Krediler

Tarım Kredi Kooperatifleri Kredi Başvuru Şartları 2023 (Faiz Oranları)

Çiftçilerin ihtiyaç duyduğu mazot, gübre, tohum vb. araç gereçlerin uygun koşullarda temin edilebilmesi için Tarım Kredi Kooperatifleri kredileri bulunmaktadır. Tarımsal girdi gereksinimleri için çiftçilere kredi desteği sağlanmakta, uygun şartlarda finansmana erişim olanağı tanınmaktadır. Bu yazımızda Tarım Kredi Kooperatifi kredi veriyor mu?tarımsal kredi faiz oranları, Tarım Kredi Kooperatifleri faizsiz kredi, yem kredisi, tarım kredi başvuru şartları, kredi verilen sektörler, Tarım Kredi Kooperatifi ne kadar kredi verir, Tarım kredi kooperatifi kredi şartları içeriğimizde detaylandırdık.

Tarım Kredi Kooperatifi Kredi Şartları 2023

Bağımsız çiftçi kuruluş olup finansman bankası olarak görevine devam eden tarım kredi kooperatifleri kredi başvuru şartları tarımsal kredi kullanacak olan vatandaşlar için araştırılan bir konudur. Türkiye Tarım Kredi Kooperatifi kredisi için kooperatife üye/ortak olmanız gerekmektedir. Çiftçinin, kooperatife üye olabilmesi için tarımsal bir işletmeye sahip olması ya da belirlenen koşullarda hayvancılık, balıkçılık vb. faaliyetlerde bulunması gerekmektedir. Kooperatife ortak olmak için tarımsal işletmenizin bulunduğu yerde olan Tarım Kredi Kooperatifine kredi başvurusunda bulunabilirsiniz.

Tarım Kredi Kooperatifi Kredi Başvuruları Nasıl Yapılır?

Tarım kredi başvuruları için kooperatifin il veya ilçe birimlerini ziyaret etmek gerekmektedir. Size en yakın kooperatif birimine giderek ihtiyaç duyduğunuz kredi hakkında bilgi alabilir, krediye başvuruda bulunabilirsiniz.

Kredi Kullanabilmek için İstenilen Teminatlar ve Belgeler Nelerdir?

Tarım Kredi Kooperatifi kredisi kullanmak için kooperatifin mevzuatındaki usul ve esaslara göre Kredi Genel Sözleşmeleri imzalanmadan önce kefil teminatı veya maddi teminat kurumca istenmektedir. Maddi teminatlar, gayrimenkul ipoteği, banka teminat mektubu ve taşıt rehinidir.

Tarım Kredi Kooperatifleri Kredileri 2023

Piyasadaki dalgalanmalardan çiftçilerin olumsuz eklenmemesi için Tarım Kredi Kooperatifleri, 2019 yılında tarımsal girdilerin sabit faiz oranları ile kredilendirilmesi uygulamasını başlatarak çiftçilere uygun koşullarda kredi imkanı tanımaya başladı.

Çiftçilere verilen 2023 Tarım Kredi Kooperatifleri kredileri:

  • Ayni kredi: Yem, gübre, ilaç, mazot vb. ihtiyaçların karşılanması için verilen kredi
  • Nakdi kredi: Diğer girdilerin çiftçilerce karşılanabilmesi adına verilen kredi
  • Yatırım kredisi: Tarımsal araç ve gereç, ikinci el traktör, hayvan alımı, tesis yapımı gibi gereksinimlerin karşılanması için verilen kredi türüdür. Tarım Kredi Kooperatifi kredileri için tıklayınız.

Tarım Kredi Kooperatifi Kredisi Verilen Sektörler 2023

2023 tarım kredisi her sene olduğu gibi birçok sektörü desteklemektedir. Kredi verilen sektörler arasında hayvancılık, fidecilik, çiftçilik ve tarımsal araç gerek alımı gibi birçok ala bulunur. Aşağıda kredi kullanılan ihtiyaca göre vade bilgileri yer almaktadır:

  • Tarımsal araç gereç alımı için 4 sene vade,
  • Fide ve zirai ihtiyaçlar için 1 yıl vade,
  • Tarımsal alanı sulama için 4 yıl vade,
  • Hayvansal donatılar için 4 sene vade imkanı,
  • Akaryakıt ve gübre ihtiyaçları için ise 1 sene vade ile verilmektedir.

Tarım Kredi Kooperatifleri Kredi Türleri

Çiftçilerin gereksinimlerinin karşılanması adına oluşturulan Tarım Kredi Kooperatiflerinin kredi türleri şunlardır:

Kredi TürüKredi İçeriği
İşletme Kredileri (Kısa Vadeli Krediler)Ayni Kredi Hizmet Bedeli Kredileri Nakit Kredi Sigorta Primi Kredisi Toprak Analizi Kredisi
Yatırım Kredileri (Orta Vadeli Krediler)Tarımsal Araç ve Gereç Kredileri Hayvancılık Yatırım Kredileri
Belge Karşılığı Krediler 
Tüketim Kredileri 
Tarım Kredi Kooperatifleri Kredi Türleri

Tarım Kredisi Faiz Oranı 2023

Tarım Kredi Kooperatiflerine üye olan çiftçilere, giderlerin karşılanması veya üretimin devamlılığının sağlanması için krediler verilmektedir. Tarım Kredi Kooperatifleri faiz oranları faiz oranları şu şekildedir:

Vade SüresiFaiz Oranı
1 yıl ve daha az%8
1 yıl ve 4 yıl arası%10
4 yıl ve daha fazla%11
Tarım Kredisi Faiz Oranı

Tarım Kredi Kooperatifi Faiz Oranlarının Hesaplanması

Kredi kullanacak üreticilerden faiz oranları, yıllık olarak alınmaktadır. Vadelere göre faiz oranları değişebilmektedir.

Vade SüresiFaiz OranıAylık Ödenecek Faiz
1 yıl ve daha az%8%0,66
1 yıl ve 4 yıl arası%10%0,83
4 yıl ve daha fazla%11%0,91
Tarım Kredi Kooperatifi Faiz Oranlarının Hesaplanması

Yukarıdaki faiz oranlarını ele alarak örnek kredi hesaplamalarını yapalım:

Kredi TutarıVadeFaizAylık Taksit Tutarı
10.000 TL12%8900 TL
10.000 TL36%10305,55 TL
10.000 TL48%11231,25 TL
20.000 TL12%81800 TL
20.000 TL36%10611,11 TL
20.000 TL48%11462,5 TL
50.000 TL12%84500 TL
50.000 TL36%101.527,77 TL
50.000 TL48%111.156,25 TL
100.000 TL12%89.000 TL
100.000 TL36%103.055,55 TL
100.000 TL48%112.312,5 TL
150.000 TL12%813.500 TL
150.000 TL36%104.583,33 TL
150.000 TL48%113.468,75 TL
200.000 TL12%818.000 TL
200.000 TL36%106.111,11 TL
200.000 TL48%114.625 TL
Örnek Kredi Hesaplamaları

Tarım Kredi Sabit Oranlı Krediler

Tarım Kredi sabit oranlı krediler ile zirai ilaç, kimyevi gübre, hayvan yemi ve tohum ihtiyaçları bir seneye kadar vade ve sabit maliyet oranı ile kredilendirilerek ortaklara sunulmaktadır. Sabit oranları işletme kredileri örnek hesaplama tablosu aşağıda yer almaktadır. Tabloda, vade farkı oranı %6 olarak hesaplanmıştır. Tarım kredi kooperatifi tarafından alınan kredilerde ödemekte zorluk çeken çiftçiler için tarım kredi borçları yapılandırılıyor. Kredi kullanan kişiler ödeyemedikleri borçlarını yapılandırabilir.

Kredi MiktarıKrediVadeVade Zamanına Kadar Ödenecek Borç Miktarı
10.000 TLSabit Oranlı İşletme Kredisi12 ay (1 yıl)10.600 TL
Tarım Kredi Sabit Oranlı Krediler

Tarım Kredi sabit oranlı yatırım kredileri örnek hesaplama tablosu ise şu şekildedir:

Kredi MiktarıKrediTaksitAnaparaVade Zamanına Kadar Ödenecek Borç Miktarı
    10.000 TL  Sabit Oranlı Yatırım Kredisi1.taksit10.000 TL3.154,71 TL
2.taksit7.845,29 TL3.154,71 TL
3.taksit5.475,11 TL3.154,71 TL
4.taksit2.867,92 TL3.154,71 TL
Sabit Oranlı Yatırım Kredileri

Yukarıdaki tabloda vade farkı oranı %10 olarak uygulanmıştır.

Tarım Kredi Kooperatifleri Ayni Kredi

Çiftçilerin sıvı ve katı gübre, yem, tarımsal ilaç, tohum, fidan, fide, motorin, kömür ve daha birçok tarımsal ihtiyaçları, işletme kredisi kapsamında bir yıl vadeli ayni şekilde karşılanabilmektedir. Ayriyeten, üreticilerin, su ürünleri yetiştiriciliği ile büyükbaş hayvan besiciliği alanlarında kullanacağı krediler ise 18 aya kadar vade yapılabilmektedir. Çiftçilere, hasat dönemine göre ödeme imkanı sunulmaktadır.

Tarım Kredi Kooperatifleri Hizmet Bedeli Kredileri

Hizmet bedeli kredileri, kooperatifin sahip olduğu hizmet alımı ya da kiralama ile temin ettiği makine, zirai alet vb. araçların, çiftçilerin tarımsal ihtiyacına göre kullanımına sunulması ile verilen kredilerdir. Hasat dönemine göre de ödeme imkanı vardır.

Tarım Kredi Kooperatifleri Nakit Kredi

Nakit kredi, çiftçilere, üretim girdileri dışında kalan finansman gereksinimlerinin karşılanması amacı ile nakit şekilde kullandırılan kredilerdir. Nakit kredide, finansman ihtiyacınız için bir yıl vadeli olarak kredi kullanma imkanına sahipsiniz. Nakit kredide, hasat dönemine göre ödeme imkanı üreticilere sunulmaktadır.

Tarım Kredi Kooperatifleri Sigorta Primi Kredisi

Çiftçilerin hayvansal varlıklarının ve tarımsal üretimlerinin güvence altına alınması suretiyle yapılan tarımsal sigortalar ile merkez birliğince belirlenecek diğer sigorta konularındaki sigorta prim bedelleri için kullandırılan krediler, sigorta primi kredileridir. Üreticilerin ürünlerine sigorta yaptırmaları dahilinde ise %0-%6,5 faiz aralığında indirimli tarımsal kredi kullandırılabilmektedir. Sigorta primi kredisi geri ödemeleri hasat dönemine göre yapılabilmektedir.

Tarım Kredi Kooperatifler Toprak Analizi Kredileri

Toprak analizi kredileri, çiftçilerin kullanılması gerekenden az ya da fazla gübre kullanmalarının önüne geçilmesi, ürünlerin verim ve kalitesinin yükseltilerek gelir seviyelerini artırılması ve doğru gübre kullanımının çiftçiler arasında yaygınlaştırılması amacı ile yapılan toprak analizi bedelleri ve başka tür masraflar için kullandırılan destek kredileridir. Hasat dönemine göre ödeme seçeneği çiftçilere sunulmaktadır.

Tarımsal Araç Gereç Kredileri

Tarım Kredi Kooperatifleri tarımsal araç gereç kredileri, üreticilerin faaliyetlerini sürdürmesinde gereksinim duyulan biçerdöver, traktör, tarımsal araç lastikleri, sergi ve örgü malzemesi, tarım araç ve gereçleri gibi birçok konuda çiftçilere dört yıla kadar vadeli olarak kullandırılan ayni kredilerdir.

Hayvancılık Yatırım Kredileri

Üreticilerin ihtiyacı olan su ürünleri ekipmanları, arı kovanı ve kolonisi, büyükbaş ve küçükbaş irat hayvanı, kümes hayvancılığında kullanılan canlı ya da cansız donatma malzemelerinin karşılanması için dört yıla kadar vadeli verilen ayni krediler, hayvancılık yatırım kredileri olarak adlandırılır. Bu krediler, hasat dönemine göre geri ödeme imkanını üreticiye sunar.

Tarım Kredi Kooperatifi Belge Karşılığı Verilen Krediler

Belge karşılığı verilen krediler, genellikle ikinci el traktör alımları için yatırım ve işletme dönemlerine ait olarak üreticilere kullandırılmaktadır. Bu tür kredilerden faydalanabilmek için alımlarınızı belirlenen ekipmanlardan sağlamalısınız.

Bu ekipmanlara örnekler ise şunlardır:

  • Biçerdöver,
  • Yem karma ve silaj makinesi,
  • Kamyonet,
  • Süt soğutma tankı,
  • Süt sağma makinesi,
  • Kamyon,
  • Panelvan,
  • Pat pat,
  • Gübreleme makineleri,
  • İlaçlama makineleri,
  • Her çeşit traktör.

Yukarıda örnekleri gösterilen ekipmanların tedarik edilmesi için verilen kredilerde maksimum 4 yıl vade sağlanmaktadır. Bu vadeler, hasat dönemlerine göre belirlenebilmektedir.

Kredi Limiti Belirlenirken Nelere Dikkat Edilir?

Kooperatifte ortaklık şartı taşıyan üreticiler, hayvan işletme belgesi, tapu, kira sözleşmesi vb. üretici faaliyeti yaptıklarına dair belgeleri kooperatife ibraz etme yükümlülüğündedir. Bu belgelerdeki ürün değerleri ve varlıklara göre üreticiye özel ortak beyannamesi düzenlenip tarım kredi limiti belirlenmektedir. Belirlenen kredi limitinin, üreticinin gerçek ihtiyacı ile eş değer olması, işletmenin üretimine fayda sağlaması, üreticinin geri ödeme gücünü aşmaması zorunludur.

Kredilerde Teminat Zorunlu Mu?

Tarım Kredi Kooperatiflerinden alınacak olan kredilerde, üreticinin tespit edilen kredisine göre, maddi teminat, kefil veya maddi teminatla kefil birlikte talep edilebilmektedir. Ortaklara, 20.000 TL’nin üzerinde verilecek olan krediler için en az 2 kefilin yanında, ortakların kredinin iki katı tutarında kooperatif lehine taşınmaz ipoteği veya iki katı kasko değerinde taşıt aracı veya traktör rehini alınmaktadır.

EDİTÖR TAVSİYESİ

Bir Yorum

  1. Merhabalar.
    “Tarım Kredi Kooperatifi Belge Karşılığı Verilen Krediler” başlığı altında “Belge karşılığı verilen krediler,…” açıklamasıyla başlayan, “Bu ekipmanlara örnekler ise şunlardır:”ın devamındaki; “Kamyonet,” seçeneğine; ruhsatta “Kamyonet” geçen “Fiat Doblo” tarzı araçlar da dâhil mi? Bilgi verirseniz sevinirim.
    Kolay gelsin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

19 − two =

Başa dön tuşu