KOSGEB

Solucan Gübresi Üretimine KOSGEB Devlet Desteği 2023

KOSGEB, girişimcilere hibe desteği vererek yatırımcıları desteklemekte ve piyasada tutunmalarını sağlayarak ekonomiyi canlandırmaktadır. Girişimcilere sağlanan hibe desteklerinden biri de solucan gübresi hibe desteğidir. Bu destek, özellikle çiftçilik ve ziraat ile uğraşan girişimciler için önem arz etmektedir. Bu yazımızda solucan gübresi, solucan gübresi üretimi, solucan gübresi fiyatı, kırmızı solucan gübresi üretimi, organik gübre üretimi teşvik, KOSGEB solucan gübresi desteği, solucan gübresi üretimi devlet desteği, solucan gübresi fiyatları ve solucan gübresi üretimi karlı mı gibi birçok konu hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Solucan Gübresi Üretimi Devlet Desteği

Solucan gübresi üretimine devlet desteği verilmektedir. KOSGEB, ziraat ile uğraşan bireylerin ihtiyacını gidermeye yönelik KOSGEB solucan gübresi desteği vermektedir. Yurdumuzda, sentetik gübre kullanımını azaltıp organik üretilmiş gübre türlerinin kullanımını artırmaya yönelik olan bu destek, unutulmuş sektörlerin yeniden ortaya çıkmasını da amaçlamaktadır. KOSGEB solucan üretimi tesisi kurmak isteyen girimciler, KOSGEB tarafından belirlenen şartları yerine getirip bu destekten faydalanabilmektedir.

Solucan Gübresi Üretimi Desteği Nasıl Alınır?

Solucan gübresi üretimi KOSGEB desteği ile işletmenizi kurabilirsiniz. KOSGEB, ilk şart olarak ‘’girişimcilik belgesi’’ talep etmektedir. Bu belgeyi almak için uygulamalı girişimcilik eğitimine katılmanız gerekmektedir. Uygulamalı girişimcilik eğitimine e-devlet üzerinden başvurabilirsiniz.

Sisteme giriş yaptıktan sonra aramalar kısmına ‘’Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Katılımcı Başvurusu’’ yazıp ‘’uygulamaya git’’ butonuna tıklayın. Açılan pencerenin sağ üst köşesinde yer alan ‘’yeni başvuru’’ butonuna tıklayarak formdaki alanları doldurun. Son olarak ‘’kayıt’’ deyin ve işleminizi tamamlayın. Eğitim kaydınız böylece alınmış olacak ve kurum size dönüş sağlayacaktır. Eğer başvuru durumlarında yoğunluk var ise kurum, ön öleme yapmaktadır. Bu yüzden hayırlıklı olmalısınız.

Solucan Gübresi Hibe Desteği Başvurusu Nasıl Yapılır?

KOSGEB solucan desteği hibe başvurusu için ilk etapta girişimcilik belgesi alıp işletmenizi kurmanız gerekmektedir. İşletmenizi kurarken tüm işlemlerinizi faturalandırmalısınız çünkü bu faturalarınız ile başvuruda bulunacaksınız. Girişimcilik belgeniz ve faturalarınız ile birlikte KOSGEB’e başvuruda bulunabilirsiniz.

Solucan gübresi üretimi hibe başvuru adımları şu şekildedir:

  • KOSGEB veri tabanına kayıt olmalısınız.
  • E-KOBİ girişi yaparak ‘’Yeni Girişimcilik Destek Programı’’ başvurusunda bulunmalısınız.

Yukarıdaki adımları gerçekleştirdikten sonra kurum tarafından istenilen belgeler ve faturalar ile birlikte başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.

Solucan Gübresi Üretim Tesisi Hibe Desteği Miktarı

Girişimcilik belgesi aldıktan sonra iş yerinizi kurabilirsiniz. Eğer işletmenizi, bu belgeyi almadan kurar iseniz hibe desteğinden yararlanamayabilirsiniz. 2023 solucan gübresi üretim tesisi hibe miktarı geleneksel girişimcilik desteği kapsamında maksimum 65.000 TL’dir.

Yukarıdaki tabloda görüldüğü gibi, geleneksel girişimcilik desteklerinde, gerçek kişi işletmeler için 5.000 TL kuruluş desteği; sermaye şirketi işletmeler için ise 10.000 TL kuruluş desteği verilmektedir. Performans destekleri de minimum 5.000 TL ve maksimum 20.000 TL’dir. Sertifika desteği ise 5.000 TL’dir. Girişimcinin kadın, genç, engelli, gazi ya da birinci derecede şehit yakını olması vaziyetinde ise her bir performans dönemindeki tutarlara 5.000 TL eklenmektedir.

Solucan Gübresi Üretimi Desteğini Kimler Alabilir?

KOSGEB solucan gübresi üretimi desteği ile diğer organik gübre üretimi destekleri arasında fark bulunmamaktadır. İleri Girişimci Destek Programı ile ileri girişimcilere 365.000 TL’ye kadar destek sağlanmaktadır.

KOSGEB desteklenen sektörler arasında, solucan gübresi üretimi NACE kodu 20.15.01 olarak tanımlanmıştır. Bu faaliyet alanında girişimde bulunmak isteyen kişiler destekten faydalanabilmektedir.

20.15.01 kodu: ‘’Fosfatlı veya potasyumlu gübreler, iki (azot ve fosfor veya fosfor ve potasyum) veya üç besin maddesi (azot, fosfor ve potasyum) içeren gübreler, sodyum nitrat ile diğer kimyasal ve mineral gübrelerin imalatı’’

KOSGEB Solucan Gübresi Üretimi Desteği Kapsamı

NACE kodu 20.15.01 olan ve orta-yüksek teknoloji seviyesinde bulunan solucan gübresi üretimi desteğinde, KOSGEB tarafından 200.000 TL’ye kadar Makine-Teçhizat ve Yazılım desteği sağlanmaktadır. Gerçek kişi işletmeler için 5.000 TL kuruluş desteği; sermaye şirketi işletmeler için 10.000 TL kuruluş desteği verilmektedir. Mentorluk, danışmanlık ve işletme koçluğu desteği 10.000 TL olup sertifika desteği ise 5.000 TL’dir. Performans desteği kapsamında, birinci ve ikinci performans dönemi olmak üzere girişimcilere minimum 5.000 TL maksimum 20.000 TL destek verilmektedir.

Solucan Gübresi Üretim Desteği Alma Şartları

KOSGEB kredilerinden yararlanmanın bazı şartları bulunmaktadır. KOSGEB solucan gübresi desteği için belirlenen şartları eksiksiz olarak yerine getirmek gerekmektedir. KOSGEB başvuru şartları genel olarak şu şekildedir:

  • TC vatandaşı olmak
  • 18 yaşından büyük olmak
  • Uygulamalı girişimcilik eğitimlerine katılmış olmak ve girişimcilik belgesi almak
  • KOSGEB veri tabanına kayıt olmak
  • Beyanname doldurmak

KOSGEB Makine Satın Alma Desteği

İşletmenizin kurulum işlemlerini tamamladıktan sonra tesis için gereken makineleri alabilmeniz için üst sınırı 18.000 TL olan hibe imkânı verilmektedir. Örneğin kurulumdan sonra satın aldığınız makinelerin toplam tutarı 35.000 TL ise bu tutarın faturalar ile KOSGEB’e götürülmesi ile ücretin %60’ı girişimciye geri verilmektedir. KOSGEB’in fiyat değerlendirmesinden sonra makine satın alma işleminiz gerçekleşebilmektedir. Ödemeler ise şirket hesabına yapılmaktadır.

KOSGEB İşletme Giderleri Desteği

KOSGEB işletme giderleri desteği, işletmenin faaliyette olduğu zamanda kira, işçi, elektrik vb. harcamalarına 30.000 TL’ye kadar ödeme verilebilmektedir. Giderlerin %60’lık dilimi 2 yıl boyunca desteklenebilmektedir.

Solucan Gübresi İş Planı Hazırlanması

Solucan gübresi üretimi hibesinden yararlanmak için iş planınızın olması gerekmektedir. Kurmuş olduğunuz solucan üretim tesisi için iş planı projesini hazırlayarak KOSGEB’e teslim etmeniz talep edilir. Eğer iş planını nasıl hazırlayacağınızı bilmiyorsanız, solucan gübresi iş planı örneği, solucan gübresi KOSGEB iş planı örneği inceleyerek kendi planınızı oluşturabilirsiniz. KOSGEB iş planında neler yer alır diyorsanız işte bazı başlıklar:

  • Kurucu kuruma ve kuruluşa ait genel bilgiler
  • İşletici kuruluşa ait bilgiler
  • İl/ilçe bilgileri
  • Yerleşim yeri ve fiziki yapı bilgileri
  • Stratejik hedefler/misyon/vizyon
  • Sunulacak olan hizmetler ve bedelleri
  • Organizasyon yapısı
  • Yönetim yapısı
  • İş modeli
  • Gelir kaynakları
  • Tahmini 3 sene için gelir ve giderlerin hesabı
  • Faaliyet planı

Kırmızı Kaliforniya Solucanı

Solucan gübresi tesisi kurmak isteyen girişimcilerin sıklıkla tercih ettiği cinslerden birisi ‘’Kırmızı Kaliforniya Solunanı’’dır. Bu türdeki solucanlar piyasada en az genellikle 3000 adet olarak satılmaktadır fakat şirketten şirkete değişebilmektedir. Kırmızı Kaliforniya cinsi solucanların güncel fiyatına örneği solucan gübresi üretimi yapan firmalar arasında yer alan Argesol firmasından verebiliriz:

Miktar (adet)FiyatYem
500250 TL2.5 kg
1000350 TL5 kg
2000490 TL10 kg
3000630 TL15 kg
4000770 TL20 kg
5000910 TL25 kg
10.00014000 TL50 kg
15.0002100 TL75 kg
20.0002450 TL100 kg
50.0004900 TL250 kg
100.0008400 TL500 kg

Kırmızı solucan gübresi üretimi yapmak isteyen girişimciler, organik gübre teşvik için araştırmalar yapmaktadır. Yukarıdaki tabloda, solucan gübresi fiyat araması yapanlar için örnek fiyatlandırma yer almaktadır.

Solucan Gübresi Üretimi Tesisi Maliyeti Ne Kadar?

Solucan gübresi üretim tesisi yapmak için ortalama 60.000 TL ile 70.000 TL sermaye gerekmektedir. Bu tutar, başlangıç için ortalama bir tutardır. İşletme büyüklüğüne göre satın alınacak solucan miktarı artacağı için, maliyetler de artacaktır.

Solucan Gübresi Üretimi Desteğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Solucan gübresi üretimi devlet desteği başvurusunda bulunacak olan girişimcilerin, dikkat etmesi gereken hususlar bulunmaktadır. Solucan gübresi üretimi tesisi kurduktan sonra alınacak olan makineler için KOSGEB destek sağlamamaktadır. KOSGEB solucan gübresi üretimi desteği için gerekli makinelerin önceden alınmış olması gerekmektedir. İki seneyi geçmediği sürece faturaları duran makineler için destek alınabilmektedir.

Solucan gübresi üretimi desteklerinden yararlanmak için KOSGEB girişimcilik eğitimlerine katılmak gerekmektedir. Daha sonra tesis kurup solucan gübresi projesi hazırlamalı ve solucan gübresi üretim tesisi maliyeti hesaplanmalıdır. Kuruma sunulan ip planı ve maliyetler ile birlikte destek başvurunuz değerlendirilmeye alınacaktır.

EDİTÖR TAVSİYESİ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

twenty − 13 =

Başa dön tuşu