KOSGEB

KOSGEB Hibe Kredi Şartları Nelerdir? Bölge ve Destekler 2023

Yeni iş kurmak isteyen gençlere KOSGEB tarafından verilmekte olan destekler; Kobi’ler için verilen KOBİ proje destek programı İşbirliği Güç birliği destek programı, genel destek programı, kredi faiz destekleri ve 60 bin lira ve 370 bin liraya hibe devlet destekli KOSGEB kredileri devlet destekleridir. Ancak bu kredi için başvurular sona ermiştir. Kosgeb Girişimciliği Geliştirme Destek Programı ile destek vermeye devam edecektir. KOSGEB kurulduğu günden bugüne kadar iş kurmak isteyen girişimcilere ve işini büyütmek isteyen esnaf ve sanatkarları çeşitli hibe kredileri destekleme kredileri vermektedir bu kredilerden bazıları geri ödemesiz Kredi iken bazıları ise sıfır faizlidir.

KOSGEB Hibe Kredi Nasıl Alınır?

KOSGEB hibe kredi başvurusu yapmak için öncelikle KOSGEB tarafından verilmekte olan uygulamalı girişimcilik eğitimine katılmalısınız. Bu eğitimler KOSGEB’in internet sitesinde duyurular bölümünde eğitim duyuruları alanında bildirilmektedir.

Bu eğitimlere katılmak için size en yakın KOSGEB Hizmet Müdürlüğü‘ne başvuruda bulunarak uygulamalı girişimcilik eğitimine kursiyer olarak kız olmanız gerekmektedir. Eğitimler online olarak verilir KOSGEB uygulamalı girişimcilik eğitimleri sonunda sizlere KOSGEB uygulamalı girişimcilik eğitimi sertifikası verilmektedir. Ayrıca bu kurslarda sizin nasıl Kosgeb iş planı hazırlamanız gerektiği hakkında ayrıntılı bilgiler verilmektedir. Bu bilgiler dahilinde bir iş planı hazırlayarak KOSGEB hizmet müdürlüklerine hazırlamış olduğunuz iş planını sunmanız gerekmektedir.

kosgeb-hibe-kredi-şartları
Kosgeb Hibe Kredi Şartları

Sektörler

KOSGEB tarafından iyi bir iş planı hazırlayan girişimcilere KOSGEB tarafından onay alabilecek şekilde iş planı hazırlayarak bu iş planını KOSGEB’e sunulan girişimcilere 50 bin TL hibe ve 100 bin lira 0 faizli kredi verilmekte idi. Ancak itibari ile Girişimciliği Geliştirme Destek Programı kapsamında destekler vermeye başlamıştır.

  • Bu destek kapsamında Geleneksel Girişimcilere 60 bin TL’ye kadar,
  • İleri Girişimcilere ise 360 bin TL’ye kadar destek sağlanacaktır.
  • Hazırlayacağınız iş projeleri genel anlamda KOSGEB tarafından değerlendirilecektir.
  • En popüler olan hibe kredi alan sektörler ise genelde bulunduğunuz bölgede bulunmayan veya ihtiyaç duyulan sektörler ile ilgilidir.
  • Örneğin yaşadığınız Semtte 10 bakkal dükkanı var iken yeni bir bakkal dükkanı açmak için KOSGEB başvuru da bulunur iseniz hibe kredi almanız zor olacaktır.
  • KOSGEB daha çok genç girişimcilerin daha önce yapılmayan yeni girişimcilik projelerini değerlendirmektedir.
  • Ancak hibe kredi almak için icat edilmeyen bir projeyi de yapmanız gerekmektedir.
  • Esas olan şey projenin KOSGEB uygulamalı girişimcilik eğitiminde anlatıldığı şekilde hazırlanmasıdır.
  • Kosgeb’ in destek verdiği sektör nace kodları ile belirtilmiştir.

Bu kodların tam listesini pdf formatında görebilirsiniz.

Kosgeb İş Geliştirme Merkezi Desteği

 KOBİ’lere işletme geliştirme koçluğu destek alındığı ulaşım Finans kaynaklarına ve kredileri erişim imkanı uygun koşullarda iş yeri mekanı ortak ofis ekipmanı ve Ofis hizmetleri sunmak amacıyla kullanacak bir iş geliştirme merkezi nin kuruluş ve işletme giderlerine KOSGEB tarafından destek sağlanmaktadır.

Kosgeb’in Verdiği Destek Başlıkları

  • Girişimcilik Destekleri
  • Ar-ge Teknolojik üretim ve yerlileştirme
  • İşletme geliştirme ve büyüme
  • Uluslarasılaştırma
  • Kobi finansman destekleri
  • Laboratuvar destekleri’ dir.

Girişimcilik Desteği

Bu destekten uygulamalı girişimcilik eğitimine KOSGEB genç girişimci geliştirme programını küçük ölçekli işletme kurma danışmanlığı desteği programını tamamlayan eğitime veya programı katı olduğunu belgeleyen ve işletmesini Kuran Genç Girişimciler ile dukkanacmak.com üçgende yer alan işletmeler yararlanabilir yine destek başvurusunda bulunacak işletmenin Türk Ticaret kanununda tanımı gerçek veya tüzel kişi statüsünde kurulmuş olması ve girişimcinin başvuru tarihi itibariyle son bir yıl içerisinde aynı faaliyet konusunda vergi mükellefiyetinin bulunmaması gerekmektedir kendisine ait gerçek kişi statüsünden başka bir işletmecinin bulunmaması gerekmektedir.  Ayrıca bu kişinin Başka bir işletmeye kurum ve kuruluşlar Sosyal Güvenlik Kurumu tütün yerine tabi olarak çalışmaması şarttır.

girişimci-desteği
Girişimci Desteği

Girişimci Desteğinin Unsurları Süresi İle Üst Limitleri

Geri ödemesiz işletme kuruluş desteği 2.000 lira, Kuruluş dönemi makine teçhizat ofis donanım ve yazılım desteği geri ödemesiz 18 bin TL, 2017 yılı işletme giderleri desteği 30 bin lira verilmektedir. Bu giderler toplandığında gençlere verilmekte olan 50 bin lira hibe kredi miktarı bulunmaktadır. Yine KOSGEB tarafından 100 bin lira geri ödemeli sıfır faizli sabit yatırım desteği verilecektir. KOSGEB hibe kredi ve sıfır faizli kredi desteklerinizi önemli bir konu ise destek oranlarıdır. Bu destek oranları birinci ve ikinci bölgede yüzde 60 üçüncü dördüncü beşinci ve altıncı bölgede yüzde 70 oranında Iğdır bir ve ikinci bölgelerde kadın girişimci Gazi birinci derecede şehit yakını veya engelli girişimciye yüzde 80 oranında uygulanmaktadır yine kadın girişimci Gazi birinci derecede şehit yakını ve veya engelli girişimciye üçüncü dördüncü beşinci ve altıncı bölgelerde bu uygulama yüzde 90 olarak yapılmaktadır.

Kimler Başvurabilir?

Bu destekleri belediyeler üniversiteler Kalkınma birlikleri Özel İdare eder meslek kuruluşları ve Kar amacı gütmeyen Kooperatifler başvuruda bulunabilir. İş geliştirme merkezi Kosgeb kuruluş desteği süresi en fazla 18 ay, İş geliştirme merkezi işletme desteği süresi ise en fazla 36 aydır.

EDİTÖR TAVSİYESİ

KOSGEB oto yıkama iş planı örneği için tıklayınız.

Teşvik Uygulamalarında Bölgeler

KOSGEB hibe kredileri hakkında bilgiler verirken bölgelerden bahsettiğimizi fark etmiş olmalısınız. 19 Haziran 2012 tarihli  Resmi Gazete de yatırımlarda devlet yardımları hakkındaki bakanlar kurulu kararı yayınlandı. Bu karara göre ülkemizin tüm illerin bölgelere ayrıldı. Şimdi sizlere KOSGEB tarafından verilen hibe kredileri esas olmak üzere bölgeleri sayacağız.

1. Bölge

Birinci bölgede yer alan iller Ankara Antalya Bursa Eskişehir İstanbul İzmir Kocaeli ve Muğla dır.

2. Bölge

İkinci bölgede yer alan iller Adana Aydın Bolu Çanakkale Denizli Edirne Isparta Kayseri Kırklareli Konya Sakarya Tekirdağ ve Yalova dır.

3. Bölge

Yatırım teşvik uygulamalarında belirlenen üçüncü bölge illeri Balıkesir Bilecik Burdur Gaziantep Karaman Karabük Mersin Manisa Samsun Trabzon Uşak ve Zonguldak illeridir.

4. Bölge

KOSGEB’in dördüncü bölge olarak belirlemiş olduğu iller Artvin Afyonkarahisar Amasya Bartın Çorum Düzce Elazığ Erzincan Hatay Kastamonu Kırıkkale Kırşehir Kütahya Malatya Nevşehir Rize Sivas illeridir.

kosgeb-destekleme-bölgeleri
Kosgeb 6 Destekleme Bölgesine Ayrılmaktadır.

5. Bölge

Beşinci bölgede bulunan iller Aksaray Adıyaman Bayburt Çankırı Erzurum Giresun Gümüşhane Kahramanmaraş Kilis Niğde Ordu Osmaniye Sinop Tunceli Tokat’ta Yozgat’ tır.

6. Bölge

Altıncı bölgede belirlenen iller Ağrı Ardahan Batman Bingöl Bitlis Diyarbakır Hakkari Iğdır Kars Mardin Muş Siirt Şanlıurfa Şırnak Van Bozcaada ve Gökçeada ilçeleridir.

KOSGEB’ e İş Planı Sunmak

Girmek istediğiniz sektöre karar verdikten ve işletmenizi fiziki olarak kurduktan sonra bir iş planı hazırlamanız gerekmektedir. İş planının tamamen özgün olması gerekiyor. Bu sebeple her aşamasına dikkat edilerek hazırlanmalıdır. Şayet bu iş planını kendinizin hazırlayabileceğini düşünmüyorsanız, destek sunacak olan bir danışma firması ile birlikte çalışabilirsiniz. Ayrıca internet üzerinde daha önce hibe ve destekleme ödemesi almaya hak kazanmış iş planları bulunmaktadır. Buralardan Bu iş planında yer alması gereken başlıkları şu şekilde sıralamak doğru olacaktır. Bu başlıklar;

  • İşletmenin Genel Özeti
  • Girişimci Bilgileri
  • Başlanacak Olan İşin Nitelikleri
  • Piyasa ve Rekabet
  • Hedef Kitle ve Pazarlama Alanı
  • Üretim Süreci
  • Yönetim Planı
  • Finansal Plan
  • İş Kurma Süreci’ dir.
iş-planı-hazırlamak
İş Planı Hazırlayarak Destek Alabilirsiniz.

Güncel Kosgeb Destekleri

Geçtiğimiz yıla kadar Kosgeb tarafından girişimcilere 50 bin TL hibe ve 100 bin TL faizsiz kredi imkanı sunulmakta idi. Ancak yeni getirilen düzenlemeler neticesinde Girişimcilik Desteklerinin yerini Girişimciliği Geliştirme Destek Programı almıştır. Destek için başvurular alınmaya başlanmıştır. Verilecek olan destek kapsamında;

  • Geleneksel Girişimcilere 60 bin TL’ye kadar,
  • İleri Girişimcilere ise 360 bin TL’ye kadar destek verilecektir.

Destek tutarları hakkında daha detaylı bilgi almak için linke tıklayınız..

KOSGEB hibe ve sıfır faizli kredi başvurusu tüm KOSGEB hizmet merkezlerinden yapılabilmektedir. Eğer iş planı hazırlama ile ilgili yeterli bilgiye sahip değilseniz, Kosgeb iş planı hazırlamak için danışmanlık hizmeti sunan firmalardan faydalanabilirsiniz.

Ayrıntılar için  KOSGEB’in hizmet numarası olan 444 15 67 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.

EDİTÖR TAVSİYESİ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

9 + 18 =

Başa dön tuşu