Yeni İş Fikirleri

2023 Yılında Sanayinin Popüler Mesleği Oto Yıkama

Oto yıkama açmak iyi bir iş fikri olabilir. Özellikle sanayilerde oto yıkama açmak maliyetli olsa da, iyi bir dekorasyonla ve müşteri memnuniyeti ile oldukça yüksek meblağlar kazanmanız mümkündür. Sanayilerde boş dükkan yoktur. Ancak devren satılık dükkanları inceleyerek bu dükkanları devralabilirsiniz. Ya da bayilik hizmeti veren firmalardan destek alabilirsiniz. Oto yıkama ile ilgili tüm detayları içeriğimizde bulabilirsiniz.

Oto Yıkama Açmak

İşyeri açmak konusunda ve bir işletme sahibi olmak için tercih edilen oto yıkama veya oto kuaför işlemleri oldukça ilgi görmesinin yanında güzel bir kazanç sağlanacak işler olarak da tercih edilmektedir. Bu alanda iş kurmak için bazı hukuki işlemler gerekli olduğu gibi işletme konusunda başarılı olmak oldukça önemlidir. Bunların sağlanması ile sorunsuz bir şekilde bu işten kar elde edilmesi mümkün olabilmektedir.

Sanayi, otomotiv sektörünün en önemli ayağıdır. Yedek parçadan tutun, oto yıkamaya kadar pek çok dükkan açılabilir. Aracını bakıma getiren bir kişi, daha sonra iç ve dış temizlik yaptırmak da isteyebilir. Hukuksal olarak belirtilen prosedürlere göre, oto yıkamanın evlere belirli bir mesafede olması gerekmektedir. Bu sebeple sanayi oto yıkama açmak için elverişli bir alandır. İş yapmama gibi bir durum söz konusu değildir. Mahalle aralarında oto yıkamacı açmak için birçok mekan tespit edilebilir. Ancak sanayiler genel anlamda doludur. Oto yıkama açmayı kafanıza koyduysanız sürekli olarak devren satılık oto yıkama ilanlarına göz atmanız gerekiyor. Uygun bir mekan bulduktan sıra geliyor resmi kurumlardan gerekli izinlerin alınmasına. Ruhsat almak için belediyeye, vergi levhası almak için vergi dairesine gitmeli, ilgili esnaf ve sanatkarlar odasına kayıt yaptırmalı ve Bağ-Kur’ a başvurmalısınız.

Finansal destek almak için banka kredilerine ya da Kosgeb’ e başvurabilirsiniz. Bir iş planı dahilinde Kosgeb girişimcileri 150 bin TL hibe ve kredi ile desteklemektedir. Kosgeb oto yıkama iş planı örneği için tıklayınız.

oto-yıkama-açmak
Oto Yıkama Açmak

Sanayide Oto Yıkama Açma Şartları

Oto yıkama açmak belirlenmiş olan şartlar vardır. Ruhsat alınabilmesi için bu şartlara uyulması gerekmektedir. Belediye yapılan denetimler sonrası aranan fiziki şartlara sahip olmayan iş yerlerine ruhsat vermemektedir.

  • Oto yıkama dükkanınız Zabıtalar tarafından açılışından bir hafta sonra denetlenecektir.
  • Duvarlar ve zeminin su geçirmeyen malzemelerden yapılmış olması gerekmektedir.
  • 5 aracın park edebilmesi için otopark alanı olmalıdır.
  • Oto yıkama alanı 100 metrekareden küçük olamaz.
  • Olası bir yangın durumunda gerekli tedbirlerin alınabilmesi için yönetmeliğe uygun olarak çalışma yapılmalıdır.
  • Çalışanların kıyafetleri genel ahlak kurallarına uygun olmalıdır.
  • Oto yıkamalar için belirlenmiş olan çalışma saatleri vardır. Bu saatler yazın 21:00 , kışın ise 20:00 saatleridir. Bu saatler dışında çalıştığı tespit edilen işletmelere cezai işlem uygulanacaktır.
  • Yıkama yapılacak su için kartlı su saati takılmalıdır.
  • Müşterilerin çok sıra olduğunda sıkılmaması adına bir bekleme odası oluşturulmalı ve burada çay kahve ikramı yapılmalıdır.
  • Atık suların çevreye taşmasının önlenmesi amacı ile giderler oluşturulacaktır.
  • Yapı kullanma izni olmayan yerlerde oto yıkama dükkanı açılamaz.
  • Çevreye gürültü kirliliği bakımından zarar verilmemesi adına sesin dışarı çıkmasını engelleyici bir takım önlemler alınmalıdır. İş Kurma Kredisi Veren Bankalar ve Devlet Kurumları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Banka faizleri yavaş yavaş düşmeye başladı.

Yapılması Gereken Resmi İşlemler

Bir iş yeri açılması için bazı resmi ve hukuki işlemlerin yapılması gerekmektedir. Bunlar vergi dairesi, belediye ve ticaret odalarında yapılacak bir takım işlemlerdir. Bir iş yerinin açılması için öncelikle açılacak yerin bulunarak satın alınması veya kiralanması gerekmektedir. Sonrasında vergi dairesine gidilerek vergi mükellefi olunması ve iş yerinin tanıtılması gerekmektedir. Bu aşamadaki işlemler konusunda bir muhasebeci ile çalışılabilmektedir. Ayrıca bağlı bulunan dukkanacmak.com  belediyeden iş yeri açılması konusunda gerekli izin ve belgelerin alınarak ödemelerin yapılması gerekmektedir. Aynı şekilde ticaret odalarına iş yerinin kaydedilmesi gerekmektedir. Tüm bu işlemler konusunda muhasebeci ve avukatlardan yardım alınabilmektedir.

oto-yıkama-açmak-için-gerekli-evraklar
Oto Yıkama İçin Gerekli Evraklar

Ruhsat Almak İçin Gerekli Evraklar

İşletmenizi fiziki olarak kurduktan sonra ruhsat almak için belediyeye başvurmanız ve iş yeri bildiriminde bulunmanız gerekmektedir. Belediye yapılan inceleme sonucu evraklarınızda bir eksiklik gördüğünde ya da işletmeniz yönetmeliğe uygun olmadığında ruhsat vermez. 

  • T.C. kimlik belgesinin fotokopisi
  • Vergi dairesinden alacağınız vergi levhasının fotokopisi
  • Satın aldıysanız tapu fotokopisi
  • Kiraladıysanız kira kontratının fotokopisi
  • İtfaiyeden alınacak olan rapor
  • İlgili esnaf ve sanatkarlar odasına kayıt olunduğunu gösteren belge
  • Yangın söndürme tüpünün dolu olduğunu gösteren belge gerekmektedir.

Bu belgeler sizden istenecek temel belgelerdir. Ancak her belediyenin kendisine göre bir prosedürü olmakta ve bu evraklar farklılık arz edebilmektedir. Herhangi bir olumsuz durumla karşılaşmamak adına bağlı bulunduğunuz belediyenin internet sayfasından evraklar ile ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz.

Oto Yıkama Dükkanı Açılması İçin Diğer İşlemler

Öncelikle iş yeri açılması için gerekli sermayenin belirlenmesi gerekmektedir. Kullanılacak ekipmanlar ve çalışacak personel konusunda da gerekli işlemler yapılmalıdır. Açılacak olan iş yerinin lokasyonu da oldukça önemlidir. Bu gibi konulara dikkat ederek iyi bir yönetici olarak başarı kazanılması mümkün olabilmektedir. Sanayiye çok fazla müşteri geldiği için zarar etmeniz pek mümkün olmaz. Her araç sahibinin iletişimini güçlü tuttuğu, kendisine değer verildiği hissettiği bir oto yıkamacısı, oto tamircisi muhakkak vardır. Bu sebeple müşterileriniz ile ilişkilerinizin iyi olması, güler yüzlü olmanız oldukça önemlidir. Mekan tercihlerinizin de prosedüre uygun olması gerekmektedir. Yoksa ruhsat almanız zorlaşacaktır. Sahibinden.com‘ dan devren satılık oto yıkama dükkanları ilanlarını inceleyebilirsiniz.

Oto Yıkama İçin Gerekli Ekipmanlar

Oto yıkama dükkanı için gerekli olan bazı ekipmanlar vardır. İç ve dış temizlik gerekli olan ekipmanlar birbirinden farklıdır.

  • Koltuk yıkama makinesi
  • Koltuk kurutma makinesi
  • Köpük püskürtme makinesi ve köpük
  • Islak ve kuru yapabilen süpürge
  • Kompresör
  • Araçlar için kağıt paspaslar
  • Reklam amaçlı oluşturulacak olan kokular
  • Araç iç ve dış yakama için kullanılan kimyasal maddeler
  • Bezler
  • Araç yıkama pompası
  • Silecekler
  • Yıkama yapılırken giyilecek su geçirmeyen kıyafetler
  • Aracın mekanik parçalarının temizlenmesi için kullanılacak olan kimyasal malzemeler gerekmektedir. Bu anlamda malzemeler, resmi işlemler, işletme ve personel giderleri, dükkan masrafları hesaba katıldığında 50 bin ila 100 bin TL arasında bir miktara oto yıkama açmak mümkün olmaktadır. Oto yıkama dükkanı nasıl açılır başlıklı yazımızı okudunuz mu?
oto-yıkama-için-gerekli-ekipman
Oto Yıkama İçin Gerekli Ekipmanlar

Kurulumdan Sonra Yapılması Gerekenler

Oto yıkamanıza güzel bir isim bulmanız gerekiyor. Tabela standartlarına uyarak bu isme göre bir tabela yaptırmalısınız. Yasal olarak bir kural olmamakla beraber, dükkanın içerisinde bir mutfak ve tuvalet olması güzel olacaktır. Çalışanların yemek yemeleri için bir alan oluşturulmalı. Yıkamanın yanı sıra, yağ bakımının yapılması gibi teknik hizmetler de verebilirsiniz. Yıkama sonrası aracını teslim alan müşterinin ortamda güzel bir koku ile karşılaşması sizi tercih etmek için bir sebep olacaktır. Sürekli olarak aracını yıkamaya getiren kişiler, titiz insanlardır. Bu sebeple araçlarını itina ile yıkamanız gerekmektedir. Çünkü küçük bir ayrıntıyı bile fark edecek kadar dikkatlidirler. Müşteri memnuniyetine özen göstermeniz gerektiğini bir kez daha ifade edelim. Güler yüz tüm kapıları açar. Düzenleyeceğiniz çeşitli kampanyalar ile müşterilerinizin dikkatlerini çekebilir ya da yeni müşteriler edinebilirsiniz. İşe yeni başladığınızda fiyat belirlerken diğer firmaların fiyatlarının altında bir fiyat vermeniz ilgi çekici olacaktır. Küçük indirimler ile müşteri kazanabilirsiniz. Sosyal medya hesabı da açarak yapacağınız indirimleri daha fazla kişiye duyurabilirsiniz. İş yerinizde araçların yıkanacağı alanların su geçirmez olmasına ve zeminin olası kazalara karşı kaygan olmamasına özen gösterin.

Tüm bu kurallara dikkat ederek, resmi kurumlardan izin alarak, fiziki olarak dükkan kurulumunu gerçekleştirebilir, bayilik veren firmalardan destek alabilir ya da devren satılık oto yıkama dükkanlarını inceleyebilirsiniz.

EDİTÖR TAVSİYESİ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 × three =

Başa dön tuşu