Sağlık

Evlilik İçin Sağlık Raporu Nereden Alınır? 2023 Rapor Ücreti Ne Kadar?

Evlilik başvurusu için gerekli belgelerin arasında nikah için sağlık raporu da yer almaktadır. Çiftlerin evlenmek için herhangi bir engeli ve hastalığı bulunmadığına dair rapor hazırlatmaları gerekir. Bu konu ile ilgili olarak evlilik için sağlık raporu nereden alınır, sağlık raporunda neler var, evlilik için sağlık raporu kaç gün sürüyor ve ne kadar, evlilik sağlık raporu için gerekli testler nelerdir? Tüm bilgileri öğrenebilir ve işlemlerinizi yaptırmak için size en yakın hastanelere giderek nikah işlemleriniz için sağlık belgelerinizi hazırlayabilirsiniz.

Evlilik İçin Sağlık Raporu Nereden Alınır? 2023

Evlenmek isteyen çiftler nikahtan önce zorunlu evraklardan biri olan sağlık raporu için ikamet ettikleri yerdeki sağlık kurumlarından alabilmektedirler.

Bunun dışında sağlık raporunu alabileceğiniz kurumlar şu şekildedir:

  • Sağlık ocakları, (MHRS)
  • Aile ve Toplum Sağlığı Merkezleri,
  • Özel Hastane,
  • Devlet Hastanesinden edinebilirsiniz.

Evlenmek isteyen çiftlerin sağlık raporu için şahsen kurumlara başvurmaları gerekmektedir. Aile ve toplum sağlığı merkezi ya da sağlık ocaklarına başvurmanız durumunda zorluk yaşayabilirsiniz. Bu zorlukların nedeni ise bu kurumlarda yeterli ve gerekli malzemelerin bulunmamasından dolayı yaşanmaktadır. Malzeme eksikliğinden dolayı sizi bir devlet hastanesine ya da özel hastaneye yönlendirebilirler. Özel hastanelere gidildiğinde rapor için yapılması gereken testler için sizden bir ücret ödemenizi isteyebilirler. Devlet hastanelerinde evlilik için rapor ücret ödemeniz gerekmiyor.

Evlilik için Sağlık Raporu Ücreti Ne Kadar?

Evlilik sağlık raporu ücreti ortalama olarak 50 TL-75 TL’dir. Heyet raporu alınması durumda ücret 200 TL ve 300 TL arasında değişiklik göstermektedir. Evlilik için sağlık raporu almak için başvurmuş olduğunuz aile ve toplum sağlığı merkezleri veya sağlık ocaklarından herhangi bir ücret ödenmemektedir. Aile ve toplum sağlığı merkezleri ve sağlık ocakları gibi merkezlerde tahlillerin uygulanması için yeterli ve gerekli malzeme bulunmayabilir. Bu durum halinde devlet hastanesi veya özel hastane gibi daha büyük kuruluşlara yönlendirilebilirsiniz. Devlet hastanesi ya da özel hastanede yapılan tetkiklere ve hastaneye göre fiyatlarda değişiklik görülebilmektedir.

Evlilik için Sağlık Raporu Kaç Gün Sürüyor?

Nikah için sağlık raporu alma süresi müracaat edeceğiniz kuruma göre farklılık gösterir. Özel bir hastaneye yada devlet hastanelerinde nikah işlemleri için sağlık raporu almak için başvuru yaparsanız birkaç saat içinde tüm işlemlerinizi halledebilirsiniz. Sağlık ocaklarında yani aile sağlık merkezlerinde ise bu süre biraz daha fazla olabilir. Tam teşekküllü olmadığı ve ekipman eksiği olacağından dolayı başka hastanelere yönlendirilerek bir gün yada 48 saat sonra aile sağlık merkezlerinden evlilik için sağlık raporunuzu alabilirsiniz.

Evlilik için sağlık raporu süresi yaşadığınız yerdeki bölgeye göre, şehirlere ve hastanelerin yoğunluğuna göre de değişir. Bu sebeple nikah için sağlık raporu kaç günde çıkar? sorusuna daha küçük şehirlerde 1 gün büyükşehirler de ise 24 saat ile 48 saat arasında sağlık raporu çıkar diyebiliriz.

Evlilik İçin Sağlık Raporu İçin Gerekli Belgeler

Evlilik için istenilen sağlık raporunda yanınızda götürmeniz gereken belgeler şunlardır:

  • Nüfus cüzdanı fotokopisi,
  • İki adet vesikalık fotoğraf,
  • Kişilere ait sağlık bilgi formları,

Bunun dışında alınan kurum fark etmeksizin bütün sağlık raporları birbiriyle aynıdır.

Evlendikten Sonra kimlik değiştirme işlemleriniz için bilgi alabilir ve kimlik değişikliği için başvuru yapabilirsiniz.

Evlilik İçin Sağlık Raporu Veren Özel Hastaneler ve Fiyatları

Evlilik için sağlık raporu almak için yapılması gereken tahliller için çiftlerin hafta içi yeterli zamanları olmaması durumunda özel hastanelere giderek gerekli tahlilleri yaptırabilmektedirler. Devlet hastanelerinde olduğu gibi özel hastanelerde aynı işlemler geçerlidir. Devlet hastanesinden tek farkı ücret ödenmesidir. Özel hastanelerde tahlil yaptıran çiftler özel hastanenin tahliller için belirlemiş oldukları tahlil ücretlerini ödemeleri gerekmektedir.

Özel hastane tahlil ücretleri ise şöyledir:

  • Kan Tahlili: 60 TL-255 TL
  • Göğüs Filmi: 50 TL-150 TL

Ortalama olarak bu şekildedir fakat bu ücretler özel hastaneye bağlı olarak değişiklik göstermektedir.  

Evlilik Sağlık Raporu İçin Gerekli Testler Nelerdir?

Evlilik için sağlık raporu için gerekli testler genellikle kan tahlili ve akciğer filmidir. Kan tahlilinde kan grubunun öğrenilmesinin yanında kişide hepatit, frengi ve AIDS v.b hastalıkların olup olmadığı hakkında bilgi edinilmesini sağlamaktadır.

Evlilik öncesi çiftlerin kan tahlili yaptırması, çiftlerin kan uyuşmazlığı olması durumunda ilerde çocuk istemelerinde çocuk için olumsuz durumların yaşanmaması nedeniyle önlemlerin alınmasını konusunda oldukça önemlidir.

Bu testlerin yanında Akdeniz anemisi testi de evlenmeden önce çiftlerin yaptırması gereken testler arasında bulunmaktadır. Evlilik için sağlık raporu alırken Akdeniz anemi testi sonuçları da doktorlar tarafından değerlendirilmektedir. Evlendirme dairelerin bağlı olduğu bazı belediyeler ise sağlık raporunun yanında Akdeniz anemisi için kan alındığına dair bir belge alınmasını istemektedir.

Evlenmek isteyen 50 yaş ve üzeri kadınlar için evlilik için kadından ve evleneceği erkekten Akdeniz anemisi testi istenmemektedir. Bunun dışında evlenmek isteyen

Evlenmek isteyen 60 yaş ve üzeri çiftlerde evlilik için sağlık raporu alınması durumunda rapor heyet raporu olarak düzenlenmektedir. Evlendirme dairelerin bağlı olduğu bazı belediyeler bunun yanında kişinin akıl sağlığı için de rapor isteyebilmektedir.

Evlenmeye Engel Hastalıklar Nelerdir?

Devletin belirlemiş olduğu yönergeye göre evlenmeye engel hastalıklar şunlardır:

  • Frengi,
  • Bel Soğukluğu,
  • Cüzzam, (Lepra)
  • Şanroid, (Yumuşak Şankr)
  • Verem evlenmeye engel hastalıklardır.

Çiftlerin herhangi birinde verem görülmesi durumunda evlilik 6 ay ertelenmektedir. Bu hastalıkların tedavileri yapılır, yapılan tedavinin sonucuna bağlı olarak hastalık geçmiş ise evlilik gerçekleşebilmektedir.

Evlilik için sağlık raporu için yapılan tahlillerden HIV, Hepatit C, kan uyuşmazlığı, anksiyete bozukluğu, bipolar bozukluk, şizofreni, Hepatit B gibi hastalıklar bulaşıcı hastalıklar arasında olmadığı için evliliğe engel olan hastalıklar arasında değildir.

Evlilik İçin Sağlık Raporu Geçerlilik Süresi Ne Kadar?

Evlenmek isteyen çiftlerin nikah başvurusunda istenilen diğer belgelerin geçerlilik süresi 6 aydır. Bu belgelerde olduğu gibi evlilik için sağlık raporunun geçerlilik süresi de 6 aydır.

Nikah İçin Sağlık Raporu Kaç Gün Sürüyor?

Evlilik için sağlık raporu alma işlemi genel olarak bir gün sürmektedir.

Evlilik İçin Sağlık Raporu Nasıl Alınır?

Evlilik için sağlık raporunu Devlet hastanelerinden, Sağlık Ocaklarından, Özel Hastanelerden alabilirsiniz.

Evlilik İçin Sağlık Raporu Başka İllerden Alınabilir Mi?

Türkiye’nin herhangi il ve ilçesinde hizmet veren resmi ve özel hastanelerinden ”Evlilik İçin Sağlık Raporu” alınabilir.

Evlilik İçin Sağlık Raporunda Fotoğraf Gerekli Mi?

Evlilik için sağlık raporunda 4 adet fotoğraf istenmektedir. Boyutları 4,5*6 olması istenmektedir. Fotoğraflar son 6 ay içinde çekinilmiş olmalıdır.

EDİTÖR TAVSİYESİ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3 × 3 =

Başa dön tuşu