Yeni İş Fikirleri

Basit Usulde Vergi Ödemek İçin Alım Satım Sınırları

Esnaf ve sanatkarlar yıl içerisinde elde etmiş olduğu gelirler dahilinde vergiler vermektedir. Vergileri basit usul üzerinden ödemek isteyen esnaf ve sanatkarlar alım satımlarını buna göre yapmaktadır. Alım satımlarında dikkatli davranmayan esnaf ve sanatkarlar yüksek usuller üzerinden vergi ödemekte ve daha az kazanmaktadır.

Basit usul vergisi daha az vergiye tabii olduğundan dolayı esnaf ve sanatkarlar tarafından dikkat edilen bir konudur. Peki basit usulde vergi ödemek için alım satım sınırları , Basit usuldü vergi ödemesi yapmak isteyen esnaf ve sanatkarların ne yapması gerekmektedir, Basit usulde vergi ödemek için alım satım sınırları nedir, Bu makalemiz aracılığı ile basit usul üzerinden vergi ödemek isteyen esnaf, sanatkar ve işletme sahiplerini konu hakkında detaylı bilgiler vereceğiz.

Yıllık Kira Bedeli Ne Kadar Olmalı?

Basit usulde vergi ödemek isteyen esnaf ve sanatkarların tutmuş oldukları dükkanın yıllık kira bedeli oldukça önemlidir. Yıllık kira bedeli belirlenmiş orandan fazla olursa esnaf basit usulde vergi ödeyemez. Buna göre basit usulde vergi ödemek isteyen esnaf ve sanatkar büyük şehirlerde tutacağı dükkanın yıllık kira bedelinin maksimum 6.500 TL olması gerekmektedir. Bu tutarı geçerse esnaf basit usul üzerinden vergi ödeyemez. Küçük şehirlerde yaşayan esnaf ve sanatkarların ise tuttukları dükkanın yıllık kira bedelinin 4.300 TL‘yi aşmamış olması gerekmektedir. Eğer bu tutarı aşarsa esnaf basit usulde ödeme yapamaz. Ancak bu miktarlar geçmiş dönemlere aittir.

Kira bedelleri aşağıdaki şekilde düzenlenmiştir.

Büyükşehirlerde 7 bin 400 TL

Diğerlerinde ise 4 bin 900 TL’ yi aşmıyor olması gerekiyor. 

basit-usulde-vergi
Basit Usulde Vergi

Basit Usul Vergisi Ödemek İçin Alım Satım Sınırları

Basit usul üzerinden vergi ödemek isteyen esnaf ve sanatkarlar, satın almış olduğu malları olduğu gibi ( yıllık alım tutarına göre) ya da işledikten sonra (yıllık satış tutarı) satmaması gerekmektedir.

Yukarıda belirtilmiş olan önemli başlıklardan hariç olarak işletmesinden gelir elde ettiği gibi yine başka işlerden de esnafın gayrisafi bir gelirinin olmaması gerekmektedir. Aksi halde basit usulden vergi ödenemez.

Yine yukarıda verilen ilk iki maddenin bir arada yapılıyor olması da esnaf ve sanatkarın basit usul üzerinden vergi ödemesine engel durumlar arasında yer almaktadır. Esnaf basit usul üzerinden vergi ödemek için bu gibi sınırlıklar içerisinde satışlarını yapmalıdır.

Basit Usule Tabi Olmanın Genel ve Özel Şartları

Gelir Vergisi esnafların kazançlarını iki başlığa ayırmaktadır. Bunlar basit usul ve gerçek usuldür. Gerçek usule tabi olan esnaf katma değer, stopaj ve gelir vergi ödemek durumundadır. Basit usulde ise sadece kazanç üzerinden vergi ödenmektedir. Bu iki usulde de ödenmesi gereken rakam belirsizdir. Çünkü gelir dikkate alınarak ödenecek vergi tutarı hesaplanmaktadır. Basit usule tabi olmanın genel şartları kendi işinizde çalışıyor olmanız, meslek faaliyetlerinden dolayı gerçek usule tabi olmamanız ve belirlenmiş olan kira bedellerini aşmamış olmanızdır.

Genel şartlarının yanı sıra basit usule tabi olmanın bir de özel şartları var. Yine bu özel şartlarda kanunlarla belirlenmiş şartlar bulunmakta.

  • Hem alım hem satım işleri yapanlar için hasılatın 100 bin TL‘ yi aşmıyor olması
  • Hizmet sunanlar için gayri safi hasılanın 49 bin TL‘ yi aşmaması
  • Malların işlem gördükten sonra satılması durumunda ise alım tutarının 100 bin TL‘ yi aşmaması ya da yıllık satış tutarının 148 bin TL’ yi geçmiyor olması gerekmektedir.

İlan edilen alım satım sınırlarını yukarıda belirttik. Bu sınırları aşmayan kişiler basit usulde vergiye tabidir ve yalnızca kazançları üzerinden vergi ödemeleri gerekmektedir.

EDİTÖR TAVSİYESİ

Bir Yorum

  1. selam ben servis tasımacılıgı yapmaktayım yılık kac para ya kadar fatura kesebilirim ve ek olarak arac alım satım eklenince 140 bin tl ye kadar fatura kesebilecegim duydum ne kadar dogru tesekkür aderim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

one + five =

Başa dön tuşu