Yeni İş Fikirleri

Öğrenciler İşyeri Açabilir mi? Şartları Neler? 2023

İşyeri açmak isteyen vatandaşların birtakım koşulları karşılamaları gereklidir. Bu koşulların sağlanması halinde kişilerin işyeri açmalarına izin verilmektedir. Açılan işyerlerine yaş gruplarına göre vergi alınmaktadır. Biz de bu yazımızda sizler için üniversite öğrencileri, SSK’lı çalışanlar ve emekliler işyeri açabilir mi,Emekliler, SSK’lılar ve öğrenciler işyeri açtıklarında ne kadar vergi ödeyeceklerdir, Emekliler işyeri açarsa maaşlarında kesinti olur mu, sorularının bütün yanıtlarını içeriğimiz de sizlerle paylaşacağız. Detayları haberimizden inceleyebilirsiniz.

Öğrenciler İşyeri Açabilir mi?

Lise eğitimlerini meslek ve teknik liseleri üzerinden tamamlayan öğrencilere diploma verilirken işyeri açma belgesi de verilmektedir. Anadolu meslek liseleri de işyeri açma belgesi alarak eğitimlerini bitirmeleri halinde mezun olunan bölüm üzerinden işyeri açabilirler. Lise öğrencileri mezun oldukları bölümden işyeri kurabilsinler diye Kosgeb ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında anlaşma imzalanarak destek sağlanmaktadır.

Öğrenciler işyeri açabilir mi konusuna değinecek olursak da evet öğrenciler kendi işyerlerini kurabilmektedir. Ancak bunun için 18 yaşın üzerinde olunması gereklidir. Bu koşulda da lise öğrencilerinin tek başına işyeri kurması pek mümkün olmayacaktır. Üniversite öğrencileri ise yeterli sermayeyi sağlamaları halinde hem okuyup hem de kendi işyerinin patronu olabileceklerdir. Yapılan düzenlemeler kapsamında makul yaşa gelmiş kişiler, eğitim hayatını devam ettirenler işyeri açabilir. Lise düzeyindekiler ise dukkanacmak.com  kendilerine bir kefil bularak bu şekilde işyeri açabilecektir. Yani diyelim ki 15 yaşında bir lise öğrencisisiniz ve işletmeniz var. Bu işletmenin sahibi siz olabilirsiniz. Ancak bütün işler ile temin edilecek olan kefil ilgilenecektir. Bütün işlerden kefil sorumlu olacaktır.

Öğrenciler İşyeri Açabilir mi
Öğrenciler İşyeri Açabilir mi

Eğer yeterli sermayeniz var ise hem okuyup hem de işletmenizi kurabilirsiniz. Aksi taktirde herhangi bir geliriniz olmayacağından bankalar size işyeri açma kredisi veya ihtiyaç kredisi vermeyebilir. Bu sebeple ya birinin üzerine kredi çekmeniz ya da ailenizin birikmiş bir miktar parası var ise bununla kendi üzerinize bir işyeri kurabilirsiniz. Ancak bilmelisiniz ki okul ile işyerinizi bir arada götürmeniz zor olacaktır.

Bankalar devamlı bir mesleği olan ve gelir sağlayabilecek yüksek lisans öğrencilerine kredi çıkartabiliyor. Eğer öğrencilik hayatınıza hem çalışıp hem okuyarak devam ediyorsanız veya Yüksek Lisans öğrencisi iseniz bankalara kredi başvurusunda bulunabilirsiniz. Öğrenciyim param yok diyorsanız para bulma yöntemlerini inceleyebilirsiniz.

İşyeri Açmak İçin İzlenilmesi Gereken Adımlar

Bir işyeri açmak istiyorsanız ilk olarak sermayenizi göz önünde bulundurun ve ne kadar sermayeniz var ise bu yönde bir işletme kurun. Sonuçta bazı işletmeler 10 bin TL ile bile kurulurken bazıları 100 bin TL’den yukarı bile çıkabiliyor. İşyeri açmak için sermayenin yanı sıra yasal izinleri de unutmamanız gerekmektedir. Belediyelerden gerekli izinleri almalı, dükkan açmak için gerekli belgeleri ve evrakları tamamlamanız gerekecektir. İşyeri açmak için gerekli adımlar aşağıdaki gibidir;

  • İlk olarak kurmak istediğiniz işletmenin ne üzerine olmasını belirleyin. İşletmenizin üretim alanında mı satış alanında mı olacağını belirleyin.
  • Daha sonra bağlı bulunduğunuz belediyeye gidin ve kurmak istediğiniz işi anlatın ve bu iş hakkında bilgi alın. Nasıl bir dükkan tutmanız gerektiğini sorun. Yapılacak olan işe göre kaç metre karelik bir dükkana ihtiyaç vardır, içerisinde ne gibi özelliklerin olması gibi bütün detayları araştırın. Örneğin; içerisinde alkol de bulunan bir market açmak istiyorsanız bunun için bazı izinler almanız gerekecektir.
  • İşyeri açmak için ilgili belediyeler tarafından istenilecek en birinci belge Yapı Kullanım İzin Belgesidir. Bu belge olmadan belediye işyeri açmanıza izin vermeyecektir.
  • Bir diğer husus ise işyeri açmak için kat maliklerinin izin verdiğine dair oy birliğinin bulunduğu belge gereklidir.
İşyeri Açmak İçin İzlenilmesi Gereken Adımlar
İşyeri Açmak İçin İzlenilmesi Gereken Adımlar
  • Belediyeden ruhsat almak için öncelikle başvuru dilekçesi vermeniz gerekmektedir. Daha sonra İlçe Emniyet Müdürlüğüne giderek uygunluk yazısı almanız gerekecektir. Bunun yanı sıra güncen tarihli sabıka kaydı, itfaiyeden alınmış itfaiye raporu, Ticaret Odasına kaydının bulunduğunu beyan eden belge gereklidir. Eğer açılacak işletme belediye sınırları dışında bulunuyor ise Belediye yerine İl Özel İdarelerine müracaat etmeniz gerekecektir.
  • Bir sonraki işlemde ise bağlı bulunulan Vergi Dairesine gitmeniz gerekecektir. Vergi dairesinden gereken evrak listesini aldıktan sonra işyeri açma bildiriminizi yapmanız gerekecektir.
  • Vergi dairesinde de yapılması gereken işlemler tamamlandıktan sonra dükkanınızı tutun.
  • Kiralanacak ya da satın alınacak olan dükkan için bir sözleşme imzalayın ve artık dükkan sizin.. Dekorasyon yapmaya başlayabilirsiniz.
  • Daha sonra vergi dairesine gidin ve işyerinizi açtığınıza dair bildirim yapın.
  • Dükkanınız için bir muhasebeci ile anlaşın. Kurulacak işletmede bulunması gereken evraklar hakkında bilgi alın.
  • Vergi dairesi kısa bir zaman içinde Vergi Levhasını teslim edecektir. İşyeri açmak için gerekli belgeleri detaylı olarak inceleyebilirsiniz.

Emekliler İşyeri Açabilir mi?

Herkese işletme hakkı sunulduğu gibi emekliler de işyeri açabilmektedir. Emekliler işyeri açtıklarında devlete ödemesi gereken yükümlülüklerini biraz da olsa aşağı indirmektedir. Ancak bilinmesi gereken bir husus vardır ki işletme kurulurken hangi alanda iş göreceğinizi iyi seçmeniz ve bu alanda Ustalık Belgesi almanız veya açılacak olan işletme ile ilgili bir bele ya da sertifikanızın olması gereklidir. Yeni açılan işyerlerine KOBİ kredisi hakkında bilgi alabilirsiniz.

Emekliler İşyeri Açabilir mi
Emekliler İşyeri Açabilir mi

Emeklilerin iş yeri açması artı bir avantajdır. Çünkü emekli olduktan sonra çalışmaya devam edenler Sosyal Güvenlik Destek Primi ödememektedir. Daha evvelki yıllarda emekli olduktan sonra işyeri kuran kişilerin maaşlarının yüzde 15’lik bir kısmı kesilmekte idi. Yeni yapılan düzenlemeler neticesinde herhangi bir düşüş söz konusu olmamaktadır. Maaşlarından kesinti olmayacak olan emekli kategorileri ise aşağıdaki gibidir;

  • Kendi adına ve hesabına bağımsız olarak faaliyet gösterenler (4/b) emeklileri,
  • SSK- Hizmet amacı ile çalışanla (4/a) emeklileri,
  • Emekli sandığı kamu görevlileri (4/c) emeklilerinden aylık kesintisi yapılmamaktadır.

Meslek Lisesi Mezunlarına Kosgeb Desteği

Geçtiğimiz yıllarda Milli Eğitim Bakanlığı ve Kosgeb arasında yapılan bir anlaşma neticesinde liseden mezun olacak öğrencilere Kosgeb desteği verileceği açıklandı. Liseden mezun olduktan sonra işyeri açmak için verilen kredi desteğinden faydalanmak isteyen öğrenciler Kosgeb’e başvuru yaparak Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Sertifikası almaya hak kazanacaklardır. Verilen destek kapsamında 50 bin TL hibe 100 bin TL’de kredi desteği sağlanacak. Ancak, uygulamaya geçecek olan düzenlemeler neticesinde Girişimcilik Destek Programı yerini Girişimciliği Geliştirme Destek Programına bırakacak. Bu kapsamda lise öğrencilerine verilecek olan desteğin devamı hakkında kesin bir bilgi bulunmuyor. İşyeri açmanın kaça mal olacağını içeriği inceleyerek öğrenebilirsiniz.

Kosgeb işyeri açma desteğinden; Elektik-elektronik, Uçak bakımı, raylı sistemler, deri teknolojisi, hemşirelik, anestezi, adalet, radyoloji teknisyenliği, mermer teknolojisi, mobilya ve dekorasyon, biyomedikal cihaz, hasta ve yaşlı bakım hizmetleri, bilgisayar, dekoratif sanatlar, tıbbi laboratuvar, makine ressamlığı, çinicilik ve seramik dekorlama, matbaa ve bilişim, endüstriyel elektronik, deri konfeksiyon, örme teknolojisi, cilt ve serigrafi, plastik işleme gibi bölümler faydalanabilmektedir. Geliri olmayan öğrenciye kredi çıkar mı? İçeriği inceleyerek öğrenebilirsiniz.

Hem okuyup hem de işyerinizin patronu olabilirsiniz. Ancak bu işin sizi çok zorlayacağını bilmenizi isteriz. İlk olarak bir yere başlayın ve ticaret hayatını öğrenip daha sonra kendi işinizi kurabilirsiniz.

EDİTÖR TAVSİYESİ

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

three × five =

Başa dön tuşu