Tarım ve Hayvancılık

Tapulu Araziden Ormandan İzinsiz Ağaç Kesmenin Cezası 2023

Ülkemizde bir günde milyon tane ağaç kesilebiliyor. Bazıları izinsiz, bazıları ise ilgili yerlerden izin alınıp kesiliyor. İzinsiz kesilen ağaçlara tabii ki de bir yaptırım uygulanıyor. Ağaçların kesilmesi dünyamıza küresel ısınmayı getirdiği bilinmektedir. Özellikle yaş ağaçların kesilmemesi insanlık adına oldukça önemlidir. Oksijen deposu olan ağaçları yok etmemeliyiz. Ormanların belirli bölgelerindeki ağaçların izinli kesilme imkanı vardır. Hiçbir kimse ormana gidip kafasına göre ağaç kesme işlemi gerçekleştiremez. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sürekli denetlenen ormanlar, izinsiz ağaç kesmeniz veya izinsiz ağaç budamanız halinde size cezası neyse onu uygulamak zorundadır. İzinli olarak ağaç kesilen bölgeler zaten belirlenmiş olup, çalışmak isteyen vatandaşlara iş imkanı olarak sunulmuştur. Birçok insan gerek kendi köylerinde gerekse civar köylerde bu işi yapmakta, maddi gelirini bu meslekten sağlamaktadır.

Ormandan ağaç kesmenin yasak olduğu kadar bir kimsenin üzerine tapusu olan araziden ağaç kesenlere de büyük cezalar uygulanmaktadır. Traktörü ve diğer ekipmanlarıyla ağaç kesen şahıslara hem ceza uygulanır hem de kullandığı aletlere ve aracına da el konulur. Orman İşletmeliği’ne verilerek satışa çıkartılır.

Ağaç Kesmenin Cezaları Nelerdir?

  • Kendi mülkünüzdeki ağaçları izinsiz kesmeniz kesinlikle bir sorun yaratmamaktadır. Fakat kamu alanındaki ağaçlar izinli kullanılmalıdır. Aksi taktirde kamu alanındaki ağaçları kesmenin cezası 10 aydan başlar.
  • Ormandaki izinsiz kesilen ağaçları kökünden ortasından hayatına son verecek şekilde dallarından veya kenarından kesip zarar vermenin cezası 3 aydan başlayarak 5 yıla kadar çıkmaktadır.
  • Ekili fidanlara zarar veren şahıslara uygulanan yaptırım ise 1 yıldan başlayarak 5 yıla kadar çıkmaktadır.
  • İzinsiz ağaçlara motorlu taşıtlarla zarar verilmesi halinde var olan ceza bir kat daha fazlalaşır. Fidanlara verilen zarar da bu bir katı fazlalık kısım bir kat daha artar.
  • Ormandaki malları izin almadan biçen, işleyen, satan, satın alan ve taşıyanlara ise 1 yıla yakın hapis cezası verilebiliyor.
  • Bu işi ticaret anlamında kullanarak kar etmek amaçlı aldıkları orman ürünlerini işleyerek eşya ve alet haline getirdikten sonra satışa çıkaranların cezası ise 1 seneden başlayarak 7 yıla kadar çıkabiliyor.
  • Ormanın içinde, orman mallarından izinsiz faydalanma ve orman mallarını işgal etme suçunun yapılmasında ceza 6 aydan başlayarak 2 seneye kadar çıkabiliyor.
Ağaç Kesmenin Cezaları Nelerdir
İzinsiz Ağaç Kesmemeye Dikkat Edin! Büyük Yaptırımlar Uygulanıyor.

Tapulu Araziden Ağaç Kesmenin Cezası

Başkasına ait tapusu olan bir bahçeden, tarladan ve yahut orman tarafından izinsiz ağaç kesmek cezalı bir işlemdir. Başkasının malına zarar vermek kimsenin hakkı değildir. Bir evin bahçesinden dahi ağaç kesmeye hakkınız bulunmamaktadır. Eğer bir apartmanda oturuyorsanız, toplu yaşam olmasından dolayı bütün hane bireylerinin iznini almadan bahçede bulunan ağacı kesemezsiniz. Sizi şikayet etme ve ceza almanızı sağlama hakkına sahiptirler. Başkasının mülkünden bir ağacı izinsiz kesmenin cezası 10 aydan başlayıp 3 yıla kadar çıkabilir.

Çam Ağacı Kesmek Yasak Mı?

Kış aylarının başında ev halkı özellikle baba, kara kara düşünmeye başlar. Çünkü yakacaklar fiyatlıdır. Şayet bir de köyde oturuluyorsa hava koşulları ve imkanlar daha kısıtlı olacağından sıkıntılar daha da büyümektedir. Köydeki insanlar genellikle yakacak odun almak yerine ormanlık alanlarda yaşıyorlar ise kendi yakacaklarını kendileri yaparlar. Çam ağacı kış aylarında insanların ısınmak için kullanabileceği, ateş yakmaya aşırı elverişli bir ağaçtır. Bu yüzden insanlar dukkanacmak.com çam ağaçlarını keserek kışlık yakacak ihtiyaçlarını çıkartmak isterler. Fakat dikkat etmeleri gereken bir husus vardır ki çam ağacı kesmek yasaktır. Kendi mülkünüz de bulunan ağaçları kesmenin tabi ki bir cezası bulunmamaktadır. Fakat kamu alanına giren ve başka birinin üzerine kayıtlı tapusunun olduğu yerdeki ağaçları izinsiz kesmeniz halinde büyük yaptırımlar uygulanır. Kamu alanındaki çam ağaçlarından birini kesmenizin cezası 10 yıla kadar çıkabilir.

çam-ağacı-kesmenin-cezası
Çam Ağacı Kesenlere Büyük Cezalar Veriliyor.

İzinsiz Kesim Yapanlara Uygulanan Para Cezaları

  • Başkası tarafından yetiştirilmiş veya kendiliğinden yetişmiş fidanları, yerlerinden sökmek, çıkarmak, kesmek, yaş ağaçları boğmak, kesmek ve dikilmiş bulunan kuru ve yaş ağaçları yaşamına son verecek şekilde köklerinden çıkarmanın cezası; 63,00 TL‘dir ve şahıs mahkemeye verilir.
  • Henüz kurumamış yaş ağaçların tepelerini veya dallarını kesmek, onları yaralamak, yaş veya kuru ağaçlardan çıra, katran sakız veya kabuk çıkarmak, kendiliğinden devrilmiş ve yan yatmış ağaçları yerinden kaldırıp kesmenin ve götürmenin cezası; 360 TL‘den başlayarak 2.860 TL’ye kadar çıkabilir.
  •  Her tür orman bitkisini, ıhlamur çiçeği, kozalak, palamut gibi orman tohumlarını toplayarak izinsiz götürmek; 173,00 TL.

Orman Bakanlığınca Kesim İzni Verilmeyen Yerler

Mahkemeden verilmiş bir karar ile orman alanına giren yerler:

  • Var olan bir mülkün paylaşımının, mahkemeye iletilmiş fakat henüz sonuçlanmamış olan yerler.
  • Orman çevresini daraltma, küçültme veya kadastrosu yapılarak sınırlanması netleşmiş Devlet ormanlarında kesim yapılamaz.
  • Yüz ölçümü tapuda belirtilen tutardan değişik olan, sınırları belirli olmayan ve bu sebeple arazide hayata geçirme fırsatı bulunmayan yerlerde.
  • Tüzel ve gerçek şahıslara ait ormanların tapularının bölünerek ufaltılmasıyla meydana çıkan yerlerde kesim yapılmasına izin verilmez.

İzinsiz Ağaç Kesenleri Nasıl ve Nerelere Şikayet Etmeliyiz?

İnsanlar kendi mülklerinde, başkalarına ait olan yerlerde veya kamuya ait yerlerde izinsiz ağaç kesmeye çalışıyor. Ağaç kesen birçok insanı, bazen hatır için, bazen de nerelere şikayet edeceğimizi bilmediğimiz için şikayet edemiyoruz. Biz bilinçsiz davrandığımız için bir sürü ağaç ve ormanlar katlediliyor. Doğanın dengesi ağaçlarla sağlanırken, bilinçsiz ve düşüncesiz insanlar yüzünden büyük zararlar görüyor. Aslında insanlık adına da büyük zarar dukkanacmak.com  sağlıyorlar fakat bunun bile bilincinde değiller. Yaş veya kuru fark etmeksizin karambole kesiliyor. Ve ne yazıktır ki bunların olmasında biz bilinçsiz insanlarında büyük payı bulunmakta. Bir kişinin bile göz yumması bir çok ağacın katline sebep olmaktadır. Buna dur demek sizlerin elinde.

Ağaç kesen birini gördüğünüzde bulunduğunuz ilin Orman Müdürlüklerine veya ALO 177 ve 181 hattını arayarak şikayette bulunabilirsiniz.

Ağaç kesilme esnasında bir video veya bir fotoğraf çekmeniz halinde suçlamanızın kesin ve gerçek olmasını savcılıklara da kanıtlayabilir, daha büyük yaptırımlar almasını sağlayarak bir daha aynı hatayı yapmamasını sağlayabilirsiniz. Ormanları koruyalım, korumayan vatandaşları da bilinçlendirerek destek vermelerini sağlayalım.

Herkesin bilinçli olması halinde ülkemiz sağlıklı bir ülke haline gelebilir. İzinsiz ağaç kesmeyelim, kesenleri de önce uyaralım ikazları dinlemiyorlar ise gerekli mercilere şikayet edelim.

EDİTÖR TAVSİYESİ

2 Yorum

  1. Bu yazıda “kendi tapulu arazisinde bulunan anıt ağacı kesen mülk sahibi” hakkında bir suç veya yaptırımdan bahsedilmiyor. Satın alınan bir arazide, arsa sahibinin anıt ağaçları kesmesi serbest midir? Değil ise bu durum nasıl engellenebilir?

    Teşekkürler,

  2. Benim tapulu alanımı benden izinsiz açtırıp fidan ektiler.Aynı zamanda tapulama harici yere de aynısını yaptılar.Bunların cezası nedir? Ormana söyledik bulunduğu yerde orman yok makilik alan dedi çıkmadı bile. Sonuçta o açılan alan bir sürü ağaç vardı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

10 + seventeen =

Başa dön tuşu