Tarım ve Hayvancılık

Köye Dönmek İsteyenlere Devlet Destekleri 2023

Köye Dönmek İsteyenlere Devlet Destekleri 2023 yılında da verilmeye devam ediyor. Köye kesin olarak dönüş yapan ve hayvancılık işi ile uğraşmak isteyen kişilere devlet tarafından destek sağlanan desteklerden faydalanabilmeleri için projeye hazırlayarak İl Tarım ve Orman Müdürlüklerine başvuru yapmalıdır. Başvuruların başladığı tarihi takiben ilk olarak sistem üzerinden ön kayıt yapılmakta ve ön başvurular gerçekleştirilmiş olmaktadır.

Geçtiğimiz yıllarda gündem de olan Genç Çiftçi projesinin bu yılki başvuru süreci Nisan ayında bitmiş olup alakalı kayıt tarihleri henüz belirlenmiş görünmüyor. Tekrar başlayıp başlamayacağı hususunda kesin bir bilgi bulunmamak ile birlikte devam edeceğinden söz ediliyor. Bu proje dışında da verilen devlet destekleri bulunuyor.

Köye Dönüş projesi Nedir?

Köye Dönüş Projesi devlet tarafında köyüne dönmek ve köyünde yaşamak isteyen kişileri, tarım ve hayvancılığa yönlendirdiği bir projedir. Devlet tarafından verilen bu desteklerin asıl amacı köylerden olan göçü bir nebze olsun azaltmak ve genç bireylerin iş bulmasını kolaylaştırmak için yapılmaktadır.

Bu yıl içinde planlanan Köye dönüş projesi sayesinde milyonlarca kişinin büyükşehirlerden, köylere dönerek yeni iş kapıları oluşturması dukkanacmak.com bekleniyor.

Köye Ev Yapana Devlet Yardımı Veriliyor

Köy ev yapana devlet tarafından destek verilmektedir. Şehir hayatından sıkılıp köye dönerek köyde ev yapmak isteyen vatandaşlar yeni bir ev sahibi olmak için prefabrik veya normal standartlarda bir ev alabilmek için bankaların verdiği konut kredilerine, mortgage ve inşaat kredisi veren bankalara müracaat ederler. Köye ev yapana kredi veren bankalar ise başvuru sahiplerini genelde konut, ihtiyaç ve inşaat kredi ürünlerinden yararlandırırlar.

Köye dönüş yaparak ev kurma kredisi almak için:

  • Ziraat Bankası köyde ev yapma kredisine,
  • Akbank tarafından verilen ihtiyaç kredilerine,
  • Halkbank‘ın köyde ev yapanlara verdiği kredilerden,
  • Garanti Bankası tarafından verilen inşaat kredisinden,
  • TEB tarafından verilen inşaat kredilerine de başvuru yapabilirsiniz.

Bu yıl verilen Genç Çiftçi Projesinde ev yapanlara ayrı bir destek sağlanmamıştır. Yalnızca 30 bin TL hibe desteği sağlanmaktadır. Fakat büyükşehirden köye dönüş yapmak isteyenler eşya taşıma işlemleri için ilgili belediyelere müracaat edebilmektedirler.

Köye Dönüş Projesinde verilen 30 bin TL hibe sizler için yeterli değil ise bu bankaların köye ev yapma ve inşaat kredilerine başvuru yapabilirsiniz. Köye dönüş kredisi alabilmek için hazırlanması gereken projeler de belirlenmiştir.

Köye Dönüş Projesinde Destek Verilen Projeler

Devlet 3 farklı proje sunarak Köye Dönüş Projesinin neler olduğunu belirlemiştir. Bunlar; “100 bin TL’ye kadar 0 faizli kredi”, “300 koyun projesi”, “5 gebe düve hibe projesi” adı altında 3 başlıktan oluşmaktadır.

Köye dönüş projesi kapsamında yararlanmak isteyen kişilere devlet tarafından öncelikli olarak 300 adet koyun verilir. Verilen bu 300 adet koyunun yanı sıra Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenmiş olan 30.000 TL’lik bir hibe rakamını da yine değerlendirebilmektedir

Köye kesin dönüş yapan ve hayvancılık ile uğraşanlara verilen 30 bin TL destek kapsamında aşağıdaki projeler bulunmaktadır.

Köye Dönüş Projesinde Destek Verilen Projeler 
Köye Dönüş Projesinde Destek Verilen Projeler

Tarım sektörü için projeler:

  • Kültür mantarı üreticiliği,
  • Kapama meyve bahçesi işletmeciliği,
  • Seracılık yani kontrollü örtü altı yetiştiriciliği yapmak,
  • İç ve dış mekanlar için süs bitkisi, fidan ve fide yetiştiriciliği verilen proje desteklerini kapsamaktadır.

Hayvancılık sektörü için; 

  • Küçükbaş hayvancılık,
  • Büyükbaş hayvancılık, 
  • İpekböceği yetiştiriciliği,
  • Hindi, tavuk, kaz ve ördek gibi kümes hayvanlarının yetiştiriciliği için destek ödemesi yapılmaktadır.

Köye dönüş projesi kapsamında desteklenen sektörler şunlardır:

  • Tarım alanlarında yetiştiriciliği yapılacak olan fide, fidan ve süs bitkisi türleri
  • Kültür mantarı adı verilen mantar çeşitliliğinin yetiştiriciliğini yapmak isteyen kişilere
  • Kapama adı verilen meyve bahçeleri ve meyve bahçeleri işletmeciliği yapmak isteyenler
  • Tıbbi anlamda kullanılabilen ve aromatik dediğimiz bitki çeşitliliği barındıran bölgelerin yetiştiriciliğini yapmak isteyenlere
  • Ve bunların da yanı sıra bu anlamda hayvancılık faaliyetlerinin de bulunmak isteyen kişilere belirli şartlar dahilinde destekleme yapılmaktadır.

Tarım ve hayvancılığın yanı sıra tıbbi ve aromatik bitkiler de destek projesi kapsamındadır. Bu destekten aşağıdaki sektörler yararlanabiliyor; 

  • Tıbbi ve aromatik bitkileri toplama, üretimini gerçekleştirme, bu ürünleri işleme, depolama ve paketleme sektörü,
  • Coğrafi işareti bulunan yerli gen kaynaklarının kullanıldığı iyi tarım uygulamalı ya da organik bitkisel ve hayvansal üretim projelerine 30 bin TL destek verilmektedir.

Köye Dönüş Projesi Şartları

Köye dönüş projesinden yalnızca bazı koşulları sağlayan vatandaşlar yararlanabilmektedir. Köy dönüş destekleri için Köye Dönüş Projesi Şartları aşağıda ki gibidir:

  • Kişilerin 18 yaşını doldurmuş ancak 41 yaşından gün almamış olması gereklidir.
  • Kişilerin Türk vatandaşı olması ve okuma yazma biliyor olması gereklidir.
  • Belirli bir okulda örgün olarak eğitim görüyor olmamak gereklidir. (Açık öğretim ve Uzaktan Eğitimler hariç.)
  • Belirlenen proje ile diğer verilen hibelerden yararlanmamış olmak.
  • Esnaf ve Sanatkar olmamanız ve vergi mükellefi olmamanız da şartların arasında bulunmaktadır.
  • Mevcut bir yerde sigortalı ve devamlı olarak çalışıyor olunmaması gereklidir.

Eğer yukarıda ki şartlara uygunluğunuz sağlanıyor ise gelecek yılda siz de köye dönüş projesine başvuru yaparak verilen desteklerden yararlanabilirsiniz.

2023 Köye Dönüş Projesi Başvuru Evrakları Nedir?

Verilen destekten faydalanılması için ilk olarak Tarım ve Orman Bakanlığına hitap eden bir dilekçe yazılması gereklidir. Daha sonra ise Genç Çiftçi Projesine destek programı kapsamında kriter ve tanıtım formu doldurulması gereklidir. Diğer iki evrak ise Çiftçi Taahhütnamesi ve Değerlendirme Kriter Tablosu olmaktadır. Bu evraklar haricinde ise kişilerin şahsi olarak hazırlaması gereken diğer evraklar aşağıdaki gibidir;

  • Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne bir dilekçe talebinde bulunması gerekir. Bu dilekçede kafasındaki projeyi ve yapmak istediği şeyi ve hibe olarak isteyeceği miktarları sunması gerekir.
  • Kişinin ikamet ettiği yere ait belge
  • Başvuracak olan kişiye ait kimlik fotokopisi
  • Başvuru yapacak kişiye ait nüfus cüzdanı fotokopisi,
  • SGK’dan alınacak olan ücretli çalışılmadığını beyan eden bir belge, 
  • Eğer var ise proje ile ilgili eğitim belgesi, 
  • Başvuru yapacak kişiye ait ikametgah belgesi, 
  • Okur ve yazar olduğunu belirten bir belge ya da diploma belgesi,
  • Tarım alanı olarak kullanılacak olan yerin ve Projenin oluşturulacağı yerin var ise tapu belgesi, 
  • Hali hazırda var ise coğrafi işaret tescil belgesi (zorunlu değildir)
  • Projenin gerçekleştirileceği yeri teşvik edici belgeler (satılık ise tapu senedi, kiralık ise kira sözleşmesi),
  • Ekte yer alacak olan diğer belgelerin temin edilmesi gereklidir. Bu belgeler ile başvuru yapabilir, şartlara uygunluğunuzun tespiti halinde verilen destekten yararlanabilirsiniz.

Köye Dönüş Projesi Başvurusu

Şartları karşılıyorsanız yukarıdaki verdiğimiz belgeler ve başvuru dilekçesi ile birlikte İl ya da İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne şahsen müracaat ederek başvuru yapılmalıdır. Verilen desteğin tarımı, hayvancılığı desteklemek ve köyden olan göçleri en aza indirmek adına devam edeceği söz konusu iken başvuru tarihleri belli olduğunda sizler ile paylaşacağız.

Köye dönüş projesi kapsamında verilen destekler bu şekildedir. Başvuru tarihlerini takip ederek siz de devlet tarafından verilen desteklerden yararlanabilirsiniz.

2023 Köye Dönüş Projesi Başvuru Noktaları

Köye dönüş projesi kapsamında kişi devlet tarafından hibe alabilmek ya da bankalar aracılığı ile bir kredi desteği alabilmek için kendisine en yakın olan bölgedeki ilçe tarım ve tarım müdürlüklerine başvuruda bulunabilir. Başvuru sırasında gerekli dönütler kişiye verilecektir. Başvuru tarihlerini kaçıran kişilerin 2. bir hakları yoktur. Buna dikkat etmek gerekir.

Köy Dönüş Kredisi Nasıl Alınır?

Milli Tarım Projesi dahilinde çiftçimize, köyde oturanlara ve köye dönüş yapanlara kredi veriliyordu. Bu projeler güncel olarak sürekli devam edecektir. Tarım ve Hayvancılığın bitmemesi ve yeterli üretimin sağlanması için, ülkemizin köyde Tarım yatırımı yapan gençlere her zaman ihtiyacı vardır. Eğer amacımız köye dönmek için yol parası almak ise veya destek arıyorsanız köye dönüş yapanlara yardım ve destek veren kurumlara başvuru sağlayabilirsiniz. Sizlerde kesin olarak dönüş yapacaksanız hibe kredi ile işinizi kurmak istiyorsanız, hemen tarımsal yatırımlara başvuru sağlayabilirsiniz.

Belediyelerden Köye Dönüş için Yol Yardımı Başvurusu Nasıl yapılır?

Köye dönüş projesinin yol yardımı için 2 farklı yöntem ile başvuru yapabilirsiniz.

Bunlar;

  • Belediye Başkanlığına başvuru yaparak göç yardımı almak,
  • Bir diğeri ise Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvuru sağlamaktır.

Devlet zaman zaman şehirlere yapılan göçü azaltmak, yerli üretime destek vermek amacı ile bu proje adı altında başlıklar ile çeşitli teşvikler ve desteklemeler vermektedir. Bu projelerin asıl amacı, gençlerin iş bulabilmesi, köyden göçün azalması içindir. Hiçbir sermayesi olmayan, büyük şehirde yaşanan ve borç batağına düşmüş gençlerimizin memleketlerine dönerek, üretime katkı sağlaması en büyük ekonomik amaçtır. Desteklerin 2023 yılına kadar devam edeceği söylenmektedir.

EDİTÖR TAVSİYESİ

5 Yorum

  1. Mesela yaşım 42 ben alamıycakmıyım yaşlı sıfatı mı taşıyorum saçma sapan bişey sanki 43 yaşında ölecekmiyim o zaman adam 42 yaşındaysa şehirdemi kalsın tamamen

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

5 × two =

Başa dön tuşu