Yeni İş Fikirleri

Alibaba ile Ticarete Giriş Rehberi 2023

İnternetin yaygınlaşması ve kullanımının artması yaşantımızda birçok alanda önemli değişikliklere neden olmuştur. Bunlardan biriside ticaret alanında yaşanan değişimlerdir. Bu konuda kurulan B2B siteleri ile ürünlere çok daha ucuza sahip olmak ve üreticiler ile ithalat ve ihracat yapan kişilerin bir araya gelmesi mümkün olabilmektedir. Bu konuda en önemli sitelerden birisi de alibaba.com sitesi olmaktadır. Alibaba.com sitesi ile aliexpress sitesi aslında aynı firmanındır. Alibaba da mağaza açma, komisyon ve kargolama bilgilerinde ne gibi farklar var içeriğimizde yer vereceğiz.

Nedir Bu Alibaba.com?

Dünya genelinde 200 farklı ülkeye ulaşan Alibaba.com üzerinden mağaza açmak, yurtdışına satış yapmak isteyenlere dünya pazarına açılma şansı sunuyor.

Bir online platform olan alibaba.com özellikle ilk kurulduğu yıllarda ihracat ve ithalat ile uğraşan kişilerin üzerinde işlemler gerçekleştirdiği bir internet sitesi olarak hizmete başlamıştır. B2B olarak isimlendirilen bu sistem ürünlerin üreticileri ile bunları farklı ülkelere pazarlamak isteyen ve farklı ülkelerden bu ürünleri almak isteyen kişilerin alışveriş yaptığı bir ortam olmaktadır. Bu platform üzerinde alışverişler ülkeler arası olmakta ve toptan şekilde yapılmaktadır.

Daha sonra B2C olarak isimlendirilen Firmadan Müşteriye sistemini tercih etmeye başlamıştır. Bu konu içinde aliexpress.com sitesi açılmıştır. Bu durumda tekrar bakmak gerekirse alibaba.com firmalar arasında toptan şekilde bir ticaretin yapıldığı yer iken, aliexpress.com ise bireysel kullanıcıların ürün alıp satabilecekleri bir yer olmaktadır.

Yani aliexpress’ ten sadece bir ya da 2 adet ürün sipariş verebilirken alibaba.com’ da sipariş verilecek olan ürün miktarları, seçtiğiniz ürünlerin yanında yazdığı kadar sipariş verebilirsiniz.

Örneğin; bazı telefon kılıfları 50 adet, bazıları 200 adet, bazıları ise 1000 adet sipariş verilebilir.

Günümüzde bu alanda birçok site ve platform olsa da lider hala alibaba.com olmaktadır. 1999 yılında Çinli Jack Ma tarafından Çin’de kurulan bu site Çinli üreticilerin uluslararası alanda ürünlerini pazarlayabilmesi amacı ile kurulmuştur. Hala daha bu amacı en iyi şekilde yerine getirebilmektedir.

alibaba-nedir
Alibabanın Sahibi Jack Ma

rk kullanıcıların sipariş sayfasıalibaba.com (Alibaba Turkish)

Alibaba İle Alışveriş İçin Hangi Ürünler Alınır?

Alibaba.com’ dan sipariş verilebilecek pek çok ürün bulunmaktadır. Ürün kategorileri;

  • Ambalaj malzemeleri,
  • Reklam ve ofis gereçlere,
  • Elektronik aletler,
  • Telekom ekipmanları,
  • Çanta, aksesuar ve ayakkabılar,
  • Tarımsal ürünler,
  • Makineler,
  • Gıda ürünleri,
  • Spor aletleri,
  • Hediyelik eşyalar, oyuncak,
  • Kıyafet ve tekstil malzemeleri,
  • Ulaşım araçları,
  • Otomobil gereçleri,
  • Kimyasal maddeler ve endüstriyel ekipmanlar
  • Ev, Mutfak, Bahçe, Bebek ve Evcil Hayvanlar
  • Paketleme ve Baskı
  • Kumaş & Tekstil Hammaddeleri
  • Spor & Eğlence ve Hobi & Oyuncak
  • Ofis ve Okul Malzemeleri
  • İnşaat ve gayrimenkul
  • Bagaj ve Çantaların Son Moda Seçtikleri
  • Hediyeler, El Sanatları ve Süslemeler
  • Ticari Servis Ekipmanları
  • A/W Saatler, Takı ve Gözlük

Alibaba’da satış yapmak için bir hesap açtığınızda 50 ürüne kadar satış yapabilirsiniz ve herhangi bir ücret ödemezsiniz.

Ülkemizde bu ürünlerden en çok satılanları telefon aksesuarları, oyuncak, kıyafet ve otomobil gereçleridir. Bu ürünleri toptan aldığınız için maliyetler oldukça düşüktür. Yani kar oranınız yüksek olacaktır.

Alibaba’ da Dükkan Nasıl Açılır?

E-ticaret artık çok gelişti. İstediğimiz zaman, istediğimiz ürüne kolaylıkla ulaşabiliyor ve bu ürünleri online olarak kapımızda satın alabiliyoruz. Bunun yanı sıra internet üzerinden ürün satışı da yapabiliyoruz. İnternet ortamında ürün satmak aslına bakılırsa oldukça basit. Çok tanınmış alışveriş mağazalarında sanal mağaza açabileceğiniz gibi, alibaba.com da da dükkan açmanız mümkün. Alibaba’da dükkan nasıl açılır, satış yapmak isteyenler için detaylandırdık.

Çin’ den ürün getirip pazarlama yapmak için Alibaba.com üzerinden dükkan açarak satış yapabilmeniz için bir e- mail hesabına ihtiyacınız olacaktır. Bu hesap ile, siteye üye olmanız gerekiyor. Sizden istenen kişisel bilgilerinizi ilgili alanlara doldurarak üye olabilirsiniz. Daha sonra bu mail adresinize bir onay linki gelecektir. Bu link üzerinden hesabınızı aktif olarak kullanmaya başlayabilirsiniz.

Kayıt olduktan sonra girmeniz gereken bilgiler arasında kredi kartı bilgileriniz bulunuyor. Bu bilgiler ile kayıt olduktan sonra kart bilgilerinizi girmeniz gerekiyor. Paypal üzerinden istediğiniz ürünü alabilir ve satabilirsiniz. Yurt dışında paypal aktif olarak kullanılmaktadır. Para gönderme ya da alabilmenizin yanı sıra bakiyenizi de öğrenebildiğiniz bir sistemdir. Mobil uygulaması da bulunmaktadır. Cihazınıza indirerek kolayca işlem yapabilirsiniz.

Site üzerinde pek çok üyelik tarzı bulunmaktadır. Bireysel üye olarak işlemlerinizi yapabilirsiniz. Tabi bu bireysel üyeliğin kullanıcılar için bazı olumsuzlukları olduğunu da söylemek mümkündür. Çünkü ürünlerinizi bu şekilde daha az kişi takip eder. Ancak ürün özellikleri ve ürün ile ilgili görseller ekleyerek de şansınızı artırabilirsiniz. Daha çok kullanıcıya hitap etmek ve ürünlerinizin takipçilerini artırmak için diğer bir üyelik tipi olan Gold üyeliği seçmeniz gerekiyor. Ancak bu üyelik ücretli. Yıllık olarak siteye 600$ civarında bir ödeme yapmanız gerekiyor. Tabi kazancınız arttığında bu üyelik ücretini önemsemezsiniz. Fakat ilk aşamada çok gelebilir.

Sitede satış yapmanın en güzel özelliği ise, arka planda iyi çalışan bir ekibin olması. Çinli firma, işini titizlikle yapmakta ve takıldığınız noktalarda sürekli iletişim fırsatı sunmaktadır.

Alibaba.com’da Nasıl Satış Yapılır?

Alibaba satış yapmak için satıcı girişi yapmalısınız. Daha önceden alibabaya kayıt olmadıysanız yeni satıcı menüsünden, üye iseniz satıcı girişi linkinde e-posta ve şifrenizi yazmalısınız. Firma Logosu olmayan, ürünlerin satışı yapılmaz bu yüzden şirket detaylarını eksiksiz doldurarak kaydet ürün ekle menüsünü seçmelisiniz.

alibaba.com satıcı girişi

Üyelik aşamasını tamamladıktan sonra açmış olduğunuz sanal mağazaya ürünlerinizi ekleyebilirsiniz. Tabi bu sayfalarda ürünlerin döviz üzerinden satıldığını söylemeye gerek bile olmayacaktır. Bireysel olarak ürün aldığınızda herhangi bir gönderim ücreti talep edilmeyecektir. Ürün satışı yaparken ise burada değinmemiz gereken nokta sizden sayfa tarafından bir ücret talep edileceğidir. Satılan ürünlerden alibaba.com yüzde 30 komisyon talep etmektedir. Alibaba.com ürün satışlarının yanı sıra aslında sanal sizi global pazara açan bir mecra. Komisyon ücretini ise bir kira bedeli gibi düşünmek mümkün.

Yurt dışından nasıl ürün getirebileceğiniz konusunda bilgi aldıktan sonra Sanal mağazanızdan yapılacak olan alışverişlerde müşterileriniz toplu ürün aldığında ise yine gönderim ücretini sizin karşılamanız gerekiyor. Yani komisyonun yanında kargo giderleri de ek bir masraf olarak karşımıza çıkıyor. Alibaba’ nın sahip olduğu SSL sertifikası da onun güvenilirliğini kanıtlar nitelikte. SSL, mesajlarda şifreleme özelliği sunuluyor ve kişisel mesajların deşifre edilmesinin önüne geçiyor.

Müşteri sayfaya girerek bir ürün beğendiğinde bunu satın al butonu üzerinden rahatça satın alabiliyor. Kişisel bilgilerini girmesi yeterli. Ancak müşterilerin biraz sabırlı olması gerekiyor. Çünkü 3 farklı ulaşım yönteminden genel olarak deniz ulaşımı tercih ediliyor. Bu da ürünün en az 15 gün içerisinde elinizde olması demek. Hatta bazen süre uzuyor ve sipariş verdiğinizi bile unutabiliyorsunuz. Ancak toplu alımlarda dikkat etmeniz gereken bireysel alımlardan kaçınmanız. Çünkü bireysel toplu alımlar gümrüğe takılıyor. Firma adına alınan ürünlerde bu sıkıntı yaşanmıyor.

alibaba-ürün-satışı
Alibaba’ da Ürün Satışı

Alibaba komisyon Oranları

Alibaba.com’da her işlem için % ile %5 oranında bir komisyon alınır.

Gümrük İşlemleri

Firma üzerinden gelen ürünlerin genelde gümrüğe takılmayacağını belirttik. Ürünler gümrüğe takıldıysa, gümrük vergisi ödemeniz gerekiyor. Bu sorunun çözümü için güvenilir kargo firmaları ile çalışmak gerekiyor. Daha az maliyetli olsun diye seçilen kalitesiz firmalar sebebi ile gümrük vergisi ödemek durumunda kalabilirsiniz. Takılan ürünler için, ürünlerin değerleri göz önünde bulundurularak yüzde 20 oranında vergi ödersiniz. Çin’ de en çok tercih edilen ve güvenilir olduğu iddia edilen kargo şirketleri aşağıdaki gibidir;

Bu firmalar ile iletişim kurarak kargo takibini de gerçekleştirmek mümkündür.

Alibaba ve Aliexpress Arasındaki Farklar Neler?

Alibaba ve Aliexpress her ne kadar aynı firma sahiplerine ait olsa da bu iki farklı platform ve ikisinin de iş modeli birbirinden farklıdır. Alibaba, B2B özelinde belli bir minimum alt satın alma limitinin olduğu ve şirketlere yönelik bir platformdur. Burada tüketiciye yönelik satış yapılmamaktadır.

Aliexpress ise B2C özelindedir ve belli bir alt satın alma limiti olmadan doğrudan tüketicilere satış odağındadır.

Bu nedenle mağazanızı açarken, tüketicilere yönelik mi yoksa şirketlere yönelik mi satış yapacağınızı belirleyerek alibaba ya da aliexpress hangisinde mağaza açacaksınız platformunuzu seçmeniz önemlidir.

Alibaba.com a Alternatif Mağaza Açabileceğiniz farklı pazaryerleri de bulunmaktadır. Alibaba benzeri şekilde çalışan daha farklı pazaryerleri İnternet üzerinde tüketicilerin sıklıkla tercih ettiği ve popüler olanlarını aşağıda sıraladık.

  • GittiGidiyor
  • Hepsiburada (
  • n11
  • n11Pro
  • Trendyol
  • Amazon
  • eBay’dir.

Siz de Alibaba.com üzerinden alışveriş yapabilir ya da sanal mağaza açarak ürün satışı yapabilirsiniz. Ancak toplu alımlara imkan veren bir platform olduğunu unutmayın.

EDİTÖR TAVSİYESİ

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

fifteen − three =

Başa dön tuşu