Yeni İş Fikirleri

İstiridye Mantar Yetiştiriciliği ve Mantar Üretimi 2023 (Ne Kadar Kâr Ederim?)

Mantar yetiştiriciliği ve mantar üretimi kısa vadede gelir elde edilebilecek bir iştir. Ancak maliyetli olduğunu söylemek mümkün olsa da, bu işten iyi kazanç sağlayanlar bulunmaktadır. Mantar yetiştiriciliği gerekli şartların ve yetiştirme koşullarının sağlanması ile kar sağlamaktadır. Mantar yetiştiriciliği konusunda devlet tarafından verilen teşvikler bulunmaktadır. En sık yetiştirilen mantar türü ise istiridye mantarı olmaktadır. İstiridye mantarı kilosu en pahalı olan mantar türleri arasında yer almaktadır.

Mantar Yetiştiriciliği ve Üretimi Yapmak

Mantar üretimi son zamanların en favori işlerinden bir tanesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Düşük maliyetle yüksek kar sağlamak isteyenler bu sektöre yönelmektedir. Meydana gelebilecek tüm riskleri göz önünde bulundurarak yüksek kar oranları elde edebilirsiniz. Mantar, zehirlenmelere mahal verebilecek bir bitki türü olduğu için üretim yapacakların sektörel olarak iyi bir araştırma yapması gerekmektedir. Ülkemiz tarımsal faaliyetlerden gelir elde etmek isteyenler için mükemmel bir ülkedir. Çünkü her bölgemizde çeşitli ürünlerin üretimi yapılmakta, yurt dışına yapılan satışlar da iyi gelir getirmektedir.

mantar-yetiştiriciliği-yapmak
Mantar Yetiştiriciliği Yapmak İçin Ne Kadar Maliyet Gerekli?

Sıfırdan mantar yetiştiriciliği yapmak isteyen okurlarımızın sektör ile ilgili detaylı bir araştırma yapmaları gerekmektedir. Bu anlamda ihtiyaç duyacağınız tüm konuları sizlere aktaracağız. Pazar tezgahlarında, market raflarında genel olarak kültür mantarı satıldığını görürüz. Bu mantarın yanı sıra pek çok mantar türü bulunuyor. Mantarların doğada yetişmeleri kolaydır. Ancak yetiştiricilik yapmak isteyenlerin mantarlara bu doğal şartları sağlaması gerekmektedir. Kültür mantarı fiyatı iste kilosu 8,5-9 TL arası marketlerde satılmaktadır. Bu anlamda üreticilerin yüksek kar getirici ve az risk içeren mantar türlerini tercih etmeleri gerekmektedir. Bankalar tarafından mantar yetiştiriciliği kredisi adı altında 30 bin TL’ ye kadar kredi verilmektedir. 

Mantar Yetiştiriciliği Maliyeti

Mantar yetiştiriciliği maliyet hesaplaması yapacağız. 100 metre kare alanda istiridye mantarı yetiştirmek ile ilgili hesabımız aşağıdadır.

  • Bu alanı mantar yetiştirmeye uygun hale getirmek için havalandırma sistemi,
  • Isı ölçer aleti,
  • Nem ölçer aleti,
  • Sineklere ve diğer böceklere karşı ilaçlama,
  • Aydınlatma,
  • Nemlendirme,
  • Kompost,
  • Kompostlar için raflar gerekmektedir.

Bu işi yapmak için 10 bin ila 20 bin TL bir yatırım ilk etapta yeterli olacaktır.

Tabi kullandığınız malzemelerin kalitesi arttıkça maliyet de artacaktır. Bir deposu ya da mantar yetiştirmek için uygun alanı olmayanların bir çadır alarak bu işi yapmaları gerekmektedir. Yatırım giderlerine bu anlamda bir 10 bin TL daha eklemek gerekmektedir. 100 metre kare alanın dukkanacmak.com  alacağı kompost sayısı 8 tondur. Pamuktan ise 10 ton alır. Samandan alınacak olan kompostların tanesi 0,60 kuruştur.

1000 Trüf Mantarı Bahçe Tesisi Projesi Yatırım Rehberi  Yayınlandı

Tarım ve orman bakanlığı tarafından 1000 dekarlık Trüf mantarı bahçe tesisine yatırım yapmak isteyenler için yol haritası olan proje fizibilite raprı ve yatırımcı rehberini yayınladı. Rehberi inceleyerek 1000 dekarlık alanda trüf mantarı yetiştiriciliği için bahçe tesisinden kar gelir gider durumu, nakit akışını ve proje değeri gibi tüm detayları görebilirsiniz.

Trüf mantarı yatırımcı rehberini incelemek için Tıklayınız.

1000 Dekarlık trüf mantarı bahçesi projesinde maliyet ve diğer detaylar olarak;

  • Proje yılı: 2022
  • Tesis Alanı: 100 Dekar
  • Yatırım Tutarı: 695.500 TL
  • Yıllık İşletme Giderleri: 65.810 TL
  • Yıllık İşletme Gelirleri: 83.333 TL
  • Net Nakit Akışları: 13.593.050 TL
  • Fayda Masraf Oranı: % 4,11
  • Mali Rantabilesi: %215
  • İç karlılık Oranı: %60
  • Yatırımın Geri Ödeme Süresi: 9 Yıl
  • Net Bugünkü Değer-Gelir: 8.190.978 TL. olarak hesaplanmıştır.

8 ton kompost ise 4.800 TL edecektir. Pamuk kompostları daha pahalı olmaktadır. Bu maliyeti düşürmek isteyenlerin başvuracağı yöntemlerden bir tanesi kendi kompostlarını kendileri üretmesi olacaktır. Çay, çimen, bitki artıklarından kompost üretimi yapılmaktadır. Saman kompostlarında elde edilecek olan tutar ise yüzde 25 olarak belirlenmiştir. bu da demek oluyor ki 8 ton komposttan 2 ton mantar elde edilecektir. Pamuk kompostlarından daha çok mantar elde edilmektedir. Bu oranın %30 olduğunu farz edersek, 10 ton komposttan 3 ton mantar alınabilir. Tabi bu maliyete bir de işçilik maliyetlerini eklemek gerekmektedir.

EDİTÖR TAVSİYESİ

Ürün almanız 45 gün sürmektedir. Bu da demek oluyor toplam su ve elektrik giderleri 1000- 1500 TL arası olacaktır. Kurulum için 12 bin çadır, 4800 kompost, 1000- 1500 TL arası da su ve elektrik gideriniz olacaktır. İşçiliği kendiniz yapacaksanız bunu maliyet hesabına katmamak gerekiyor. Yapılan bu yatırımın üretimden karşılanıp karşılanamayacağı ise en çok merak edilen konular arasında yer alıyor. Para kazandıran tarım ürünleri ile ilgili detaylı bilgi alabilir ve bu ürünleri de üretebilirsiniz.

Mantar Yetiştiriciliği Karlı Mı?

Mantar yetiştiriciliği uygun koşulların sağlanması dahilinde karlı olmaktadır. Mantar yetiştirmek için uygun alanınız varsa, daha da karlı olacağını söylemek mümkün olmaktadır. İstiridye mantarının pazar tezgahlarında satılan fiyatı 12 TL ile 12 TL arasında olmaktadır. Ancak toptancılar mantarı yarı fiyatına almaktadır. 2,5 ton mantar elde ettiğimizi farz ettiğimiz için elde edeceğimiz tutar 15 bin TL olacaktır. Kolay bir hesapla 6 * 2,5 ton = 15 bin TL. Yani 45 gün verdiğimiz emek sonunda kazanacağımız tutar sadece 15 bin TL‘ dir. 4800 TL kompost, 1000 TL elektrik parası derken, işçiliğe de kendimiz yapsak cebimize en temizinden 9 bin TL kalır.

mantar-yetiştiriciliği-karlı-mı
Mantar Yetiştiriciliği Karlı Mı?

Kendi yeri olmayanlar kira giderleri, işçilik derken maliyetleri artıracağı için ceplerine kalacak olan meblağ 2 bin, 3 bin TL olacaktır. Köyde oturanlara iş fikirleri isimli yazımızdan detaylı bilgi alabilirsiniz.

İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği

En pahalı olan mantar çeşitlerinden bir tanesi istiridye mantarıdır. Yukarıdaki hesabımızı da zaten bu mantar türüne göre yaptık. Mantar yetiştiriciliği yapmak için bir okul okumaya gerek yoktur, ancak gereken şartları bilmek gerekmektedir. Önceliğimiz sağlık olmalı ve yasal olarak gerekli kurumlardan izin almalıyız. Mantarların bir çoğu zehirli olduğu için bu konuda yeterli bilgi alınması gerekiyor. Mantarlar hakkında detaylı bir araştırma yapılmalı ve tüm mantar çeşitleri öğrenilmelidir. Ayrıca mantarların nasıl tüketilmesi gerektiği ile ilgili de bilginiz olmalıdır.

Daha sonra sermaye, gerekli ekipman, kompostların temini vb. konulara önem verilmesi gerekiyor. Mantarın yetiştirilmesi ve satılması konusunda prosedürler belirlenmiş ve yönetmelikler çıkarılmıştır. Mantarların yetiştirildikleri alanların temiz olmasına özen gösterilmelidir. Yetişmeleri için uygun nemli ortamın sağlanması ise olmazsa olmaz şartlar arasında yer almaktadır. Kompostlar için genel olarak çamur ve saman kullanılmaktadır. Mantarlar büyüdükten sonra bunları ekmek için uygun yerlerinizin de olması gerekmektedir.  Mantarlar toplandıktan sonra, tekrar üretim yapmak için ise mantar yataklarının temizlenmesi gerekmektedir..

İstiridye Mantarı Nasıl Yetişir?

İstiridye mantarı yetiştiriciliği için öncelikle sahip olmanız gerekenler biriside mantarı yetiştirmek için kapalı izolasyonu olan veya istiridye mantarı yetiştiriciliği için özel tasarlanmış olan mantar seraları veya çadırlarda yapabilirsiniz. Özel olarak tasarlanmış mantar sera ve çadırlarında bulunması gerekenler şunlardır;

  • Klima havalandırma
  • Nemlendirme
  • Aydınlatma

İstiridye mantarı üretimi için kullanmak istediğiniz çadır ve seraların yukarıda belirttiğimiz özelliklere sahip olmaları gerekmektedir. Belirtmiş olduğumuz üretim ekipmanlarında asıl amaç mantarın doğal ortamını oluşturmaktır. İstiridye mantarı gölgelik, serin bol oksijenli alanlarda yetişir.

istiridye-mantar-yetiştiriciliği
İstiridye Mantar Yetiştiriciliği

Mantar Yetiştiriciliği Teşvik

Mantarların yatakları hazırlandığından toplanmasına kadar geçen süre 6 haftayı bulmakta hatta bazı durumlarda aşmaktadır.

  • Mantar yetiştirmek için uygun derece 13 olarak belirlenmiştir.
  • Depolanacak olan alanların ise soğuk ve karanlık olması gerekmektedir.
  • Pazara yakınlık da ürünlerin çürümeden ve kararmadan satılması oldukça önemli olan bir konudur.
  • Mantar yetiştirmek değil satmak önemlidir.
  • Bu mantarların elinizde kalma olasılığı da bulunmaktadır.
  • Önce ekecek olduğunuz türe karar verin.
  • Sonra da bulunduğunuz bölgenin pazar potansiyelini belirleyin.
  • Her bölgede tanınan ve bilinen mantar türleri farklıdır.
  • Bu sebeple tür belirlemede yöresel tercihler ön plana çıkacaktır.

Mantar yetiştiriciliği yapmak isteyenlere devlet tarafından verilen pek çok destek bulunmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı’ na bağlı olarak faaliyet gösteren Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından destekler veriliyor. 302-1 sayılı çiftçilik faaliyetlerinin geliştirilmesi 

Belirlenen hibe oranları ise yüzde 55 ila yüzde 65 arasında değişmektedir. Yani mantar üretimi konusunda yatırım yaptığınız tutarın yüzde 65′ i kadar olan tutarı geri alma gibi bir ihtimal söz konusu olabiliyor.

İstiridye mantarı yetiştiriciliği yapmak için bu mantar türünün hangi bölgede desteklendiğinin öğrenilmesi gerekmektedir. Destekleri buradan inceleyebilirsiniz. İnşaat işlemlerinin yapılması ve uygun alanların oluşturulması için  teklif alınması gerekmektedir. Kısacası bu işe başlayacakların diğer destekleme ödemelerinde olduğu gibi bir iş planı hazırlamaları gerekiyor. Ayrıca gerekli dokümanın TKDK’ ya teslim edilmesi gerekiyor. Yapılan bazı harcamalar ise destek kapsamında değerlendirilmemektedir. Bunlar aşağıdaki gibidir;

mantar-yetiştiriciliği-teşvik
Mantar Yetiştiriciliği Teşvik
  • Kira masrafları
  • Döviz kur farkları
  • Vergi konulu ödemeler
  • Yetiştiricilik için alınacak olan depoların ya da arazilerin masrafları
  • Banka ücretleri
  • Elektrik, su gibi işletme giderleri
  • Uygun üretim yapılmadığı için yazılacak olan cezalar  destekleme dışında tutulmaktadır.

Genel olarak üreticiler tarafından hibe konusunda en merak edilen durum KOSGEB tarafından mantar yetiştiricilerine destek verilip verilmediğidir. Kurum tarafından mantar yetiştiriciliği konusunda verilen herhangi bir destek bulunmamaktadır.

Özellikle mantar yetiştiriciliği konusunda destek almak isteyenlere Genç Çiftçi projesi kapsamında destek verilmektedir. Bu proje kapsamında destek almak isteyenlerin 18 yaşından büyük ve 40 yaşından küçük olması gerekmektedir. Ayrıca yetiştiricilik yapılacak olan bölgede ikamet etme şartı da aranmaktadır. Genç Çiftçi Projesi dahilinde verilecek olan destekler kültür mantarı yetiştiriciliği konusunda olmaktadır. Bu kapsamda verilecek olan destek tutarları 30 bin TL olmaktadır. Genç Çiftçi projesinde kültür mantarı yetiştiriciliği için destek verilmektedir.

Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri Çiftçilere 100 bin TL’ ye kadar faizsiz kredi vermektedir. Üst limitleri kurum tarafından verilen krediler yatırım ve işletme dönemlerinde faiz indirimli olarak da verilmektedir.

Ayrıca, TKK tarafından Ziraat bankası aracılığıyla çiftçilere kullandırılacak olan tarım kredisi 3 OCAK 2020 tarihli Resmi Gazete sayfasına erişebilirsiniz.

Uygun sıcaklık ve nem koşulları sağlamanız dahilinde yetiştiricilik yapmanızın önünde herhangi bir engel bulunmamaktadır. Bu amaçla düşük maliyetle yüksek kar elde etmek isteyen kişiler pazara yakın olmak ve mantar türlerini tanımak kaydı ile bu işe girebilir.

EDİTÖR TAVSİYESİ

46 Yorum

  1. bende kültür mantarı yetiştirmek istiyorum bu süreç nasıl ilerler detaylı bilgi verirseniz çok sevinirim.

  2. Bende mantar ekmek.istiyorum nasıl yapabilirim bana bilgi verirseniz çok memnum olurum bana yardımcı olursanız çok sevinirim

    1. Yer neresi ve coğrafi olarak uygunmu?maddi olarak karlı hesabiniza uymaya bilir zararı ve Sabri için ilk tavsiyem way hehe he ekersin tam,,,،😂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

15 − thirteen =

Başa dön tuşu