Tarım ve Hayvancılık

100 Koyun Yılda Ne Kadar Kazandırır? 2023

Köye dönenlere verilecek olan pek çok destek bulunmaktadır. Önceki dönemlerde Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından gerekli şartları taşıyan ve köylerine dönenlere 300 koyun kredisi verilmekteydi. Dönüş projesi adı altında verilen desteklemelerden yararlanabilmek için sigortalı olarak herhangi bir işte çalışmıyor olmak gerekiyor. Köye dönüş yasasından yararlanmak isteyen hala pek çok vatandaşımız bulunuyor. Sizler için 100 koyun alıp koyun bakmak karlı mıdır? konusunda yaptığımız araştırmalara içeriğimizden ulaşabilirsiniz.

Köye Dönene 300 Koyun Verildi

Daha önceki dönemlerde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından çiftçilere 300 koyun verilmesi gündemdeydi. Ancak bu desteği alabilmek için çiftçilerde aranan bazı şartlar bulunmaktadır. Öncelikle destek almak isteyen çiftçinin verilecek hayvan sayısına bakabilecek kadar büyüklükte bir barınağının olması gerekiyor. Tabi ki bölgelere dukkanacmak.com göre mevsim koşullarının da belirlenmesi gerekiyor. Bu proje için aranan özelliklerden bir tanesi de çiftçinin daha evvel küçükbaş yetiştiriciliği yapmış olmasıdır. Ayrıca halk eğitim merkezlerinde yetiştiricilik konusunda eğitimler ve eğitim sonunda belgeler verilmektedir.

köyüne-dönene-300-koyun
Köyüne Dönene 300 Koyun Verilecek.

Desteği alabilmek için çiftçinin yeterli kredi alma potansiyeli olması gerekmektedir. Şayet çiftçi daha evvel aldığı kredileri geri ödememiş ya da kara listeden çıkmamış ise bu kapsamda kredi alması mümkün olmuyor. Ziraat Bankası yapacağı değerlendirmeyi olumsuz sonuçlandırırsa çiftçi hiçbir koşulda kredi alamıyor. Ayrıca banka tarafından verilecek olan sigorta, veteriner vb. desteklerden de yararlanmak mümkün olmuyor. Çiftçinin an itibari ile hayvancılık yapılması gibi bir şart aranmıyor.

Bu sayıya sahip hayvan alımları için 300 bin TL gerektiğinden dolayı kredi almak isteyen şahısların yine 300 bin değerinde araziye sahip olması ve bu kredi için bankaya araziyi teminat olarak sunması gerekmektedir. Daha sonra eksper tarafından bir inceleme yapılacaktır. Koyunlar beslendikten sonra yine ilgili bakanlığa satılabilecek ya da borca karşılık olarak verilebilecektir.

Projenin amacı ülkedeki hayvan sayısının hedef limite ulaşmasının sağlanmasıdır. Alınacak olan hayvanlara sigorta yapılması zorunlu olmaktadır. Erkek kuzuların belirli yaş şartlarını taşımalarından sonra kesime gönderilmeleri mümkün olmaktadır. Devlet tarafından verilen garantilerden bir diğeri ise kuzular için verilecek olan fiyatlardır. Bu desteklerin yanı sıra destekten yararlananlara asgari ücret de verilmesi planlanmıştır. Köye dönenlere destekler bakanlık dukkanacmak.com tarafından önümüzdeki dönemde de verilmeye devam edecektir. Küçükbaş hayvan proje örneklerini inceleyebilir ve işletmenizi bu örnekler doğrultusunda kurabilirsiniz. Ayrıca sıfırdan kurulum yapan pek çok firma da bulunmaktadır.

Koyun Yetiştiriciliği Maliyeti Ne Kadar?

Koyun yetiştiriciliği yapmak gelir getirici işlerden bir tanesidir. Zaten hayvancılığa başlayacak olanların önce küçükbaş hayvancılık ile işe başlamaları gerektiği bilinmektedir. Düşük yatırım ile yüksek gelir elde etmek isteyenlerin tercih edeceği sektörün kesinlikle küçükbaş hayvancılık olması gerekmektedir. Sözün başında bu işin oldukça zor olduğunu belirtmemiz gerekiyor. Çünkü hayvancılığa ek bir iş gözü ile bakanların kar elde etmesi bir yana işletmelerinin devamlı olması dahi muhtemel olmayacaktır. Koyun yetiştiriciliğinde en çok dikkat edilecek konulardan bir tanesi çoban ve hayvanların yayılmaları için gerekli meralara sahip olunmasıdır. Yaylım alanlarında bakılan hayvanlardan daha çok verim elde edildiği bilinmektedir.

Ancak yine de zevkli bir iş olduğunu söylemek mümkün olmaktadır. Bu işte başarılı olmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken pek çok nokta bulunmaktadır. Öncelikle bir iş planı hazırlanmalı ve 100 koyun için gerekli olan ağıl büyüklüğünün, hayvan yemlerinin, çiftlikte bulunması gereken bölümlerin ve hayvan ırklarının belirlenmesi gerekiyor. 

100 Koyun Kaç Para Kazandırır?

Bu sorunun cevabı elbette ki evettir. Hakkı ile yapılan her iş girişimci ve yatırımcısına para kazandırmaktadır. Ancak işe yeni başlayacakların sektörü kesinlikle iyi tanıması gerekmektedir. Hayvancılık konusunda tecrübeli olanların en sık kurduğu cümle hayvancılığa yeni başlayacak olanların kesinlikle küçükbaş ile başlaması olmaktadır. Çünkü bu iş büyükbaşa göre daha az yatırım gerektirmektedir. Fakat hayvanların bakılması oldukça zordur.

100 koyun yılda ortalama olarak 80.000 TL. para kazandırır. Tabi koyunların cinsi, bakım durumu ve satış fiyatları 100 koyundan 2021 yılında yıllık 100.000 TL. para kazandırabilir.

Koyunların yetiştirilme sebepleri birbirinden farklıdır. Yününden, sütünden, etinden para kazanılabileceği gibi hayvanların gübrelerinden de yüksek meblağlar elde edilmektedir. Özellikle küçükbaş hayvan gübresi sera ve bahçe faaliyetlerinde çok sık kullanmakta ve yüksek verime sebep olduğu söylenmektedir. İlk olarak yapılması gereken hayvan ırklarını amaçlarına uygun olarak tercih etmektir. Hayvanlardan hangi amaç için yarar sağlayacağınızı belirledikten sonra yapmanız gereken doğru ırkı tercih etmek olacaktır. Ziraat Bankası sıfır faizli koyun kredisi vermektedir.

EDİTÖR TAVSİYESİ
koyun-para-kazandırır-mı
Koyun Para Kazandırır mı?

Hayvanlardan verim alınabilmesi kesinlikle bakım şartları ile doğru orantılı olmaktadır. Yem ve otlakların hayvanlar için yeterli olması durumunda, iklim şartları ve suya yakınlık gibi durumlar da mümkünse işletmenin kar elde etmesinin önünde herhangi bir engel bulunmayacaktır. Tabi kazanmak için de öncelikli olarak bir yatırım yapmak gerekmektedir. Uygun şartları sağladığınızda işletmeye yatırdığınız tutar kar marjı olarak size geri dönecektir. 

Para Kazanmak İçin Hangi Koyun Cinsi Seçilmeli?

Küçükbaş hayvancılıktan gelir elde etmek ve devamlılık sağlamak isteyenlerin en çok dikkat etmesi gereken nokta hayvan ırklarının seçimi olmaktadır. Çiftliğin en önemli gideri yemdir. Meralarınızda bulunan otlar ile hayvanlarınızı besleyerek yem giderlerinden kurtulabilirsiniz. Ancak her şey  yemle sınırlı değil. Hayvanların veteriner kontrolünde olması, pazara taşınması ve aşılanması için pek çok masraf yapılması gerekmektedir.

Hayvancılık yapmak için gerekli finansmana sahip olmayanlar devletin vermiş olduğu destekler ya da banka kredileri ile ihtiyaçlarını karşılayabilir. Öncelikle et elde etmek için mi yoksa sütünden yararlanmak için mi bu işe gireceğinize karar vermeniz gerekiyor.

  • Süt elde etmek için kullanılacak koyun ırkları: İvesi, Sardinya, Sakız, Akkaraman, Skopeles
  • Et elde etmek için kullanılacak koyun ırkları: Karayaka, Southdown, Kıvırcık, Hampshire’ dir. 

Ayrıca koyunlardan yapağı elde etmek için kullanılacak koyun ırkları da bulunmaktadır. Yapağı olarak kullanılacak olan koyun ırkları Merinos, Ramboullet olurken Karagül adlı koyun da kürk koyunu olarak bilinmektedir. Kombine ırklar da mevcuttur. Akkaraman, Kıvırcık, Dağlıç, Romanov koyunları kombine olarak kullanılacak olan ırklar arasında yer almaktadır. 

hangi-koyun-ırklarını-tercih-etmeliyiz
Hangi Koyun Irklarını Tercih Etmeliyiz?

Küçükbaş Hayvancılık Maliyeti Kaç Para?

Köye dönmen ve burada küçükbaş hayvancılık faaliyetlerinde bulunmak isteyenlerin ilk karar vermesi gereken nokta işe kaç hayvanla başlayacakları olmaktadır. Devlet tarafından verilecek olan hayvan desteği 300 koyun olsa da, bu işi bilmeden karar pazarı başlamak risk içerir. Bu amaçla tavsiye edilen sayı 100 baş olmaktadır. Maliyet hesaplamasında sizler için 100 baş koyun üzerinden konuyu daha kolay anlatmaya çalışacağız.

Koyun sayısına karar verirken sahip olmanız gereken arazi büyüklüğü de ip ucu verecektir. 100 koyun üzerinden hesaplama yaptığımız için bu alanın 100 koyuna yetecek olan büyüklüğe sahip olması gerekmektedir. Gelir elde edecek olanların dikkat etmesi gereken diğer nokta ise pazara yakınlık olacaktır. Pazar fiyatları kazançları etkileyen bir durumdur. Hayvanların fiyatlarında yaşanacak olan düşüşler sizin ve işletmenizin zarar etmesini sağlayacaktır. Tabi bölgenin iklim şartları da oldukça önemlidir. Hava ne kadar soğuksa yatırım yapılması gereken tutar da o derece fazla olacaktır.

Arazi büyüklüğünü hesaplarken şu kıstasa dikkat etmeniz gerekiyor. Bir dönüm arazide otlayabilecek koyun sayısı 10′ dur. Otlakların verimi maliyetin azalmasını sağlayan en önemli unsur olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sebeple en önemli maliyetin çiftlik kurulumu olduğunu söylemek mümkündür. Koyunların zararlı ve yırtıcı hayvanlardan korunabilmeleri için kapalı sistem işletme kurulumu yapılması gerekmektedir. Bu da yüksek miktarlarda maliyet anlamına gelmektedir.

küçükbaş-besiciliği-maliyeti
Küçükbaş Besiciliği Maliyeti

Hayvanların ise sertifikalı olarak alınması gerekiyor. Hayvanlarda hastalık olması hayvan kayıplarına sebep olacağından işletmeniz zarar edecektir. Yerel koyun yetiştiricilerinin adreslerine internet üzerinden ulaşarak da detaylı bilgi alabilirsiniz.

Kabaca bir hesap yapacak olursak; 

  • 100 baş hayvan alımı, hayvanların tanesini 1000 TL’ den hesaplarsak 100 bin TL edecektir.
  • Hayvan barınağının inşaası, yapımı, elektrik, su vb. tesisatların oluşturulması: 100 bin TL 
  • Yem giderleri: 50 bin TL (bu tutar meralar sayesinde yarıya indirilebilir.) 
  • Yem bitkisi üretenlere kredi verilmektedir. Bu kredi ile yem üretimlerinizi tamamlayabilirsiniz. Kredi başvuruları 2023 yılına kadar alınmaktadır.

Köy eviniz, tesisat, hayvan alımları derken pek çok gideriniz olacağı doğrudur. Ancak bu işten kar sağlamak isteyenlerin en sık başvurduğu yollardan bir tanesi kuzulu koyun ya da gebe koyun almak olmaktadır. 1 yıl sonra hayvan sayınız 2 katına, 2 yıl sonra ise 3 katına çıkacaktır.

Ayrıca ilk olarak küçükbaş hayvancılık yapıp hayvanlarınızı çoğaltarak daha sonra elden çıkarabilir ve büyükbaş hayvancılığa geçebilirsiniz. Canlı hayvan satışları ile de para kazanmanız mümkün olmaktadır.

EDİTÖR TAVSİYESİ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ten + ten =

Başa dön tuşu