunmaktadır. İnsanlar istedikleri projeyi yaptırarak anahtar teslim alıp işletmelerini kurmuş oluyorlar. Daha da az maliyetli olması açısından yenisini yaptırmak yerine var olan hayvan çiftliklerine yatırım yapabilirsiniz. Hem kaplayacakları mekan açısından hem de bakımları açısından küçükbaş hayvanların bakımı büyükbaş hayvanlara göre daha az maliyetlidir. Küçükbaş hayvan çiftliği örnek projelerini, ahır projelerini, modern küçükbaş hayvan çiftliklerini maliyetlerini ve kimlerin bu işi yaptığını haberimizde inceleyeceğiz.
Küçükbaş Hayvancılık Yetiştiriciliği
Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği geçmişte daha çok revaçta olan bir işti. Günümüzde çok fazla hayvan yetiştiriciliği kentleşmeden dolayı maalesef ki yapılamıyor. Kırsal kesimdeki insanlar da kentlere doğru gelmeye başladığından dolayı hayvancılık yetiştirmeciliği azalmış durumdaydı. Fakat devletin bu işe el atması ve küçükbaş hayvancılığını canlandırması ile yine küçükbaş hayvan yetiştiriciliği gelir güzel bir iş haline geldi. Devlet köye dönüş projesi adı altında 24-30 yaş arasındaki gençlere hayvancılık yaparak para kazanmaları adına 30 bin TL geri ödemesiz kredi veriyor. Siz de küçükbaş hayvancılık yetiştiriciliği yapmak istiyorsanız devletin hayvan hibe teşviklerine dukkanacmak.com başvuruda bulunabilirsiniz. Bakımları eskisi kadar kolay olmayan küçükbaşlar ile artık eskisinden daha fazla ilgilenmek zorunda kalabilirsiniz. Gelişen teknoloji ile hayvan bakımları da değişiklik göstermiş bulunmaktadır. Eğer küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinden güzel gelirler elde etmek istiyorsanız barınacakları yerden yiyecekleri besine kadar çok dikkatli bakım yapmanız gerekecektir.
Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliği Yer Seçimi
Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği için seçeceğiniz alan çok önemlidir. Hem kapalı alan şartlarını sağlayabileceğiniz hem de hayvanları açık alanda gezdirebileceğiniz bir mevki seçmeniz gerekmektedir. Ağılda oluşan dukkanacmak.com kokunun insanları rahatsız edebileceği ihtimali düşünülmeli ve yerleşim yerlerine biraz uzak mesafeler tercih edilmelidir. Küçükbaş hayvanlar ağılda yetişirler. Ağılın büyüklüğüne sıfırdan bir proje yaptıracaksanız, alacağınız hayvan sayısına göre karar verebilirsiniz. Arazi fiyatlarının pahalılığından dolayı arazi alamıyorsanız kendi şahsınıza ait olan tarla vb. yerlerde de küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapabilirsiniz. Kendinize ait de bir arazi veya tarla yok ise devletin sunduğu imkanlardan faydalanarak taşınmaz arazi ihalelerine katılabilir, arazi satın alabilir veya kiralayabilirsiniz. Belediyeden arazi satın alma veya kiralama işlemlerinin nasıl yapıldığı hakkında bilgilere buradan ulaşabilirsiniz. İki çeşit ağıl bulunmaktadır;
Sundurma Tipi Ağıl Projesi Örneği
Kış aylarının daha az ve kısa geçtiği havanın ne soğuk ne sıcak olduğu kesimlerde tercih edilmektedir. Çatı kısmına ve rüzgara bakan yanı kapalıdır. Kış mevsiminin daha sert geçtiği kesimlerde ise üç tarafı birden kapalı olarak inşa edilebilir.
Tam Korumalı Kapalı Ağıllar
Kış aylarının sert ve soğuk geçtiği alanlarda kullanılması uygundur. Genelde kış mevsiminin uzun sürdüğü illerimizde tercih edilir. İlave ısıtma sistemi uygulanan örnek ağıllar mevcuttur.
İki ağıl tipinde de, ağılın temelinin binayı taşıyacak şekilde kurulması gerekmektedir. Temeli atılırken beton veya taş kullanılabilir. Yapacağınız ağılın alt tabanı sıkıştırılmış toprak veya betondan yapılabilir. Ağılın tabanı topraklı zeminden 25 cm üstte olmalıdır. Minimum yılda bir kere temizliği yapılmalıdır. Bir ağılın elverişli bir şekilde kullanılması için yapılması gereken özellikleri şu şekilde sıralayabiliriz;
- Zemin temizlenmesi basit, rutubetsiz ve su birikmeyecek şekilde düz olması gerekmektedir.
- Küçükbaş hayvan ağıllarının duvarlarını inşa ederken tuğla, briket,kerpiç ve taş kullanılabilir. Ağılın duvarlarını badana yapmanız gerekmektedir.
- Ağılın çatısı, ağılın eni ve genişlik boyuna göre demir veya ahşap malzemeler kullanılarak gerçekleştirilir.
- Çatı örtüsü; galvanizli saç, eternit veya kiremit gibi malzemeler kullanılarak yapılabilir.
- Ağılın camları güneş ışıklarını çok alabilecek şekilde ayarlanmalıdır. Camların kapakları ağılın içerisinde doğru açılmalı ve vasistaslı (pencerelerin üzerindeki yarım açılır pencere modeli) yapılmalıdır. Pencerelerin zeminden olması gereken yüksekliği hemen hemen 3 metre olmalıdır. Pencereler metal ya da ahşaptan yapılmalı daha sonra da boya yapılmalıdır.
- Ağılın kapıları traktörün gireceği şekilde yapılmalıdır. Çünkü ağılın temizliği traktörler tarafından sağlanmaktadır. Yapacağınız veya yaptıracağınız kapılarda dikkat etmeniz bir diğer husus ise hayvanların rahatça girip çıkabileceği şekilde bir kapı olmalıdır. Kendi tercihinize göre demir kapı veya ahşap kapı tercih edebilirsiniz.
- Hayvanların yemliklerini isterseniz sabit bir yere koyabilir isterseniz de portatif bir şekilde kullanabilirsiniz. Yalnız alacağınız yemliklerin yerden yüksekliği 45-50 cm, uzunlukları her bir küçükbaş için 60 cm ve son olarak yemliklerin enleri de 50 veya 60 cm olması gereklidir.
- Havalandırma bacaları, ağılın içerisinde toplanacak pis havayı boşaltabilecek kadar yeterli genişlikte yapılmaktadır
- Küçükbaş hayvanların su ihtiyacını gidermeleri için suluklara ihtiyaçları vardır. Bu suluklar koyunların veya diğerlerinin erişebileceği yükseklikte olmalıdır. Koyunların erişebileceği şekli hesaplarsak hemen hemen 35 cm yeterli olacaktır. Suluklar kolay temizlenmesi açısından paslanmaz metal ya da betondan yapılmalı ve her suluk da yaklaşık 9-10 litre su konulmalıdır.
- Hastalanan hayvanlar ve gebelik durumu yaşayan keçiler, koyunlar ve koçlar için seyyar veya sabit çitler yapılmalıdır. Yapılan çitlerin uzunlukları 2,5-4 metre, yükseklikleri ise 1-1,10 metre olmalıdır.
Küçükbaş Hayvan Çiftliği Maliyeti
Seçeceğiniz ağılın büyüklüğüne iç tasarımına ve hayvan sayısına göre değişiklik gösterebilir. 100 koyun yetiştirdiğinizi hesap edersek ağıl iç dekorasyonu, hayvan tedariği, hayvanlar için gerekli olabilecek diğer malzemelerin ve beslenmeleri için gerekli olan yemlerin alımlarını düşünerek hepsini birden hesapladığımızda ortalama 500,000 TL. kadar bir sermaye gerekebilir. Aşağıda ortalama Küçükbaş hayvancılık ağıl maliyetleri yer almaktadır.
- 10 hayvanlık ağıl maliyeti 20 bin lira,
- 50 koyun barınacak ağıl inşaatı 40 bin lira,
- 100 küçükbaşlık ağıl projesi maliyeti 80 bin lira
Küçükbaş Hayvancılık Projeleri İçin Devlet Desteği
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu ve IPARD yönetmeliğinde küçükbaş hayvan yetiştiriciliği için yardım ve destek alabilirsiniz. Verilen destekler hibe şeklinde olması ile beraber, küçükbaş hayvan haricinde nakit yardımı da yapılıyor. Verilen nakit desteği 120 bin TL’ye kadar çıkabiliyor. Bu hibeden yararlanabilmek için Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun uygun gördüğü 42 ilden birinde işinizi kurmanız gerekmektedir. Sabit iller dışında bir yere iş kurmanız halinde TKDK’nın sağladığı hibe desteğinden yararlanmanız mümkün olmayacaktır. Sağlanan hibe desteğini ağılın iç ve dış kurulumunda lazım olacak bütün malzemeler için kullanabilir, aldığınız ve yaptırdığınız her ürüne ve malzemeye fatura alarak sağlanan hibe desteği parasını alabilirsiniz. Unutmamak gerekir ki, TKDK’nın sadece Resmi Mevzuat dahilinde gereklilikleri yerine getiren kişilere destek sağlar. Net bilgi TKDK sitesinden alınabilir.
Ziraat Bankası ve TKK tarafından koyun yetiştiriciliği yapmak isteyenlere sıfır ve düşük faizli koyun kredisi verilmektedir. Şartları öğrenip, başvuru yapabilirsiniz.
Küçükbaş Hayvancılık Örnek Projeleri
Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği için 3 tip projeyi örnek gösterebiliriz;
- 100 veya 200 küçükbaş ile sıcak iklimde yapılabilecek ağıl projesi
- 100 veya 200 küçükbaş ile soğuk iklimde yapılabilecek ağıl projesi
- 100 veya 200 küçükbaş ile karasal iklimde yapılabilecek ağıl projesi
Sıcak İklimde Ağıl Projesi
- Ağılda oluşan rahatsız edici kokunun insanlara ulaşmayacağı alanlara kurulmalıdır.
- Taban suyu yüksek olmalı
- Ağıl; doğuya ya da güneye dönük şekilde yapılmalıdır. Kuzeyden gelen rüzgarlardan etkilenmemelidir.
- Ağıl meyilli arazi üzerine yapılmalıdır.
- Yapılan ağıl meraya yakın olmalıdır.
Soğuk İklimde Ağıl Projesi
Ağıl tabanı için dikkat edilmesi gereken hususların en başında toprağının sıkıştırılmış toprak olmasıdır. Sıkıştırılmış toprak zeminin çamur olmamasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Toprak zemin için altlık kullanılmalıdır. Bu altlığın miktarı kış aylarında her gün değişmeli ve ve her hayvan için 0,5 kg yataklık sap serilmesi gereklidir. Ağıl çatısı, hayvanlar için yapılacak yuvanın en önemli kısmıdır. Soğuk iklimler olan bölgelerde alüminyum trapez çatı kaplaması kullanılabilir. Daha ılık veya sıcak bölgelerde ise alaturka kiremit kaplaması kullanılabilir. Pencere ve kapılar için ise; pencerelerin çoğunluğu güney cephesine bakmalıdır veya oluşan rüzgarların zıt yönüne doğru yapılmalıdır. Pencerelerin zeminden yükseklikleri minimum 2-2,30 m olmalıdır. Kapıların 3 m genişliğinde ve yüksekliklerinin de 2,75 m olarak yapılabilir. Yapılan kapılar içeriye doğru açılması mantıklı olmakla beraber tercihe göre sürgülü kapı olarak da tasarlanabilir.
Karasal İklimde Küçükbaş Ağıl Projesi
Dört tarafı birden kapalı olarak tasarlanan bu ağıllarda, içeride toplanmış olan amonyak, metan, karbondioksit gibi gazların küçükbaş hayvanların sağlıkları için havalandırmalar yoluyla dışarı çıkartılması gerekmektedir. Havalandırma sırasında çok dikkatli olunmalıdır. İçerideki hayvanları rüzgara kaptırıp hasta edebilme olasılığınız çok yüksektir. Dışarıdan gelen havanın direk onların üstüne gelmesini önlemelisiniz. Ağıl havalandırmasında en son senelerde saçak-mahya havalandırması popüler olmuştur. Ağıla yeterli havayı alabilmek için saçak ve duvar arasında her 10 metre ağılın eni için ise 15 cm boşluk bırakılır. Bir de bacalar yoluyla havalandırma sistemi bulunmaktadır. Bu sistemde havanın yenilenmesini yüksek düzeyde sağlamak ve hayvan barınağının içinde gerekli olan hava dolaşımını sağlamak amacı ile; baca alanı 1 m2‘yi geçmemesi ve baca sayısının maksimum 100 m2‘ye bir baca denk gelecek şekilde hesaplanması gerekmektedir.
Hayvan yetiştiriciliği yapmak maliyetlidir. Ancak bu işi yapmak istiyorsanız devletin sunduğu imkanlardan faydalanabilirsiniz. İşinizi doğru ve dikkatli bir şekilde yürütmeniz halinde yüksek gelirler elde edebilirsiniz.
Selam, sahip oldugumuz arazinin durumuna gore max kac koyunluk ahil yapablecegimizi ve bunun icin gereken proje destegini nerden nasil alabiliriz.