Gerekli Evraklar

Ruhsatsız İşyeri Çalıştırmanın Cezası Nedir? 2023

İşyeri açarken bilindiği üzere gerekli kurumlardan izin alınması gerekiyor. Belediyeye gerekli evrakların teslimi durumunda işyerinize gelerek görevliler tarafından belirli incelemeler yapılıyor. Fiziksel şartlara uyum incelemesi yapıldıktan sonra şayet evraklarınız da tamsa belediye size ruhsat veriyor. Ancak izin almadan faaliyet göstermek kesinlikle yasaklanmış durumdadır. Ruhsatsız işyeri tespit edilerek tutanak tutulduğunda artık geri dönüşü yoktur ve ceza ödemek durumunda kalırsınız.

Ruhsatsız İşyeri Çalıştırmak

Yapılan her ticari faaliyet usulüne uygun olmalıdır. Bu anlamda girişimci olmak isteyenlerin ekonomik olarak bu işe hazır olmaları ve sektöre karar vermeleri yetmemektedir. İşyeri açılırken belediyeye başvurarak ruhsat, vergi dairesine başvurarak vergi levhası almak, esnaf ve sanatkarlar odasına kayıt yaptırmak, SGK’ da iş veren ve çalışan girişlerini yaptırmak gerekmektedir. Ruhsatsız olarak açılan işyerleri denetim ya da şikayet sonucunda mühürlenmektedir.

ruhatsız-işyeri-çalıştırmak
Ruhsatsız İşyeri Çalıştırmanın Cezası

Ruhsatsız faaliyet gösteren iş yeri ilk aşamada uyarı alır. Kendisine verilen süre içerisinde yine aynı tavrı sürdürmeye devam ederse işyeri mühürlenecek ve kendisine para cezası verilecektir. Ülkemizde denetim sorunu yaşandığı varsayılarak resmi işlemlere imtina edilmemektedir. Bu durumun tespiti halinde belediye encümenince durum değerlendirilir. Değerlendirme sonucunda ruhsatsız olarak çalışan iş yeri para dukkanacmak.com cezasına çarptırılacaktır. Ruhsatsız iş yeri çalıştırmak demek, işyerinin kapısına mühür vurulması demektir. Böyle bir durum oluştuğunda hiçbir surette kapıya vurulan mührü kırmamanız gerekiyor. Çünkü mührü kırmanız halinde tekrar bir para cezasına çarptırılabilirsiniz. İşyeri açılış bildirgesi ile ilgili bilgi almak için tıklayınız.

Ceza-i Yaptırımları

İşyeri açma ve çalışma ruhsatı almamanız durumunda ruhsatsız işyeriniz Belediye Zabıta Amirliği görevlileri tarafından mühürlenir. Ayrıca ruhsatsız işyeri çalıştırmanız nedeniyle Belediye Encümeni kararı ile tarafınıza idari para cezası kesilebilir.

İşyerinize vurulan mührü ancak ve ancak işyeri açma ve çalışma ruhsatı alarak kaldırabilirsiniz. Unutmamanız gereken önemli bir nokta ise resmi makamlarca mühürlenen elektrik, su v.s sayacınızdaki veya dairenizin, işyerinizin kapısındaki mührü kırdı veyahut mühre rağmen bir şekilde içeri girerek veya mühürlenen sayacı kullanarak mührün konuluş amacına aykırı davranışta bulunmanız durumunda 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası ile yargılanabilirsiniz. Bu suça “Mühür Bozma” veya “Mühür Fekki” ismi verilmektedir.

Mevzuat hükümleri gereğince işyeri açılışını vergi dairesine 10 gün içerisinde bildirmek zorundasınız. İlk defa İşe başlayacak vergi mükellefleri 10 gün içerisinde, işi bırakan mükellef de işi bıraktığı tarihten itibaren 30 gün içinde vergi dairesine yazılı bildirimde bulunmak zorundadır.

Ticaretten men de bir diğer ceza şeklidir. Yapılan inceleme sonrasında idari yaptırımlar için tutanak tutulmaktadır. 2020 itibari ile ruhsatsız iş yeri açmanın cezası en az 7 bin 500 TL’ dir. Bahsettiğimiz gibi 10 iş günü içerisinde bu iş yerini açtığınızı bildirmemeniz halinde tespit edildiği an ceza alacaksınız.

ruhsatsız-işyeri-cezası
Ruhsatsız Olarak Çalıştırılan İşyerleri Mühürlenir. Hapis Cezasına Varan Cezalar Verilir.

Bağkura İşyeri Açılış Bildirimi

Ayrıca vergi kaydı olan gerçek usül veya basit usül mükellefleri ile işe başladığı tarih ile işi bıraktığı tarihler arasında vergi mükellefi olduğundan, Bağ-Kur zorunluluğun başladığı tarihten 30 gün içinde ve bittiği tarihten itibaren 10 gün içinde kuruma bildirilmesi gerekmektedir. Bildirim yapılmaması halinde kurumca resen yapılır.

e-Devlet üzerinden SGK iş yeri tescil işlemlerini yapabilirsiniz. Bağ-kur zorunlu prim ödemesi gerekenler aşağıda sıralanmıştır. Bu kişilerin işe başlamaları durumunda giriş yaptırmaları zorunludur.

  • Vergi mükellefi olarak vergi levhası almış olanlar (Basit ya da gerçek usul olabilir.)
  • Şirket ortakları (Kollektif şirketlerde geçerlidir.)
  • Komandit şirketlerin ise adi olması gerekiyor. (Şirket ortakları bildirim yapacak.)
  • Mahalle ve köy muhtarları
  • LTD şirket ortakları
  • A.Ş.’ lerin sadece yönetim kurulunda bulunan ortakları
  • Paylı komandit şirketlerin ortakları
  • Gelir vergisi muafiyeti olup esnaf kaydı olan kişiler
  • ÇKS kaydı olanlar
  • At jokerlerinin Bağ-kur işe giriş bildirimlerinin yapılması gerekmektedir.

Özetle işletmenizi kurduktan sonra gerekli kurumlardan izinleri alın. Durumun tespiti halinde cezai yaptırımlar ile karşı karşıya kalmayın!

EDİTÖR TAVSİYESİ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

one × 3 =

Başa dön tuşu