Yeni İş Fikirleri

2023 Yılında İşyeri Açmak Kaça Mal Olur? Evrak ve İşletme Maliyetleri

Dükkan açmak istiyorsanız, gerekli olan prosedürleri bilmeniz gerekiyor. 2023 yılı itibari ile kuracağınız sektörlere göre maliyet değişiyor. İşyeri açmak için gerekli olan pek çok belge var. Bu işlemler için de ayrıca para yatırmanız gerekiyor. İş kuracakların yapabilecekleri işlerden olan kırtasiye, sigorta acentesi, sinema, kuruyemişçi, cafe, kahvehane, lokanta, petrol istasyonu açmak isteyen girişimcilerin, “kaça mal olur” sorularına cevap verdik.

2023 Yılı İşletme Maliyetleri

Günümüzde ortalama 20.000 Tl. sermaye ile bir işyeri açabileceğiniz gibi, 500.000 TL para harcayarak da bir işyeri açabilirsiniz. İşyerinin kaça mal olacağı sizin açmak istediğiniz sektöre ve işyerinin içeriğine bağlı. Bu sebeple öncelikle hangi alanda hizmet vermek istediğinize karar vermelisiniz. Sitemizin üst ve sağ bölümünde bulunan kategoriler menüsünden işyeri fikirleri alabilir hangi alanda dükkan açacağınıza karar verebilirsiniz. Antalya’nın çarşı merkezinde açacağınız bir Cafe ile Nevşehir’in ilçesinde açacağınız bir Cafe arasında dağlar kadar fark vardır.

Cafelerden biri 200.000 liraya açılıyabiliyor iken, diğer için 15.000  TL harcayabilirsiniz. Tabi ki mekan faktörü maliyeti doğrudan etkilemektedir. Ancak ara sokaklarda bir dükkan açmak da çok mantıklı olmayacaktır. Çünkü ara sokaklara sıkışıp kalmanız durumunda müşteriler sizi göremeyecektir. Satış yapabileceğiniz bir sektör hedefliyorsanız mekan çok önemli. Özellikle işlek caddeleri, insan sirkülasyonunun yoğun olduğu alanları veya alışveriş merkezlerini tercih edebilirsiniz.

maliyet
Maliyet Hesaplaması

Bildiğiniz İşi Yapın

Öncelikle bildiğiniz işi yapmayı düşünün. Bilmenin açılımı ise sadece bir sektörde çalışmış olmanız demek değildir. Örneğin bir markette kasiyerlik yapan bir şahıs, sadece fiyat etiketlerini, barkod okutmayı, ürün paketlemeyi bilir. Ancak o işyerine gelen ürünlerin alış fiyatlarını, toptancıları, nereden daha ucuza alınacağını ve piyasanın durumunu, vergileri, giderleri vs. konuları bilmez. Eğer tümüyle bir sektöre hakimseniz, o işi bildiğinizi varsayabilirsiniz. Bazı işler vardır ki, yaparken zevk almazsınız. Örneğin bakkal dükkanında ekmek satmayı seven insan çok azdır. Ama doğru şekilde bir işyeri açarsanız sadece ekmek satmakla dahi para kazanabilirsiniz.

Hesaplama hususuna gelince, İstanbul’un en kalabalık semtinde bir cafe açmak 1 trilyon para gerektirirken, Anadolunun herhangi bir köşesinde bu işi 10 bin lira sermaye ile yapabilirsiniz.

10 bin lira bayilik veren firmalar olduğu gibi, 100 bin lira bedel isteyen firmalarda mevcuttur.
Mesele, işyerinin büyüklüğü  değil, yatırım yapmadan önce açılan işyerinin dukkanacmak.com müşteri potansiyelini taşıyabilmesidir. Ayrıca işe başlamadan evvel, tüm maliyet unsurlarını tek tek yazmanız gerekiyor. Buna iş planı denilmektedir. Özetle ilk olarak bir iş planı hazırlamakla işe başlayın. Burada tüm giderler için bir tablo hazırlayın.

Eğer maliyet hesabını gerekli evraklar ve diğer resmi husular için araştırıyorsanız, basit usulde vergi ödeyen bir esnafın açacağı küçük bir işletmenin maliyeti ortalama 1.000 TL. civarında tutacaktır.

Basit Usul Vergi Ödeyen Esnafın Muhasebe Ücretleri hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Sermayenize Göre Bir İş Yapın

Eğer elinizdeki sermaye çok yüksek değilse, büyük işlere girmeyin. Özellikle de banka kredisiyle üstesinden gelemeyeceğiniz işlere girmeyin. Aylık gelirinizin yüksek olacağını, bu sayede banka taksitlerini ödeyeceğinizi planlamış olabilirsiniz. Elbet ticaret cesarettir ancak körü körüne de bir işe girmek mantıklı değil. Bu sebeple elinizdeki sermayenin bir miktarını kenara köşeye ayırın. Dükkan işyeri açmak çok kolay ancak önemli olan yürütebilmek. Ufaktan başlayın, rızkı veren Allah. Eğer çalışırsanız ve iş planınız gerçekten iyi ise başaramamanız için sebep yok.

Nasıl Sermaye Bulabilirim?

Ne yazık ki bir işe başlarken biraz hazırlıklı olmanız gerekiyor. Eli boş gönlü hoş olarak bir işe başlamak, işlerinizin iyi gitmemesi durumunda borç batağına düşmenize sebep olur. Bu nedenle kenarda köşede biraz birikmişinizin olması lazım. Yukarıda bahsettiğimiz gibi sermayenize göre iş yapın. Az sermaye ile yapılabilecek pek çok iş bulunmaktadır. 5 bin TL, 10 bin TL, 20 bin TL küçümsenecek meblağlar değildir. İlk aşamada az sermaye ile kurduğunuz bir işin size kazandırdığını gördüğünüzde işinizi bir an evvel büyütmek için adımlar atmaya başlayabilirsiniz.

EDİTÖR TAVSİYESİ
nasıl-sermaye-bulabilirim
Nasıl Sermaye Bulabilirim?
  • 5.000 TL sermaye ile yapabileceğiniz işler hakkında bilgi almak ister misiniz?
  • 10 bin TL sermaye ile ne iş yapabilirsiniz?
  • 20 bin TL sermaye ile yapılabilecek çok güzel işler vardır.

Son yılların popüler meslekleri arasında düşük maliyetle yapılan pek çok iş vardır. Örneğin elektronik ürün tamirciliği son yılların en çok tercih edilen meslekleri arasındadır. Telefon, tablet, laptop tamiri yaparak çok para kazanabilirsiniz. Tabi bu işler için biraz bilgi birikimine ihtiyacınız var ve ustalık belgeniz olması gerekmektedir. Sahip olmanız gereken tek şey, tornavida seti olabilir. Ayrıca yedek parçaları uygun fiyatlara temin edeceğiniz bir tedarikçi ile de anlaşmalısınız.

  • Düşük maliyetle yapabileceğiniz diğer bir iş türü, çay ocağı açmaktır.
  • Çay ocağı için çok fazla malzeme almanıza gerek yok.
  • Küçük bir dükkanla da işe başlayabilirsiniz.
  • Bir kilogram çaydan 300 bardak çay çıksa ve çayı 1 TL’ ye satsanız 300 TL kazanırsınız.
  • Çayın kilogram fiyatı 20-25 TL civarındadır.
  • Ayrıca çevredeki esnafların da çay siparişi vermesini sağlayabilirsiniz.
  • İş merkezlerinde çay ocağı açabilirsiniz.
  • İş merkezlerinde, müşterilere çay ikramı yapılır ve gerçek manada bu işten kar elde edersiniz.
  • Eğer iş yerinizi kurarken, Kosgeb Devlet desteği almak istiyor iseniz, yeni girişimci desteği başvurusu yapabilirsiniz.
  • Yeni girişimci destekleri için Kosgeb kurslarına katılmanız gerekiyor.
  • Katılımın zorunlu olduğu ve tamamen ücretsiz olan bu kurslara kayıt yaptırabilir ve yeni girişimci desteğinden faydalanabilirsiniz.
  • İş kurmak için hiç paranız yok ise, başlangıçta tüketici kredilerine yönelebilir, KOSGEB desteği yatana kadar, bir süre idare edebilirsiniz.

EDİTÖR TAVSİYESİ

2 Yorum

  1. Borca dükkan açılmaz batsan dahi elinden çıkan o paranın seni sarsmaması lazım yani denedim olmadı diyebilmelisin batsan da çıksan da 5 kuruş borçsuz olman gerekir o zaman para kazanırsın unutma işçi olmadan patron olunmaz önce işçi ol paranı topla aç dükkanını kendi dükkanında işçi gibi çalışırsan sırtın yere gelmez herkese kolay gelsin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 + five =

Başa dön tuşu