KOSGEB

Kosgeb Unlu Mamuller Pastane Fırın İş Planı Nace Kodları 2023

Fırın, Pastane, Cafe, Börek salonu, ev yemekleri lokantası, hamur işleri restaurantı veya bu tür bir işletme açmak isteyen girişimcilere KOSGEB 60 bin lirası geri ödemesiz devlet desteği vermektedir. İster fırın açıp köy ekmeği üretin, ister gözleme hazırlayıp servis edin, su böreği, sigara böreği veya haşhaşlı gibi her türlü unlu mamulün üretimine kosgeb destek sağlıyor.

Tabi ki bu desteği almak için belirli şartlar, gerekli evraklar ve hazırlanması gereken bir iş projesi var. Şimdi bunları anlatalım.

KOSGEB Desteği ile Fırın veya Pastane Açmak

Esnaflarımız işletmelerini açtıktan 3-5 yıl sonra KOSGEB KOBİ bölümüne giderek hibe girişimci hibelerinden yararlanmak istediklerini söylemektedirler. Aslında bu destek işletmenin ilk kuruluş aşamasında geldiği için, işyerini açmadan önce başvurunun yapılması esastır. Daha önceden açılmış olan ve girişimci desteğine başvuracak işletmeler için ise  yapılan bir güncelleme ile başvuru yapabilme imkanı sağlanmış, bu tarihten sonra işletme açıldıktan sonra yapılan başvuruların kabul edilmeyeceği bildirilmiştir. Dukkanacmak.com da daha önce bu durumu anlatmıştık. Bu kapsamda eğer son 1 sene içinde ekmek fırını açmış iseniz, yıl sonuna kadar başvurunuzu gerçekleştirin. Bu tarihten sonra sadece e-kobi kaydı yaparak farklı projelere başvurunuz kabul edilmektedir.

Destek Alma Aşamaları;

  • Kursa katılıp 4 gün içinde sertifikanızı alın. Eğitimler 32 saat sürmektedir.
  • Unlu mamüller KOSGEB iş planınızı hazırlayın. Eğer hazırlamayı bilmiyorsanız, danışmanlık firmalarından destek alabilirsiniz.
  • Projenizi Onaya sunun ve onaylatın. Red olursa düzenleyip yeniden onaya sunun.
yöresel-ekmekler
Unlu Mamul İmalatı İçin Açacağınız İşletmeyi Kosgeb Desteği İle Açabilirsiniz.

KOSGEB Unlu Mamüller Nace Kodu

Destek başvuru aşamasında fırın ve pastanelerin nace kodu İMALAT – C kategorisinde yer almaktadır. Tam olarak kod listesi aşağıda ki görselde mevcuttur.

Kosgeb Unlu Mamüller Nace Kodları
Kosgeb Unlu Mamuller Nace Kodları

Burada fırın sahibi esnafın veya girişimcinin başvuracağı asıl kod dilimi C-10.7 kodudur. Fırın iş planı projesi bu kod ile hazırlanmalıdır. Yine 10.7 ana kodun alt kategorileri olarak, 1-2-3 (71-72-73) kodlarından biri de seçilebilir. İşletme sahibi hangi alanda başvuru yapacaksa, seçmesi gereken kod budur.

Unlu mamuller KOSGEB 4’lü kod sistemine göre şöyle açıklanabilir;

Ana KATEGORİ : C   Birinci KOD Sistemi : 10
İkinci KOD: Üçüncü Kod: C-10.71 (rev2)

Onay aldıktan sonra:

  • Ekmek fırını veya pastane dükkanınızı tutun.
  • İşletmenizi açın ve vergi dairesinden açılış bildirimini yaptırın.
  • Belediye, esnaf odaları ve diğer kuruluşlardan gerekli evrakları ve işyeri açma belgelerinizi alın.
  • Kosgeb e-kobi kaydı yaptırın.  (işletme yasal olarak açılmadan yapılmıyor)
  • Sistem üzerinden destek başvurunuzu gerçekleştirin.
  • Harcamalarınızı yapın ve faturalarınızı alın.
  • Faturalar ve ödeme belgelerini KOSGEB’e ödeme talebi olarak sunun.
  • Hibe desteğini veya 2 yıl geri ödemesiz faizsiz kredinizi alın.

Gıda sektöründe işletme çalıştırmak, bazı sağlık ve hijyen koşullarını gerektirir. Gıda üretimi yapan firmaların tümü için bu durum geçerlidir. Belediyelere yapılan başvurularda hijyen sertifikası talep edilebilmektedir.

Fırın veya Pastane Açmak İsteyenlere Tavsiyeler

Eğer basit usul deftere tabi olacaksanız, bu sektör için işyeri açma belgesine, diğer adıyla ustalık belgesine ihtiyaç duyarsanız. Bu belgeyi Mesleki Eğitim Çıraklık Merkezlerinden alabilirsiniz. Daha önce herhangi bir fırında uzun yıllar çalışmışlığınız var ise, kalfa olarak veya usta olarak çalıştığınız süreyi bu merkezlerde sertifikaya dönüştürebilirsiniz.

Fırın dükkanı olarak tutacağınız işyerinin bu iş için uygun fiziki koşulları taşıması gerekmektedir. Bu sebeple dukkanacmak.com dükkanın seçiminde titiz davranın ve mülk sahibi ile uzun süreli sözleşme yapın.

Cami, alışveriş merkezi, çarşı gibi bölgelerde ekmek ve unlu mamullerin satışı daha kolay olacağından yakın yerleri tercih edin.

fırın-pastane
Fırın ve Pastahane Açmak İsteyenlere Tavsiyeler..

İşyeri, okul, hastane, fabrika ve toplu yemek yenen her bölgeye ekmek satışı yapabileceğinizden, firma ve kuruluşların ihalelerini takip edin ve katılın.

Özellikle okulların kantinleri simit ve poğaça satışı için en uygun yerlerdir. Fırınınızda poğaça üretiyorsanız mutlaka pazar araştırmanızı yapın.

Türkiye Fırıncılar Federasyonuna üye olun. Eğer pastane açmış iseniz, pastacılar odasına kaydolun.

Ekmek, Kek, Pasta Satışı İçin KOSGEB Destekleri

Üretim aşaması haricinde, KOSGEB toptan veya perakende ticarete de destek sağlamaktadır. Üretim aşamasında C nace kodu ile destek sağlayan kuruluş, bu ürünlerin satışı için de, 47 – G kodunu kullanmaktadır. Aşağıda pastane ürünlerinin satışına ilişkin kod görüntülenmektedir.

Pasta, börek, çörek, simit, haşhaşlı, gözleme, pide gibi mamuller bu nace kodu ile hazırlanan iş planı projesi ile desteklemeye konu olabilir. Bazı sitelerde kosgeb’in bu sektörü desteklemediğine dair bilgiler görebilirsiniz ancak yukarıda ki kod bu durumu açıklamaktadır.

Ancak esnaf bu ürünlerle birlikte başka ürünlerde satmak isterse, bu kez diğer kategorisini seçmelidir. G – 47.24 nace kodu sadece tek unlu mamullerin satışı için geçerlidir.

Kosgeb desteği alarak işletmenizi kurduktan sonra resmi kurumlardan izin almak gerekiyor. Gerekli evraklar ile belediyeye müracaat etmeniz durumunda bir hafta içerisinde yapılacak denetimler sonrası ruhsat verilecektir. Ruhsatınız ile birlikte faaliyete başlayabilirsiniz. Tabi vergi mükellefi olacağınız için vergi dairesinden vergi levhası da almanız gerekiyor.

Yeni destek programında tutarlar artmış olup Geleneksel Girişimcilere 60 bin TL’ye kadar, İleri Girişimcilere ise 360 bin TL’ye kadar destek sağlanacaktır.

EDİTÖR TAVSİYESİ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

thirteen − nine =

Başa dön tuşu