KOSGEB

KOSGEB Oto Yıkama İş Planı Örneği 2023

KOSGEB yeni girişimcilere 50 bin hibe 100 bin faizsiz kredi verdiği gibi oto yıkama dükkanı açan esnaflara da kobi destek paket ve programlarına desteğini sürdürmektedir. Başlangıçta KOSGEB’den destek alabilmek için girişimci destek programına başvuru yapan kişilerin bir KOSGEB oto yıkama iş planı örneği hazırlayarak başvurmaları gerekiyor. Bu içeriğimiz de sizlere ücretsiz olarak proje örneği hazırladık.

KOSGEB Oto Yıkama Nace Kodu

KOSGEB tarafından oto sanayide tamir, tamirat ve yedek parça dükkanı açan veya bu sektörde hizmet veren kişilere destek sağlanmaktadır. KOSGEB Nace kodu listesinde yer alan G kategorisinde motorlu araçların perakende satışı ve onarımı, ticareti, parça ve aksesuar toptan ve perakende ticareti, alanında destek sağlanmaktadır. Bu alanlar içerisinde oto yıkama işyerleri için G-4.2 nolu Nace kodu destek almanız için uygundur.

45.2 Motorlu kara taşıtlarının bakım ve onarımı

45.20 Motorlu kara taşıtlarının bakım ve onarımı

Bu kapsamda oto ve halı yıkama dükkanı açmak isteyen girişimcilerin 2 farklı yöntemi vardır. Bunlardan birincisi KOSGEB nace kodları arasında G 4.2 kodu ile girişimcilik destek programına başvurmaktır. Bu yöntem için yapılması gerekenler ise;

  • 32 saatlik eğitime katılmak,
  • Proje geliştirmek,
  • Oto yıkamayı açmadan önce ÖN BAŞVURU yapmak ve onay almak,
  • İşletmenin açılması ve harcamaların yapılması,
  • Faturalı harcamaların KOSGEB’den geri alınması şeklindedir.

Oto sanayi de bir oto yıkama dükkanı açmak için gerekli evraklar, malzemeler, belgeler ve giderleri içeriğimiz de bulabilirsiniz. Kısaca Halı ve Oto Yıkama işyerinin açılışından bahsetmek gerekirse;

kosgeb-oto-yıkama-nace-kodu
Kosgeb Oto Yıkama Desteği veriyor

KOSGEB’E Başvurmadan Önce Yapmanız Gerekenler

İşletmenin Sınıfının Belirlenmesi; Dükkanı çarşı merkezine veya oto sanayiye yakın bir yerde tutmak zorundasınız. Bu dükkanın asıl kaynağının oto veya dukkanacmak.com halı yıkama işinden hangisine öncelik verdiğiniz çok önemlidir. Eğer sadece otomobil yıkamayı hedefliyor ve arada sırada da halı yıkarım diyorsanız oto yollara yakın veya müşterilerin araba yıkatmak için tercih edecekleri bir yer olması gereklidir.

Dükkan yeri seçimi; Ne üzerine iş planı dolduracağınıza dukkanacmak.com  karar verdiğinize göre, şimdi dükkanı iyi bir yerden tutmalısınız. Ortalama 400 metre kare civarında bir halı oto yıkama işyeri sizin için uygundur. Ancak aynı anda çok daha fazla aracın yıkanabilmesi veya standart halı yıkama makinelerinden daha fazla almak istiyorsanız, 2.000 metre karelik bir dükkan da tutabilirsiniz.

Piyasa araştırması yapın; Dükkanı kurmak istediğiniz bölgede bulunan halk otomobilini nerede yıkatıyor, halı yıkayan kaç adet rakip var? Yakın çevrede bu işi ücretsiz yapan benzin istasyonu var mı? Bu ve benzeri konularda piyasa araştırması yapın ve halı oto yıkama rakiplerinizi kontrol edin. Bu araştırmayı KOSGEB oto yıkama iş planınızda da mutlaka belirtin.

Resmi Makamlar İle Görüşün; Dukkanacmak.com olarak en güncel haliyle işyeri açmak için gerekli evrakları yayınlamaktayız ancak, organize sanayi veya çarşı merkezinde farkı bir yerde böyle bir girişim içerisine gidiyorsanız, ruhsat alıp alamayacağınızı öğrenmek için mutlaka Belediye Başkanlığı ile görüşün.  Organize Sanayi Bölgelerinin mevzuatı ve bu bölgeler de işyeri açılması farklıdır. Yine eğer basit usul vergi ödeyecekseniz, esnaf ve kefalet kredi kooperatifine, şahıs şirketi veya Limited şirketi olarak oto yıkama işletmesi açacaksınız ticaret odasına giderek kayıt ve diğer hususlar hakkında bilgi alın. Vergi dairesine giderek oto sanayide ki esnaftan talep edilen hususları öğrenin.

  • Köpük tankı fiyatı: 400 TL
  • 200 barlık yıkama tabancası; 2.500 TL
  • Yerli pompalı 200 Bar Soğuk Yıkama makinesi, 100 Lt. Köpük Tankı, 3 Motorlu Islak Kuru Süpürge, 50 Lt. Hava Kompresörü  toplam fiyat 6.500 TL
  • İlave malzemeler; (10.000 TL)
  • Hızlı Silecek, Hava Hortumu, Hava Tabancası, Yıkama Çizmeleri, İlaçlama Fısfısı,
  •  7,5 HP Motora sahip pompa,
  • Antapot 4 kollu kurutma makinesi,
  • Koltuk yıkama ve kuaför makinesi, Yeterli güçte hava kompresörü, Islak kuru vakumlu süpürge,
  • Pasta ve cila makinesi, havalı temizlik tabancası,
  • Lastik parlatma süngeri, silikon çek çek, koltuk fırçalama makinesi
oto-yıkama-kosgeb
Oto Yıkama Kosgeb

Yukarıda görüldüğü gibi, oto yıkamacıların tümünün bu gibi malzemelere ihtiyacı vardır. İnternette bazı firmalar bu malzemeleri toptan fiyatına satmaktadır. Tüm makineleri aynı firmadan alıp, tek firmayla muhatap olmak mantıklıdır ancak bu firmanın güvenilir olması ve herhangi bir pompa veya makinenin bozulması durumunda teknik destek sağlaması önemlidir. KOSGEB bu malzemeleri hangi firmadan aldığımıza değil, garantili olup olmadığına ve piyasa fiyatlarında olup olmadığına bakmaktadır.

Sahibinden sitesinde satılık oto halı yıkama malzemelerini bulabilirsiniz.

Bu destekleri alabilmek için işletmenin KOBİ kaydının yapılması ve e-kobi üzerinden desteklere başvurmak gerekmektedir. Bu hibe yaşadığınız bölgeye göre %60 ve %90 oranında verileceğinden bu oranda bir oto halı yıkama dükkanı harcaması yapmanız gerekmektedir.

Bu aşamadan sonra kurulu tamamlayabilirsiniz. Ancak faaliyete başlamak için resmi kurumlardan izin almak gerekiyor. Gerekli evraklar ile birlikte önce belediyeye, daha sonra vergi dairesine gitmelisiniz. Sosyal Güvenlik Kurumu’ ndan iş veren ve çalışan girişlerini yaptırmanız gerekiyor. Ruhsat almak için gerekli olan evraklar her belediyede farklılık göstermektedir. Bağlı bulunduğunuz belediyelerin internet sayfalarından evraklar ile ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz.

Girişimciliği Geliştirme Destek Programı kapsamında; Geleneksel Girişimcilere 60 bin TL’ye, İleri Girişimcilere ise 360 bin TL’ye kadar destek sağlanmaya devam edecektir.

EDİTÖR TAVSİYESİ

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

4 × four =

Başa dön tuşu